Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie dotyczące uprawy ścierniska po pszenicy, słomę zostawiam. Posiadam taki pług jak na załączonym zdjęciu. Jakie macie pomysły żeby się nie zapychał, a dodam że zapycha się po dobrze okoszonym zbożu i zebranej słomie. Myślałem nad dorobieniem krojów tarczowych przy każdej skibie żeby cieły resztki pożniwne.

Te lemiesze z Waryńskiego za 70zł coś warte do niego czy lepiej coś za 20-30zł?

20200802_150450.jpg

Opublikowano

Kupiłem z dłutem do 2 skibowego :)

Do 30 czy 60 u nas nikt takich sprzętów nie ma. Wszyscy mają ciągniki powyżej 80km. Zdaży się wyjątek że ktoś sobie wynajmie zestaw. Ale z tych "kitkarzy" to naprawdę nieliczne osoby, więc zostaje mi ten pług... ewentualnie 2 skibowy, ale wapna nie chce głęboko odwracać bo później orka pod rzepak.

Opublikowano

polecam zainwestować w odkladnie i piersi połśrubowe koszt ok 260zl ale różnica mega, w tym roku zainwestowalem w moje u3 i to była bardzo dobra inwestycja, na wszystkich polach planuję podorywke po ściętej slomie. Czytałem w necie że wchodzi do nas wyż od środy który przyniesie upały i brak deszczu na najbliższe 10dni

Opublikowano
Dnia 31.07.2020 o 23:07, Zetix napisał:

A ja dla odmiany powiem, że coś zj**... i pszenica ostroga finalnie dała tylko 4t z hektara. Tylko czemu na lekkiej piaszczystej ziemi była lepsza niż na madzie? hmm

Działka 2h lekka glina IIb/IVa- gorzej niż na piachu 4b/V klasa. Również Ostroga. Plon 4t/ha, gdzie na innej działce na piachu było 6t/ha. A jeszcze dodatkowo dość wilgotna i zachwaszczona, a zapowiadała się ładnie. 

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, dzikiWschód napisał:

polecam zainwestować w odkladnie i piersi połśrubowe koszt ok 260zl ale różnica mega, w tym roku zainwestowalem w moje u3 i to była bardzo dobra inwestycja, na wszystkich polach planuję podorywke po ściętej slomie. Czytałem w necie że wchodzi do nas wyż od środy który przyniesie upały i brak deszczu na najbliższe 10dni

Te co mam wyglądają mi trochę na takie, musiałbym porównać na żywo, ale nie wiem czy nie lepiej ażurowe, albo poprostu śrubowe. Jak możesz to podeślij link do twoich 

Edytowane przez Mecha
.
Opublikowano

Panowie wczoraj kosiłem pszenicę i trafiają się takie odrosty zielonych kłosów od spodu i ziarno jest zielone i nie wiem czy kosić to czy czekać jeszcze nie ma tego dużo ale się trafia.

Opublikowano

Wstawiałem zdjecia ostatnio z czarnymi kłosami myślałem ze to inna odmiana w kwalifikacje

w innych odmianach tez to się trafia z jakieś 10 procent w obsadzie wiec to rączej czerń zboz

ochroba w t3 150 tebu+50 g protiokonazolu za słaba w takie Mokre czasy. Za mała dawka protio. Jak myślicie?

Opublikowano

To nie czerń, tylko choroby podstawy. Czerń jest tylko wtórna, zaatakowała osłabioną roślinę. Czerń atakuje najbardziej, gdy wystąpią długie opady na dojrzałe zboże i praktycznie nie wpływa na plon. Tu masz wyprostowany kłos, w którym nie ma ziarna, albo jest poślad w wyniku odcięcia kłosa od korzenia przez podsuszki.

Opublikowano

U was też taka słoma zielona? Na t2 poszło delaro 1l, na t3 1 czerwca prochloraz i tebu. Ziarno pośladowate białko 17.4, gluten 38,5 wilgotność 12.5 ale co z tego że białko i gluten jest jak wyrównanie 59 i gęstość 65,3. Pochwalcie się swoimi parametrami.

Opublikowano

Wątpię ze to choroby podstawy. Po rzepaku , poszedł track + limero.

Pada od kwietnia z małymi przerwami

no nie wiem , muszę to przemyśleć czy możesz mieć racje 

kamil jaki plon i odmiana 

Opublikowano

U mnie tez poślady i zielona słoma, zawsze było ładne ziarno i średnia plonu w okolicy 7.5 tony/ha a w tym roku nie wiem czy 5 ton bedzie. Mysle ze winowajca były te opfite deszcza w maju i czerwcu .

Opublikowano

Jak u was z uprawą pożniwną? Pszenice wyciągnęły całą wodę, twardo, sucho w rowach melioracyjnych pusto nawet trzcina nie rośnie. W tej chwili nie ma sensu wysiewać międzyplonów. 

Świętokrzyskie, powiat Opatowski

Opublikowano

Ten curwa ma problem z uprawą pożniwną, a u nas w okolicy ok. 80% pszenic w polu i od wczoraj ciągle leje. Dzisiaj kieleckie też ma coś deszczu dostać..

Opublikowano
6 minut temu, mraukot napisał:

Ten curwa ma problem z uprawą pożniwną, a u nas w okolicy ok. 80% pszenic w polu i od wczoraj ciągle leje. Dzisiaj kieleckie też ma coś deszczu dostać..

Ja też jeszcze ze żniwami nie skończył

Opublikowano
6 godzin temu, Konrad_Duda napisał:

Jak u was z uprawą pożniwną? Pszenice wyciągnęły całą wodę, twardo, sucho w rowach melioracyjnych pusto nawet trzcina nie rośnie. W tej chwili nie ma sensu wysiewać międzyplonów. 

Świętokrzyskie, powiat Opatowski

Do wczoraj tak było na szczęście spadły 33 mm

6 godzin temu, mraukot napisał:

Nie denerwuj sie jeden dzień deszczu potrzebny ,do buraków ,kuku ,traw ,uprawki pozniwne ,

Opublikowano
10 godzin temu, ORZMO napisał:

To nie czerń, tylko choroby podstawy. Czerń jest tylko wtórna, zaatakowała osłabioną roślinę. Czerń atakuje najbardziej, gdy wystąpią długie opady na dojrzałe zboże i praktycznie nie wpływa na plon. Tu masz wyprostowany kłos, w którym nie ma ziarna, albo jest poślad w wyniku odcięcia kłosa od korzenia przez podsuszki.

Jaka chorobę obstawiasz ? Za słaby zabieg t1? Siany kwalifikat

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v