Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hondia jak i metronom były wysokie , słomy kupa. Na przyszłość dam jeszcze 0.2 moddusa na flagę dla pewności 

poszlo 250 300 100 kg saletry

jezeli ktoś sieje na 4 klasie , słabe pH proponuje chociaż na kawałku nie słuchać zaleceń i posiać 400-450 roslin na metrze i zwiększyć azot

wczesmiej tez kombinowałem tak jak jest rządzone. Jak gęsta pszenica to pierwsza dawka później i mniejsza koło 200 kg saletry . Jak rzaska to 250 kg. Druga dawka pezewaznie 200 kg

a to lipa 

po zwiększeniu azotu plony również mocno wzrosły . Radzę spróbować 

Edytowane przez masa24
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, masa24 napisał:

Ccc to śmieć. 

7 minut temu, masa24 napisał:

Hondia jak i metronom były wysokie , słomy kupa. Na przyszłość dam jeszcze 0.2 moddusa na flagę dla pewności 

poszlo 250 300 100 kg saletry

jezeli ktoś sieje na 4 klasie , słabe pH proponuje chociaż na kawałku nie słuchać zaleceń i posiać 400-450 roslin na metrze i zwiększyć azot

wczesmiej tez kombinowałem tak jak jest rządzone. Jak gęsta pszenica to pierwsza dawka później i mniejsza koło 200 kg saletry . Jak rzaska to 250 kg. Druga dawka pezewaznie 200 kg

a to lipa 

po zwiększeniu azotu plony również mocno wzrosły . Radzę spróbować 

To pogoda dopisała skoro hondia przy takiej regulacji i nawożeniu wytrzymała.

Medax fajny tyle że drogi strasznie. Ja spróbuję dać 2 l CCC plus później 0.4 modusa o ile warunki pozwolą.

Jeżeli chodzi o rozpuszczanie medax to właśnie dziwię się że każdy ma z nim taki problem jeżeli chodzi o rozpuszczanie, mi przedstawiciel kazał sypać do zbiornika bo nie mam rozwadniacza bocznego na włączonym mieszadle i ma być ok, i żebym nie rozrabiał tego osobno jak inne środki. Powiem szczerze że poszło jak po maśle, widziałem filmiki na you tube mieszanie mieszadłem do gładzi medaxa to dramat .

Opublikowano

Napisze to setny raz. Masz gleby 4 klasy, pH takie sobie to zrób na jednej działce inaczej niż radzą. Czyli nie 300 nasion na metrze a 400, nie bać się azotu tylko dac 250 250-300 100-150 kg

wywal ccc. Ja po ccc miałem karłowate rosliny .  Może na mocnych glebach zdaje to egzamin , na średnich może narobić kłopotów .

oczywiscie moje rady są dla takich co osiągają 4-6 ton na 4 klasie, zróbcie raz inaczej a nie pożałujecie. Jak ktoś ma 7-8 t to niech robi po swojemu.

zauwazcie ze wszelkie zalecenia co do siewu nawożenia nie rozgranicza klas gleby , regionu polski a jedynie np termin wczesny optymalny i późny. A to błąd . Bo każda klasa , region to inna agrotechnika a nikt tego w zaleceniach nie rozróżnia 

Opublikowano
8 godzin temu, masa24 napisał:

Napisze to setny raz. Masz gleby 4 klasy, pH takie sobie to zrób na jednej działce inaczej niż radzą. Czyli nie 300 nasion na metrze a 400, nie bać się azotu tylko dac 250 250-300 100-150 kg

wywal ccc. Ja po ccc miałem karłowate rosliny .  Może na mocnych glebach zdaje to egzamin , na średnich może narobić kłopotów .

oczywiscie moje rady są dla takich co osiągają 4-6 ton na 4 klasie, zróbcie raz inaczej a nie pożałujecie. Jak ktoś ma 7-8 t to niech robi po swojemu.

zauwazcie ze wszelkie zalecenia co do siewu nawożenia nie rozgranicza klas gleby , regionu polski a jedynie np termin wczesny optymalny i późny. A to błąd . Bo każda klasa , region to inna agrotechnika a nikt tego w zaleceniach nie rozróżnia 

Tylko trzeba wczesną wiosną dać AZOT  albo mocznik albo saletrzak w razie suszy roślina będzie pobierać bo będzie w ziemi dostępny w późniejszym terminie a saletra na sucho nie działa tylko bardziej podpala . Jak by nie patrzeć 10 cm wilgoć jeszcze jest a na wierzchu skała .

Opublikowano (edytowane)

Czemu w powietrze wczesną wiosną marzec już zastosować mocznik  jest zawsze jeszcze wilgoć sucho zaczyna się z końcem marca kwiecień i tak dalej .

Zanim zacznie działać minie 4 do 5 tygodni .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

W pszenicy używam tylko saletry i tak jak mówisz pierwsza dawka idzie bardzo wczesnie

w tym roku ze zmian zamiast 500 roslin sieje 450.  Podział saletry w przypadku gęstego łanu to 250 300 150

mysle czy nie rzucić wiosna po 100 kg kizerytu. Praktykujecie to ? I mocny zabieg na podstawę 

nie cudowac z żadnym mocznikiem 

Edytowane przez masa24
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, galan99 napisał:

Czemu w powietrze wczesną wiosną marzec już zastosować mocznik  jest zawsze jeszcze wilgoć sucho zaczyna się z końcem marca kwiecień i tak dalej .

Zanim zacznie działać minie 4 do 5 tygodni .

Takie rozwiązanie ma jakiś sens 

Scenki albo konto Duo, jak chcecie zabezpieczyć podstawę to dać 0,5 l prochlorazu i 0,3 morfoliny 

Edytowane przez Damianek20
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

jak chcecie zabezpieczyć podstawę to dać 0,5 l prochlorazu i 0,3 morfoliny 

To znaczy opryskać pszenicę po wschodach ( czy zaprawić ) ? .

Po wschodach, zrobić taki strzał jak ma ze dwa rozkrzewienia jesienią , jak nadają pogodę i długa jesień to nawet poczekać i do 3 rozkrzewien. W ubiegłym roku poszła sama morfoline i nie bardzo było jednak dwie substancje to dwie. Możesz zrobić taki strzał na test jak masz większą działkę to podzielić na połowę i koniecznie coś od mszycy do tego.

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Na mszyce to zawsze stosuje jesienią i na wiosnę 2 razy nawet do 3 razy 1 działka ma 6 ha .

To zrób 2 h akurat kupisz po 1 litrze każdego koszt ok 190 zł . Ja w tym tygodniu kupuję bo w ubiegłym we wrześniu nie szło nigdzie dostać prochlorazu już .

Opublikowano
50 minut temu, Damianek20 napisał:

Po wschodach, zrobić taki strzał jak ma ze dwa rozkrzewienia jesienią , jak nadają pogodę i długa jesień to nawet poczekać i do 3 rozkrzewien. W ubiegłym roku poszła sama i nie bardzo było jednak dwie substancje to dwie. Możesz zrobić taki strzał na test jak masz większą działkę to podzielić na połowę i koniecznie coś od mszycy do tego.

morfoline w jakim środku najtaniej?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Andpol napisał:

morfoline w jakim środku najtaniej?

Najtaniej był lotus ale nie szło go już kupić zastąpiłem go tym co było andros koszt ok ok 570 zł 5 l kosztował.

Edytowane przez Damianek20
Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał:

nie lepiej zaprawic porządnie nasiona? i już jesienią z fungi nie trzeba jechać

A gdzie napisałem że nie zaprawiam ? 

Jak bym nie zaprawiał to nie wiem czy coś to by pomogło. Grzyby na podstawę atakują późna jesienią jak jest ciepło, gdyby scenik czy kinto Duo zabezpieczyło moje uprawy to bym nie robił od grzyba jeszcze. Na razie jest dyskusja a czemu , myślę że koszt +/-  90 zł zależy kto jakie ma rabaty ,wykonanie zabiegu kontrolnego nie jest wielkim wydatkiem żeby zrobić doświadczenie .

• Root Admin
Opublikowano

systiva i nawozem, kupuję nasiona zaprawione jak to z dystrybucji, czym się trafi. plus we własnym zakresie leci 100g ststivy na 100kg nasion. litr wychodzi ok 600zl więc do hektara dochodzi ok 100zl a może i mniej bo można obniżyć normę wysiewu zbóż

• Like 1
Opublikowano

Chcialbym zasiać pszenicę,mam upatrzone dwie odmiany, markizę i medalistkę (ziarno na kurniki) ,czy miał Ktoś którąś z nich? Którą Polecacie? Na 4 klasę i trochę 5, byłaby częściowo po gryce i pszenica po pszenicy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v