Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, velFoka napisał(a):

2. Wgram bibliotekę do teensy od um980.

W AOGConfigOMatic dla Teensy proponuję wybrać All-in-one (for v2.x). Nic już nie rób z UM980 z wyjątkiem tych częstotliwości 1Hz na 10Hz.

23 minuty temu, velFoka napisał(a):

3. Wgram kod co mi AI napisało właśnie pod te biblioteki.

Nie rób tego. Po wgraniu All-in-one (for v2.x) wszystko powinno działać.

Jak to wszystko nie zadziała, to możesz kombinować.

Edytowane przez AnKon
Opublikowano (edytowane)

Wgrywasz  za pomocą AOGConfigOMatic fw do teensy i konfigurację do UM982. W 980 trzeba zmienić grupę sygnałów na 2 ,

CONFIG SIGNALGROUP 2 (dla UM980)

CONFIG SIGNALGROUP 3 6 (dla UM982)

jak kabelki dobrze to powinno działać 

W programie Agopengps trzeba też ustawić przez co mają być wysyłane RTK do U98x czy przez ethernet czy przez USB 

Edytowane przez ansu
Opublikowano
Godzinę temu, ansu napisał(a):

i konfigurację do UM982

Sam się muszę wycofać ze swoich słów, że można było wgrać w AOGConfigOMatic konfigurację do UM982. VelFoka nie może wgrać konfiguracji do UM982 w AOGConfigOMatic, bo w AOGConfigOMatic/TeensyFlasher/ConfigUM982.txt wiadomości są wysyłane na COM1 a z tego co widziałem jego UM980 jest podłączony do Teensy przez COM2 UM980. Czy się mylę ?

Opublikowano

AnKon jesteś spec🙃 jestem winny Ci 🍺🍺

Skoro działa to trzeba trochę tuning zrobić.

Czy zmieniając $CONFIG,RTK,CONFIG RTK TIMEOUT 10 na 1 da jakiś efekt?

Czy jest jeszcze coś co można przyspieszyć?

Podstawowe pytanie. Mam dodatkowy pin wyprowadzony z teensy pin2 dokładnie i chciałbym go wykorzystać jako impuls prędkości do sterownika opryskiwacza. Jak to ogarnąć? Rozumiem że teensy jest zaprogramowane i nie da się tam nic dopisać?

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, velFoka napisał(a):

Skoro działa

Działa ? To co w końcu zrobiłeś ? Ostatnio w tych systemach satelitarnych bardzo dużo się dzieje. Ja jestem do tyłu z wiedzą. Odbiorniki chińskie są dużo tańsze i ciekaw jestem jak działają.

Czy zmieniając $CONFIG,RTK,CONFIG RTK TIMEOUT 10 na 1 da jakiś efekt?

Ja bym w tych ustawieniach nic nie zmieniał. RTK TIMEOUT to jest chyba czas jak długo odbiornik będzie uznawał, że poprawka RTK jest ważna.

Podstawowe pytanie. Mam dodatkowy pin wyprowadzony z teensy pin2 dokładnie i chciałbym go wykorzystać jako impuls prędkości do sterownika opryskiwacza. Jak to ogarnąć? Rozumiem że teensy jest zaprogramowane i nie da się tam nic dopisać?

To może ktoś inny się wypowie. Tak jak pisałem moja wiedza się skończyła. Nic nie wiem jak podłączać dodatkowe maszyny, a podobno jest ich cała masa. Tam się wgrywa chyba jakieś dodatkowe programy do Teensy. Ten pan z twojego filmu podał link do https://aogwiki.fr/doku.php?id=montage_panda ale tam jest wszystko po francusku.

Edytowane przez AnKon
Opublikowano

Teensy zaprogramowałem tak jak pisałem All-in-one (for v2.x)

Zrobione w uprecision na 10hz

Gdybym miał jak wyciągnąć z teensy szkic to by sie dało dopisać kod ale nie ma jak. Potrzebny jest kod od All-in-one (for v2.x) i wtedy dałoby się wpisać.

Opublikowano
Sprawdziłem pin 2 multimetrem i coś wskazuje więc jakiś sygnał idzie. Jak się nie mylę to kHz więc to dobry znak bo trzeba impulsów dużo do opryskiwacza. muszę wyprowadzić złącze i testować. Sprawdzałem w aucie swoje rtk więc jadąc 10km pokazalo 20 cm różnicy
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, velFoka napisał(a):

Sprawdzałem w aucie swoje rtk więc jadąc 10km pokazalo 20 cm różnicy

Właśnie teraz dobrze potestować na tych ustawieniach. Może wszystko jest ustawione optymalnie.

Później jak pisał ansu wykonałbym jeszcze w Uprecise:
CONFIG SIGNALGROUP 2
SAVECONFIG
To włącza E6 dla satelitów Galileo.

Mam moduł ZED-F9P, ale nie używam go do jazdy (kinematic) tylko do pomiarów nieruchomych (static).
Wyłączyłem w nim systemy satelitarne GLONASS, BDS, QZSS i SBAS, bo mam wtedy mniejszy rozrzut pomiarów.

Dla UM980 można to zrobić:
MASK GLO
MASK BDS
MASK QZSS
MASK SBAS
SAVECONFIG

Jak chcesz je przywrócić to:
UNMASK GLO
UNMASK BDS
UNMASK QZSS
UNMASK SBAS
SAVECONFIG

Edytowane przez AnKon
Opublikowano
2 godziny temu, velFoka napisał(a):

Ale żeby włączyć E6 to trzeba wbić

CONFIG PPP ENABLE E6-HAS

To może coś pomieszałem. RTK to poprawki ze stacji bazowej. PPP to poprawki z satelity ale mniejsza dokładność. Nie wiem czy to może być ustawione razem.

Opublikowano
11 godzin temu, AnKon napisał(a):

Właśnie teraz dobrze potestować na tych ustawieniach. Może wszystko jest ustawione optymalnie.

Później jak pisał ansu wykonałbym jeszcze w Uprecise:
CONFIG SIGNALGROUP 2
SAVECONFIG
To włącza E6 dla satelitów Galileo.

Chodziło mi o Galileo E6.

config signalgroup 2 to komenda włączająca satelity ale żeby uruchomić E6 w tej grupie to według instrukcji trzeba zrobić to  CONFIG PPP ENABLE E6-HAS

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, velFoka napisał(a):

Twoja wersja książki wydaje mi się starsza.

Może tak być, bo E6-HAS zostało chyba udostępnione w 2023r. Tak moja wersja jest starsza.

Edytowane przez AnKon
uzupełnienie
Opublikowano

Ja jak wbiłem komendę CONFIG PPP ENABLE E6-HAS to normalnie przyjęło i jest w ustawieniach że aktywne. Dziś później będę testować to co pisałeś z maskami

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, velFoka napisał(a):

Ja jak wbiłem komendę CONFIG PPP ENABLE E6-HAS to normalnie przyjęło i jest w ustawieniach że aktywne.

Podobno jak się to włączy, to odbiornik sam zdecyduje czy wybrać RTK czy PPP (E6-HAS). Jeśli więc nie będzie dostępne asgeups, to odbiornik użyje PPP z satelity. Znowu podobno już samo E6-HAS jest wystarczające do prowadzenia traktora, tak że nie potrzeba stacji bazowej. Nie jestem taki pewien czy te informacje są wiarygodne. Odbiorniki, zwłaszcza te do jazdy, stosują też różne sposoby aby przez pewien czas podawać jeszcze pozycję, przy nagłym braku dostępu do satelitów.

Edytowane przez AnKon
uzupełnienie
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, velFoka napisał(a):

Czyli lepiej to wyłączyć? Bo jak wprowadziłem rtk2go to znalazło mi stację rtk 7 km ode mnie

Nie wiem. Może być tak, że akurat ktoś włączył nową stację.

W asgeupos stacje to przeważnie odbiorniki Trimble, więc jakaś jakość. W rtk2go odbiorniki mogą być różne i różnie zamocowane. Może być lepsza jakość od tych w asgeups, może taka sama a może gorsza. To już trzeba sprawdzić. Dla mnie rtk2go to tak jakbyś korzystał ze stacji bazowej sąsiada. Tak naprawdę to nie wiem kto udostępnia tam stacje bazowe.

Edytowane przez AnKon
Opublikowano
Ustawiałem maski tak jak pisałeś i niestety u mnie pogorszyło się. Będę testować na wszystkich włączonych. AnKon dzięki za pomoc!!!
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, velFoka napisał(a):

Ustawiałem maski tak jak pisałeś i niestety u mnie pogorszyło się.

OK

Koledzy z forum dobrze doradzali. Gdyby było tak samo jak dla ZEDF9P albo UM982 to miałbyś od razu rozwiązanie.

Jak będziesz musiał jeszcze raz kiedyś wgrywać firmware do Teensy z AOGConfigOMatic to możesz wybrać All-in-one (for v2.x) albo PANDA (for PCBv2), bo na dzień dzisiejszy to samo.

Twój odbiornik UM980 jest już skonfigurowany do RTK i AgOpenGPS, bo wpisałeś te polecenia:
CONFIG RTK RELIABILITY 3 1
CONFIG SMOOTH RTKHEIGHT 10
CONFIG HEADING RELIABILITY 3
CONFIG HEADING VARIABLELENGTH
CONFIG SMOOTH HEADING 10
CONFIG COM1 460800
CONFIG COM2 460800
CONFIG COM3 460800
MODE ROVER SURVEY
GPGGA COM2 0.1
GPVTG COM2 0.1
GPHPR COM2 0.1
SAVECONFIG

Jest to ta sama konfiguracja co dla UM982 na https://github.com/lansalot/AOGConfigOMatic/blob/main/TeensyFlasher/ConfigUM982.txt, tylko dla wiadomości jest zmienione na COM2 zamiast COM1. Także jest to autorstwo kolegów z Francji. Tam jeszcze włączyliśmy jeden typ wiadomości, ale to chyba nie ma znaczenia dla uruchomienia AgOpenGPS.

Tak się rozpisałem, bo znikam.
Dzięki za info o testach.

Edytowane przez AnKon
Opublikowano

Galileo HAS potrzebuje dobrego sygnału, długo startuje również po chwilowym zakłóceniu. Do siania to tak średnio. Krótko terminowo ok, ale długoterminowo to 30cm