Skocz do zawartości

Od kiedy mozna siac nawozy azotowe 2020?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Powiat legnicki - z jakieś 3 tygodnie temu zauważyłem że mój rzepak w 80 % pobrązowiał-poczerwieniał, zielony pozostał tyko przy miedzyach i częściowo na piachach. Jeżdząc codziennie do pracy widzę że coraz więciej plantacji rzepaku tak się odbarwia. Czy to jest spowodowane brakiem azotu?

Opublikowano

Ja mam wrażenie że ostatnie kilka sezonów im wcześniej podany był azot tym zboże było lepsze. A jak wegetacja ruszała już mocniej i niektórzy dopiero podawali azot to różnica już bardzo zauważalna była. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

to jest spowodowane głownie brakiem przyswajalneg fosforu o tej porze, zimno-niska temperatura powietrza oraz gleby podczas gdy wegetacja pełza lub trwa - głód fosforowy roslin

Edytowane przez proxy8441
  • Like 1
Opublikowano

Dobre warunki są aby obornik zacząć wozić. Szczerze to na tym mi bardziej zależy, niż na sypaniu wcześniej nawozów. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, bezbarwny napisał:

Sean i całe szczęście że na oziminy, bo u nas jare jeszcze nie posiane😉😋

Co do zasobności wodnej...w lubuskim, od początku listopada do minionego poniedziałku, 65 litrów wody na metr spadło

Kolego z jakiego rejonu lubuskiego jesteś

Edytowane przez marian892
Opublikowano
10 godzin temu, Adrian_K_90 napisał:

Dobre warunki są aby obornik zacząć wozić. Szczerze to na tym mi bardziej zależy, niż na sypaniu wcześniej nawozów. 

Dokładnie, chętnie już bym woził pod qq i zrobił orke, troche przepaduje to by już coś nasiąkało po odwróceniu gleby. 

Opublikowano
14 godzin temu, wojtal24 napisał:

A co jak dam teraz azot a w marcu wyskoczy że dwie noce po -8 ? to jest najgorsze

sucho jest chyba w całej polsce

Wielkopolska rzepaki już ruszyły i widać nowe przyrosty brak azotu na pewno odbije się na plonie. Co do późniejszych mrozów - rzepak i tak ruszył czy z azotem czy bez jak przyjdą jakieś większe mrozy może ucierpiec . Jak narazie w prognozie 10 dniowej mrozów nie widać tylko ocieplenie i np na niedzielę w Poznaniu zapowiadają 12stopni na plusie. 

Opublikowano

W  Zadzimiu/łódzkie zboża i rzepaki bardzo ładne, opady ostatnio  może nie obfite, ale w ciągu dwóch tygodni ok 35-40 litrów i ma jeszcze padać. Nigdy nie spotkałem się z wymarznięciami siejąc nawóz azotowy ok. 23-25 luty, jednak z powodu częstych opadów wiosennych nie stosuję dużych dawek aby nie wypłukało , ale rośliny mają już co skubnąć. Uważam, że ok. 15.02 to trochę za wcześnie, chyba że mocznik na rośliny słabo rozkrzewione.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, rocco0987 napisał:

Edytowane przez piotreku1
Opublikowano
17 minut temu, starybudnik napisał:

Przecież to ciocia unia musi wyrazić zgodę. Nasi pseudo rządzący to mają g.wno do powiedzenia w tej sprawie.

Nie trzeba było do Uni wchodzić to byście nie mieli problemów

Opublikowano (edytowane)
Dnia 13.02.2020 o 11:23, piotreku1 napisał:

Wczoraj wieczorem roznawialem z znajomym z PIORiN i powiedzial ze raczej marne szanse na to by bylo pozwolenie od 15 na sianie azotu     ( w przyszlym roku to juz bardziej realne ) bo te tryby unijne powoli mielom . Po prostu nasi za pozno sie za to wzieli.  Najbardziej zaniepokoiło mnie to że powiedział że z centrali dostali informacje by zwracać uwagę na to co rolnicy zaczęli wysiewac . 

....

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano
13 minut temu, marian892 napisał:

Oczywiście kolego 

Grudzień 39

Styczeń 30 

Luty do dziś 44

To nieźle kolego.

Wybacz ciekawość, ale z jakiego powiatu jesteś? Przez grzeczność zaznaczę, że ja FKR

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, yacenty napisał:

jak sie wyswietla główna skoro napisałes ten post?

jestem przy kompie klikam i wszystko działa

na stronie są najnowsze posty . Przez to wszedłem .    Cała aktywność brak  . Mi jakiś czas nie działa .

Edytowane przez zetorki12
  • Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, zetorki12 napisał:

na stronie są najnowsze posty . Przez to wszedłem .    Cała aktywność brak  . Mi jakiś czas nie działa .

ok, teraz widze o co chodzi.
dzięki za czujność