Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, pomocy. Z racji braku czasu ojciec siał mi pszenicę i za późno przypomniałem sobie że siewnik ustawiony byl na niską normę wysiewu, a zdążył zasiać większą połowę areału,  bodajże na około 100 koło w terminie około 28 września, przenica już po wschodziła i jest bardzo rzadka około 100 roślin na m2. Czy jest możliwość podać teraz jesienią jej coś na dokrzewienie? Slyszalem że miedź wspomaga krzewienie ale czy ma to sens jesienią? Chyba że macie inne sposoby?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A dużo tego masz ? Zostaw tak jak jest, wiosną azot i będziesz miał doświadczenie, często lepszy wynik się osiąga niż na zbyt gestej. Próbowałeś kiedyś taką niską obsadę u siebie ?

Aha - to 50ha tak masz ? Ja bym zostawił

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Zostawić, obserwować wiosną gonić azotem, robić zdjęcia i na bieżąco dzielić się efektami.

Jakby zawistny kto pytał to tak miało być, poletko eksperymentalne.

Opublikowano (edytowane)

Ile tego masz? I jaka odmiana ? Ja bym dosiał rozsiewaczem. Też tak miałem dwa razy, raz sam źle ustawiłem siewnik A drugi raz po siewie spadł bardzo mocny deszcz i zaklepało glinę. Raz wyszło słabo A raz nawet nieźle 

Edytowane przez Taurus83
Opublikowano (edytowane)

100 szt. to naprawdę b. mało. Panowie chyba mają dobry pomysł z dosianiem rozsiewaczem i może przebronowac? Mogę jedynie powiedzieć, że nie rzadki siew, a zimny październik może być problemem. Przy obsadzie 160-180 i zimnym październiku ponad 1 tona mniej na ha. 

Edytowane przez Siedzacybyk
Opublikowano

100 kg/ha ziarna i obsada ok.100 roślin ? to mtz musiała by wynosić ok. 100 g 😄 (nie uwzględniając siły kiełkowania i polowej zdolności wschodów, a to może właśnie w tym należałoby szukać przyczyny niskiej obsady po wschodach ) ?

Opublikowano

Zostawić jak jest, wiosna konkretna dawka azotu i będzie dobrze, można ewentualnie ją dokrzewić moddus start. Ja jestem zwolennikiem rzadkich siewów i gdyby u mnie coś takiego wyszło na pewno bym to zostawił

Opublikowano
5 godzin temu, darekspire90 napisał:

siewnik ustawiony byl na niską normę wysiewu, a zdążył zasiać większą połowę areału,  bodajże na około 100 koło w terminie około 28 września, przenica już po wschodziła i jest bardzo rzadka około 100 roślin na m2. 

Myślę ,że panikujesz. Dokładnie policz ilość siewek na m2, a będziesz spokojniejszy . Pomijając zdolność kiełkowania i MTN , jest wiele odmian , gdzie wysiewa się 100-120 kg /ha. 

Opublikowano

Znajomy swoim nowym siewnikiem pneumatycznym siał do 10 października Kilimandżaro 80kg na ha przy MTZ 43 i ładnie to wygląda, bo po mimo małej obsady jest równomiernie rozłożone rośliny. Ciekaw jestem jak to będzie wiosna wyglądało i na żniwa 🤔 

@darekspire90 pokaż zdjecie no i jaka odmiana bo też ma to znaczenie ,  może nie jest tak źle, bo w sumie w optymalnym terminie posiane więc jesienią będzie się krzewic a na wiosnę jak koledzy wyżej piszą szybka i spora dawka startowa azotu, i dokrzewianie regulatorem plus mangan miedź. 

Aha i dwa lata temu kolega też rzadko posiał i miał fatalne wschody , miejscami nawet pustawo było to jesienią dosiewal samym siewnikiem talerzowym bez grabek z tyłu i bardzo ładnie finalnie to wyszlo ;)

Opublikowano

Pszenica siana 23.09 konnym siewnikiem i potem przybronowane na wierzchu była po 8 dniach.

Opublikowano

Witam do którego liścia maksymalnie pryskaliscie chlorotoluron i dff? wiem że etykiety mówią do 3 liścia ale u mnie już jest ta faza a woda stoi na polu, zapowiadają ocieplenie w przyszłym tygodniu nawet do 19stopni więc pszenica ruszy a nie wiem czy uda się wejść na gline.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v