Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W takim razie dobrze wnioskuję że wychodzi wiele taniej od ,,gotowców,, bo nie dość że cena sprzętu to znikomy % ceny komercyjnych rozwiązań to jeszcze darmowy sygnał mamy.

Dlaczego trzeba kupić 2 anteny dla darmowego sygnału?

• Root Admin
Opublikowano

1. Sygnał.

Mając 1 antenę gps bez płatnej korkcj mamy dokładność max 25-30cm, najczesciej 50cm.
Mając 2 anteny gps - możemy bardzo upraszczając duplikować sygnał i zwiększyć precyzję do 2.5cm - warunek jest jeden - te anteny muszą ze sobą "gadać", albo muszą być spięte sygnałem GSM albo radiowo.

Jak kolega wspomnial mozna sobei kupić 2 płytki i mamy dokładność 2.5cm - warunek jest jeden - trzeba je ze sobą skomunikować - a wbrew pozorom nie jest to takie trywialne, bo ciągnik musi "widziec stację bazową", która musisz gdzieś umieścić na gospodarstwie i zasilać non stop.
W teorii banalne - w praktyce nie tak bardzo.

Można kupić 1 płykę - założyć na ciągnik i kupić abonament w geodezji. Koszt abonamentu 1500 zł za  rok, minimum 180zł /msc. Lub nawet tydzien za 54zł

Jak wygląda kwestia sygnału w Trimble, czy też systemach typu Raven, JD.
Mamy najprostsza korekcję prosto z satelity - za darmo, sygnał sprawia dokładność 30cm.

W trimble mamy kolejny pułap 15cm - tutaj sygnał kosztuje ok 350Euro za rok.
Najwyższy sygnał w trimble to koszt roczny w okolicy 1200E.
To są sygnały z satelity.

Można też dokupić modem i kupić sygnał dostarczany przez geodezję - sygnał kosztuje jak wyzej - 1500zł za rok lub 180/msc. Modem dość nie mało kosztuje i trzeba kupić licencję aby to wszystko odblokować.

2. Urządzenia.

Tutaj trzeba kupić tablet na windows. kupić płytkę i antenę lub wersje z 2 płytkami i dwiema antenami aby miec sygnał rtk - czyli 2.5cm

Majac tablet system tylko nam pokazuje.

Trzeb sobie zbudować sterownik do hydrauliki, zmodyfikować hydraulikę i można zrobić jazde równoległą.
Jak to sobie analizowałem to trzeba lekko wyskoczyć 10tys zł aby to uruchomić.

Następnie można sobie zrobić sterownik do kontroli sekcji opryskiwacza i to spiąć, ale póki co z tego co czytam ta funkcja jest niezbyt stabilna w oprogramowaniu.

Projekt jest naprawde dla majsterkowiczów i znających bardzo dobrze elektronikę. Tu niestety nie jest tak, że idziesz do sklepu wydajesz wspomniane wczesniej 10tysięcy, zakładasz w godzinę na ciągnik i wio w pole.

Ja jestem na etapie tabletu, zaznajomienia sie z aplikacją i spięciu tego w całość i mam dokładność 2.5cm. Teraz zacznie się jazda z budową systemu do hydrauliki, ale na ten moment odpuszczam - jak dla mnie zbyt skomplikowane.

Wolę zapłacić 35-45 tys i zapłacić niech mi to ktoś zrobic i przeszkoli jak mam używać. (Tyle kosztują proste systemy od lidetów rynku: JD, Raven, Trimble)

Tu trzeba wydac 10 tysięcy a później bardzo dużo przy tym grzebać, ja niestety nie mam na to czasu i umiejętności.

Biorąc pod uwagę ile razy dzwoniłem do wsparcia technicznego Trimble z prośbą o pomoc o wytłumaczenie jak coś działa, to jednak nie jest to takie hop siup.

Opublikowano (edytowane)

simpleRTK2Blite+BT wystarczy podłączyć przez bluetooth z telefonem i będzie działać z np nawigatorem polowym czy fields area?Czy trzeba wgrywać oprogramownie itp?wystarczy mi dokładność na poziomie 50cm 😀punkt środkowy będę miał na 25cm jeśli dobrze rozumiem  ?

Edytowane przez karolen1
Opublikowano (edytowane)

To tak nie działa. Brak korekcji choćby egnos skutkuje dokładnością 2m. Te płytki są typowo pod rtk. Jak chcesz dokładność 40 cm to musisz szukać wersję bodajże z końcówką w nazwie "h". Ardusimple takich z tego co wiem nie robi. Cena będzie większa o około 100zl.

Edytowane przez kibix
  • Thanks 1
  • Root Admin
Opublikowano

mam punkty GPS narożników pół. chciałbym je jakoś wstawić do aog i chciałbym żeby mi je wskazał i w nie zaprowadził. chce zweryfikować czy sąsiad przyoral

Opublikowano

Możesz tak spróbować.

Tworzysz nowe pole. Robisz obojętnie jaką AB line. Zamykasz AGO. Wchodzisz w moj komputer/dokumenty/AGO/nazwa_pola/ABline edytujesz to za pomocą notatnika i podmienisz współrzędne. zapisujesz. Włączasz ago i sprawdzasz. Ustaw dużą szerokość narzędzia żebyś w dobrą ścieżkę trafił.

Nie gwarantuje że to będzie działać. 

• Root Admin
Opublikowano

niby mam 2 płytki z dwoma antenami

jedna ma wifi caster i nadaje do rtk2go

niestety w agopengps mam single gps

image.png

może być tak dlatego że anteny oddalone od siebie o 1.5m?

Opublikowano (edytowane)

Chyba na jesieni spróbuję coś ulepić. Szczególnie do siania, opryski mam po ścierzkach 

Elektrozawory muszą być proporcjonalne i sterowane pwm, takie włącz wyłącz nie da rady nawet przy zmniejszonym przepływie oleju??

Edytowane przez ansu
Opublikowano

Obecnie mogę tylko w domu podłubać  Fajna zabawa, szczególnie jak ktoś nie wie o co chodzi i za bardzo nie ma gdzie się dowiedzieć od podstaw. Programiści i elektronicy mają łatwiej. Zobaczymy jak to w ciągniku zadziała.