Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

ja to myślę że było zbyt mokro i woda zamiast wsiąkać w dostatecznie spulchnioną ziemię po zasiewie zrobiła zastoiska tam gdzie było bardziej ubite i stąd późniejsze wschody (a pas cały mam praktycznie przy granicy 2 i 3 rurka jakby nie zasiał, ale raczej było zasiane... przynajmniej u mnie taki efekt mógł wystąpić..., głębokość siewu wykluczam a zanieczyszczenia też (kwalifikat), swoje osiane wzeszło równiutko, choć na koleinach potrzebowało ten dzień, dwa więcej.

Na zdjęciach wygląda jakby uprawa przedsiewna głęboszem jakimś z szeroko rozstawionymi słupicami była robiona i tam gdzie poszedł głębosz tam wschody większe a tam gdzie nie to potrzebuje więcej czasu bo woda zbyt słabo wsiąka. No ale to tylko takie dywagacje, może całkiem błędne.

Możliwe że woda bo są miejsca gdzie widać że mokro.  Nie było głębosza w tym roku. Była orka w sierpniu pod koniec. Potem 400kg Polifoski 8 i talerzówka. Po talerzówce wirowa brona plus siewnik. Czyli co? Mówisz że to powinno wzejść? Każde ziarno praktycznie wykiełkowane w ziemi i miejscami gleboko... teraz jeszcze z 2 3 dni slonka i potem jakis deszcz ale z 1 dzien max. Pulchno było po zasianiu. Woda glebe trochę zbiła bo to glina

• Root Admin
Opublikowano

teraz raz jeszcze przeczytałem, piszesz o siewie 25.09, dziś 06.10 - dopiero 10 dni, pszenica nie raz wschodzi pod 3 tygodnie, tak więc na spokojnie, jak kiełkuje to pewnie za 2-3 dni wyjdzie na wierzch. U nas akurat pogoda nie rozpieszcza, chłodno, deszczowo, to zboża kiszą się w ziemii, u tych którym się udało posiać przed 20.09. Jeczmień jakoś już wygląda ale pszeniczki marnie.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
19 minut temu, yacenty napisał:

Niestety ale czasem własnie nowym, czy nowszym siewnikiem siew jest gorszy, bo jeszcze nie mamy wprawy w ustawieniu.
Jak to się mówi - frycowe się płaci.
Mój pierwszy siew nowszym siewnikiem też szałowy nie był - ale specjalnie posiałem nim 1ha poplonów - tylko po to żeby zobaczyć jak bedzie sobie radził z drobnymi nasionami, jak bedzie  w nim ustawić głebokość. Wtedy był czas na zabawę.
Niby nowy - nowszy siewnik, niby wszystko ok, a finalnie 6ha siałem blisko 8 godzin. Ale w rzepak już pojechałem na pewniaka. Wyszło fajnie, a teraz zobaczymy co bedzie ze zbożami, bo poki co wszystko leży w workach - tak mokro i co dziennie pada

Wizualnie było naprawdę fajnie. Być może błędy zostały popełnione. Udało się fajnie spulchnić glebe i miejscami poszło ziarenko głęboko. Była talerzówka po orce i brona wirowa i siew. Ta woda rzeczywiście mogła mieć wpływ bo to glina i musiało związać ją i ciężko ma wyjść. Tak mi się wydaje. Nie wiem. Zobaczymy 2-3 tygodnie. Mam nadzieje że to wyjdzie. Tak jak pisałem. Ziarenka w ziemi są wykiełkowane. Tylko na zewnątrz ich niema. Tam gdzie płytko tam już widać.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Samsung123321 napisał:

Wizualnie było naprawdę fajnie. Być może błędy zostały popełnione. Udało się fajnie spulchnić glebe i miejscami poszło ziarenko głęboko. Była talerzówka po orce i brona wirowa i siew. Ta woda rzeczywiście mogła mieć wpływ bo to glina i musiało związać ją i ciężko ma wyjść. Tak mi się wydaje. Nie wiem. Zobaczymy 2-3 tygodnie. Mam nadzieje że to wyjdzie. Tak jak pisałem. Ziarenka w ziemi są wykiełkowane. Tylko na zewnątrz ich niema. Tam gdzie płytko tam już widać.

wyjdzie na pewno, chyba że zastoisko wody kompletne (znaczy się staw ;)) utrzyma się to 2-3 tygodnie w co wątpię... 

Dobra idę dawać żreć zwierzętom 😁...

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
  • Like 1
Opublikowano
56 minut temu, Samsung123321 napisał:

Jak u was wschody? Siana 25 września. Na jednym polu tak jak tu na fotce ( fotka taka byle jaka wiem) czyli wschodzi ale nie równo, na innym ledwo co widać, a jeszcze innym są place gdzie siedzi w ziemi. No było mega mokro już 2 dni po zasiewie bo padało cały czas przez 4 dni. Od 2 dni cieplej jest i słonko.  

Odmiana Patras. Może ta odmiana tak ma. Wilgoci nie brakuje. Narazie tak oo bym powiedział.

Siew raczej nie popsuty. Nowym Pottingerem to było siane. Miejscami dość głęboko wyszło może temu.

U mnie siana 22 września kwalifikat zdjęcie z niedzieli 

127.jpeg

Opublikowano

Ekspert met +dff w jakich dawkach bezpiecznie?

0,35 + 0,2 czy za dużo i można zejść z dawką?

Opublikowano

Mam na przenżyto Arnold(diflufenikan 200g/l; flufenacet 400g/l) plus trailer 750 wg( zamiennik granstar - tribenuron metylowy 750 g/kg) w jakich proporcjach stosować mieszaninę gdzie max dawka dla arnold to 0,6 l/ha a dla trailer 20g/ha. Można tym pryskać jak część zboża już dawno na wierzchu (siane 15 września), część szpilkuje a część zacznie pewnie zaraz bo dwa dni ostatnie lunęło solidnie.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Ekspert met +dff w jakich dawkach bezpiecznie?

0,35 + 0,2 czy za dużo i można zejść z dawką?

Zależy czego oczekujesz. Jak chcesz zwalczyć miotłę i fiołka to 0.3 + 0,1 wystarczy (tylko wtedy nastaw się na 90 % na poprawkę. Ba, nawet w tych dawkach co podałeś, jak występuje chaber, samosiewy rzepaku w większym nasileniu czy przytulią, nie licz że mieszanina sobie poradzi.

57 minut temu, Troker1979 napisał:

Mam na przenżyto Arnold(diflufenikan 200g/l; flufenacet 400g/l) plus trailer 750 wg( zamiennik granstar - tribenuron metylowy 750 g/kg) w jakich proporcjach stosować mieszaninę gdzie max dawka dla arnold to 0,6 l/ha a dla trailer 20g/ha. Można tym pryskać jak część zboża już dawno na wierzchu (siane 15 września), część szpilkuje a część zacznie pewnie zaraz bo dwa dni ostatnie lunęło solidnie.

Arnold 0,3l (flufenacet 120g/ha). Tribenuron na samosiewy, stanowisko po rzepaku? 16 g wystarczy, tylko najlepiej jak już zboże będzie miało przynajmniej 1-liść.

Opublikowano
1 godzinę temu, metrax12 napisał:

Arnold 0,3l (flufenacet 120g/ha). Tribenuron na samosiewy, stanowisko po rzepaku? 16 g wystarczy, tylko najlepiej jak już zboże będzie miało przynajmniej 1-liść.

Stanowisko po mieszance zbożowej jarej. Trailer chcę dodać na ostrożeń bo pełno tego. Chciałbym prysnąć jutro bo ziemia jeszcze wilgotna a ten arnold to chyba bardziej doglebowy? Nie popalę tym zboża?

Opublikowano
36 minut temu, Troker1979 napisał:

Stanowisko po mieszance zbożowej jarej. Trailer chcę dodać na ostrożeń bo pełno tego. Chciałbym prysnąć jutro bo ziemia jeszcze wilgotna a ten arnold to chyba bardziej doglebowy? Nie popalę tym zboża?

To nie dodawaj tribenuronu, bo w tym terminie to nie zwalczysz ostrożenia. Najlepiej zabieg na wiosnę, może to być tribenuron 20-25 g preparatu 75%.

Opublikowano
1 godzinę temu, metrax12 napisał:

Zależy czego oczekujesz. Jak chcesz zwalczyć miotłę i fiołka to 0.3 + 0,1 wystarczy (tylko wtedy nastaw się na 90 % na poprawkę. Ba, nawet w tych dawkach co podałeś, jak występuje chaber, samosiewy rzepaku w większym nasileniu czy przytulią, nie licz że mieszanina sobie poradzi.

No właśnie a zobacz ile środków zawierających flufanacet i dff ma na etykiecie 0.6. Człowiek bez pojęcia tyle zastosuje a kwota prawie 2x...

Opublikowano

Bacara Trio

agro.bayer                  Stosować po wschodach zbóż - do fazy trzech liści (BBCH 10-13)

etykieta rejetracyjna Środek stosować po wschodach zbóż - od fazy trzech liści (BBCH 10-13). 

jak jest na opakowaniu ?

Opublikowano
7 minut temu, przekręt napisał:

Bacara Trio

agro.bayer                  Stosować po wschodach zbóż - do fazy trzech liści (BBCH 10-13)

etykieta rejetracyjna Środek stosować po wschodach zbóż - od fazy trzech liści (BBCH 10-13). 

jak jest na opakowaniu ?

Na opakowaniu jest od trzech liści.

Opublikowano

na pewnej stronie

Zgodnie z etykietą rejestracyjną, herbicyd można stosować w fazie od 1 do 3 liści zbóż. Eksperci rekomendowali, aby nie zwlekać z zabiegiem i nie przekraczać ostatecznego terminu. Zdecydowanie najlepsze efekty uzyskamy stosując herbicyd Bcara Trio wcześnie, zdaniem Wojciecha Karasia dokładnie w fazie 1 liścia zbóż.

Opublikowano

Jakiej obsady przy siewie w tym tygodniu się trzymać? Planowałem 280 300 szt na przełomie września/października ale dopiero w tym tygodniu startuje z siewem bo pogoda nie pozwalała wjechać, warunki są dobre ale nie wiem czy nie będzie za mało, w jakiej obsadzie siejecie w tym terminie? LUBELSKIE

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v