Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak przyjdzie silny wiatr to te najcenniejsze drobne drobinki wywieje. Można próbować najlepiej przed spodziewanymi opadami, najlepiej sniegu żeby trochę wmylo w glebę . Sam dawałem nordkalka początkiem grudnia przed desczami i obecnie tylko te najgrubsze frakcje pozostały widoczne na wierzchu 

• Like 1
Opublikowano

O to się nie martwię, siałem na mokrą ziemię a w nocy jeszcze popadało. Wydaje mi się że jest to lepszy sposób niż siew i przyoranie, ewentualnie talerzowka przed orką

Opublikowano (edytowane)

Przy wymieszaniu z resztkami masz ich mineralizację podobno. Korzenie ida w dół to sobie sięgną, poza tym mieszając podorywka rozkłada się potem orka i masz rozłożone w profilu glebowym. Ja np nie wyobrażam sobie jeździć rcw po skibach. 

Edytowane przez Tomek90
  • Like 1
  • AgroTeam
Opublikowano
JanKrzysztof napisał:

Do ASL potrzebny duży opryskiwacz i duży rozsiewacz do wapna. :D Youtubery pewnie przestały korzystać z ASL, bo dostawa promocyjna była tylko jedna. :D

Rozmawiałem z jednym z nich o asl i jest to temat który ma plusy jak i minusy. Chcę kupić z 1-2 m3 na testy ale to cholerstwo idzie tylko na auta. Dodatkowo cena kg N względem RSM nie jest atrakcyjna. Nie mogę znaleźć ile chcieli u Mnie ale chyba 250 za t

• Root Admin
Opublikowano
Papkin napisał:

Niby można przyorac. Ale wapno ma sie przedostawać przez warstwy gleby i ja odkwaszać a przywalenie na 20 cm wydaje mi się średnim pomysłem.

talerzowka plus pług i masz wapno na głębokości kilkunastu cm

Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał:

talerzowka plus pług i masz wapno na głębokości kilkunastu cm

Racja, ja już jednak rozrzucilem po zaoranym polu. Do wiosny jeszcze długo więc powinno być ok, tak myślę

Opublikowano
7 godzin temu, Agrest napisał:

Jeśli ten to do końcówek nie dojdzie bo na filtrze się zatrzyma😆

http://siarkopol.pl/siarczan-magnezu-mgs-21-30/

On nawet do filtra nie dojdzie , bo nie da się go na szybko rozpuścić , nawet jeśli by go zamoczyć z tydzień wcześniej , to po rozpuszczeniu powstaje osad i jak mówisz  filtry zaraz będą zatkane . To jest po prostu nawóz doglebowy , a nie do opryskiwacza . Tylko jedno mnie zastanawia , ta cena . Pod koniec pazdziernika płaciłem po 750 zł brutto /tona . Płacić po 960 to jest bez sensu , bo kizeryt wyjdzie na pewno taniej .

Opublikowano
13 godzin temu, Tomek90 napisał:

Myślę że przy pierwszej dawce tu ureaza nie potrzebna jeśli dajesz rsm i nie będzie to całość dawki, tylko 100N trzeba dać gdzieś napewno 🤔

Myślałem dać na N1 100-120kg N, a z nlockiem całość azotu na raz czyli ze 180kg N

Opublikowano
12 godzin temu, Tomek90 napisał:

Przy wymieszaniu z resztkami masz ich mineralizację podobno. Korzenie ida w dół to sobie sięgną, poza tym mieszając podorywka rozkłada się potem orka i masz rozłożone w profilu glebowym. Ja np nie wyobrażam sobie jeździć rcw po skibach. 

To zależy jak masz poorane, ja nie zauważam wielkiej różnicy, chociaż najwygodniej po ściernisku.

Opublikowano
16 godzin temu, Papkin napisał:

Panowie co myślicie o wapnowaniu wapnem sypkim zimą na orkę zimową, bez mieszania z ziemią? 

a mnie znowu po głowie chodzi wysiać ze 2 tiry o ile grunt przymarznie właśnie wczesną wiosną. Robiliśmy to kilkanaście lat temu i miało to sens. Rośliny na polu są więc nie powinno niczego zwiewać. Jesienią i tak pójdzie talerzówka itp.
Po żniwach a przed siewami jest zbyt mało czasu u mnie (płn wsch warmia i mazury+inwestycja nie związana z rolnictwem się ciągnie) na to a patrząc po wynikach gleby to na 2 tiry byłoby dofinansowanie do zakupu wapna. Pytanie jak czy u was ktoś to praktykował i jakie efekty.

Opublikowano

znajomy ze wsi rok temu wysial wapno na zaorane pole na początku grudnia i tak zostawił do wiosny, później agregat i siew kukurydzy,nie rozmawiałem z nim czy widział roznice ale kukujak wszędzie w tym roku wyglądała i sypała super

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Biednemu zawsze wiatr w oczy nawet wapno potrafi wywiac  wysialem miesiąc temu po słonie z kukurydzy i jakos do sasiada nie wywiało ziemia mokra słoma mokra

Edytowane przez AndrzejRo
Opublikowano
4 godziny temu, Konrad_Duda napisał:

125zł na ha brutto była

5 godzin temu, Tomek90 napisał:

Ja na żyto i pod jare cały azot w jednej dawce. Jak cenowo ta ureaza na 100kg?

A którą ureazę macie na myśli?

Opublikowano
2 godziny temu, robercikj100 napisał:

Gorzej jak przyjdą wiatry bez okrywy śnieżnej to to wapno może zawędrować do sąsiada 😀

Wątpię, już dwukrotnie poszedł mały deszcz po tym. Nawet jak wyschnie ziemia to to wapno już "wejdzie" w ziemię.

Z racji że mam sporo czasu planuje sobie dzisiaj nawożenie i ochronę wiosenną. Mój plan jest następujący. 

Działki gdzie poszło 300kg npk dostaną kizeryt 100kg styczeń/luty, luty/marzec saletra 250-300kg, druga dawka jak pogoda pozwoli 150-250kg.

Tam gdzie poszło 200kg npk kizeryt 100kg+sól 100kg 

Niestety nie odchwaszczone na jesieni. Na wiosnę planuję Axial Pak.

Na T1 Artemis ok 2L, T2 Priaxor ok 1L. T3 na razie nie planuję, jak będzie czas i pogoda to coś może się zrobi.

Z regulacją postawie w tym roku na medaxa, jest to chyba najsensowniejszy środek. Tam gdzie mniej N pójdzie moddus

Do grzybowek raczej jestem przekonany i będzie to co planuję.Nawozenie też. Ewentualnie mógłbym coś jeszcze zmienić w odchwaszczani, jakieś propozycje lub opinie o Axialu?

Zastanawiam się też nad jakimiś mikro, nawozami dolistnymi. Warto to stosować, ktoś może coś polecić?

Tak samo siarczan magnezu i mocznik warto dołożyć do zabiegu regulacji? Jakie dawki?

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v