Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 5544332211 napisał:

Macie pomysł jak zwalczyć samosiewy żyta w pszenicy  ? po poplonie strasznie dużo tego zostało 

Się na gruberka siało co? Tak nowocześnie   :P to teraz po staroświecku trzeba wycinać.  xD

Edytowane przez Sean
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mraukot napisał:

W nasiennictwie i 40 ha. plantacje są ręcznie selekcjonowane, jeśli pojawią się obce rośliny

oj żeby tak było zawsze i u wszystkich to bylo by dobrze.
Raz pszenicę kwalifikat rozpoznałem jako mieszankę co najmniej dwu odmian po różnicy wysokości ok 20% wyższych roślin o kłos a dwa już razy kapustę niby Amager miałem główki od wczesnej do późnego Langedijkera , no oczywiście i Amagera co nieco było ale też jawnie przekrzyżowany m. in i z rzepakiem którego też kilka form pośrednich z kapustą glowiastą się znalazło.
Od tamtej pory nie sadzę kapusty

Piszecie - jutro siew (?)

no ja wejść piechotą w pole weszlem, gorzej było z wyjściem a przecież jeszcze nie orane :D

jak tak dalej pójdzie to po fasolach które w tym roku wyszly relatywnie późno na wiosnę będę musiał coś kombinowac bo jutro jeszcze ma dolać a jarych zbóż to ja nie lubię, oj nie lubię bo plonuje to o jakieś 30% mniej przy tych samych nakładach albo trzeba relatywnie zwiększyć nakłady chociaż rekordowe plony pszenicy to chyba tylko na odmianach ozimych?

wcześniej było o pleśni śniegowej
a no leci reklama/"news"  w neonie (takim ruchomym tekście na pasku) u góry strony af i ... zaraz zobaczę po ile toto można kupić

5 godzin temu, Robroy napisał:

No gleanu teraz za bardzo się już nie kupi. Sam myśle czym go zamienić, u siebie dawałem go z boxerem i begato. Z tego co trochę czytałem to można dać zamiast gleanu dac tribenuron metylowy ale w ogóle nie wiem czy w tym roku nie poleci sam boxer+legato.

rzepak jest bardzo wrażliwy na MCPA i to nawet  wiosną jeszcze tuż przed kwitnieniem
gdy samosiewy to zamiast np Golda na 2 4 D daję jakiegoś Chwastoxa albo i samego Extra dolewam do czego tam daję.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jak głęboko orzecie pod pszenicę ozimą. Właśnie zgłęboszowałem pole, a w pługu pierwszy raz mam lemiesze z dłutami. Nigdy nie było głębosza i zawsze zwykłe lemiesze. Głebosz 1 zębny i idzie na ukos w rozstawie bodajże 1.3m może mniej. Jak orałem pod rzepak na 27cm z początku to martwica się nie wyorywała. Wiem, że orka siewna to 18-22cm, ale czy ten 1 raz jest sens głębiej przeorać? Na następny rok planuje głęboszować na godzinę 3, a w tym roku było na 9.

Opublikowano
8 godzin temu, bizonbs napisał:

Ja dzisiaj nawóz rozrzuciłem i uprawilem. Trochę mrzyć zaczęło ale to nic. Będzie siane. 

To nie pada wcale tylko mży i to zaczęło dopiero u nas nalane woda na polach stoi i pada dalej nikt wcześniej nie wiedzie jak po niedzieli .

Opublikowano
14 godzin temu, Sean napisał:

Się na gruberka siało co? Tak nowocześnie   :P to teraz po staroświecku trzeba wycinać.  xD

Nie mam nawet grubera człowieku , łatwo jest oceniać innych nawet ich nie znając . Talerzowanie , orka 30 cm i uprawa przedsiewna żyto dalej jest 

1 minutę temu, galan99 napisał:

FUNDAMENTUM 700WG .

Wychodzi ciekawie na ochronę i samosiewy rzepaku zwalcza cena 150 gram 252 zł a 300 gram cena 480 zł .

Na 1 ha 25 gram .

Nie polecam słabe to jest 

• Like 1
Opublikowano

W sumie to nie mam pojęcia pryskałem rok temu mustangiem to fajnie zadziałał a ten  fundamentum w tym roku to lipa oprysk w kwietniu a chwasty na początku czerwca zaczeły dopiero porządnie zamierać  . W tym roku zdecyduje się prawdopodobnie na pume 1.1l /ha i 0.2 l sekatora 

Opublikowano
15 minut temu, galan99 napisał:

FUNDAMENTUM 700WG .

Wychodzi ciekawie na ochronę i samosiewy rzepaku zwalcza cena 150 gram 252 zł a 300 gram cena 480 zł .

Na 1 ha 25 gram .

Od 2 sezonów stosuje i jest OK.

Opublikowano (edytowane)

Ja w tym roku 2 razy talerzowałem pszenżyto i tak jeszcze masa pośladu w kłosach nie skiełkowała. Przyorałem to i wsiałem pszenicę, ale liczę się z masą samosiewów.

Z żytem też trzeba było co najmniej dwa razy uprawę zrobić. Teraz już tylko sierp po wykłoszeniu jak areał i gęstość do ogarnięcia.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
12 godzin temu, alfa napisał:

Ile wytrzyma ziarno pszenicy nie powschodzone od suszy 

Zobacz jak to ziarno wygląda? Jak w suchej ziemi leży to nic mu nie będzie choć nie wiem jak długo a jak skiełkowało i uschło to nie ciekawie?

Opublikowano
29 minut temu, Andpol napisał:

Zobacz jak to ziarno wygląda? Jak w suchej ziemi leży to nic mu nie będzie choć nie wiem jak długo a jak skiełkowało i uschło to nie ciekawie?

A gdzie ta susza ja na pole nie wjadę przez tydzień

Opublikowano
17 minut temu, galan99 napisał:

Jak piachy to nie ma bagna - to nie wszędzie pada nadal susza .

U mnie nie piach poprostu przeszedł agregat do rozbicia grud znów agregat i od siewu nie padało i jest jak jest 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v