Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, yacenty napisał:

ciekawe ciekawe jak to bedzie co to bedzie.

u mnie maj i czerwiec to 150l

20200620_135241.jpg

20200620_135326.jpg

20200620_134749.jpg

20200620_134840.jpg

20200620_135006.jpg

Witam,  co powoduje takie zasychanie końcówek liści flagowych jak na załączonych foto przez yacenty.

Zaznaczę że u mnie w okolicy większość roślin posiada takie "efekty" zarówno te intensywnie uprawiane jak i te tak na ubogo.

Zastanawiam się ponieważ zgodnie z literaturą liść flagowy odpowiada za dużą część plonu.

• Root Admin
Opublikowano

kolega twierdzi, że po tych większych deszczach zaczeła mocniej płynąć woda i chemia w roślini i może to wyglądać jak efekt po triazolach, ale że ostatni zabieg był robiony 2-3.06 to ten trop raczej upada.
Bite pół godziny debatowaliśmy co może być, może to być septorioza która już gdzieś idzie z dolnych liści. Sugestia była taka - przywal 200g tebukonazolu i spij spokojnie do zniw.

Opublikowano
44 minuty temu, ravoj napisał:

Fajny ten rok, taki nie za monotonny, ciągła walka. 

Marzec - kwiecień zero opadów, przymrozek, mróz problemy ze skracaniem, azotem i grzybówką. Pszenica jakoś dała radę, trochę zredukowała piętra zamiast źdźbła ale jakoś wyszła i była szansa. 

Maj - czerwiec 200 litrów, codziennie pada i to w poprzek,  prawie zero okienek pogodowych, wszystko leży, grzyb atakuje. 

To co się uratowało  cierpi teraz i znowu strata w plonie. 

A to jeszcze nie koniec. 

U mnie na dzisiejszą noc nadają kolejne 40 litrów na metr , ale pszenica jeszcze stoi , cały dzień pada

Opublikowano
yacenty napisał:

kolega twierdzi, że po tych większych deszczach zaczeła mocniej płynąć woda i chemia w roślini i może to wyglądać jak efekt po triazolach, ale że ostatni zabieg był robiony 2-3.06 to ten trop raczej upada.
Bite pół godziny debatowaliśmy co może być, może to być septorioza która już gdzieś idzie z dolnych liści. Sugestia była taka - przywal 200g tebukonazolu i spij spokojnie do zniw.

Dziś byłem na polu pszenicy po ponad tygodniu gdzie między czasie spadł grad, niby nie duży to się nie martwilem ale jestem w szoku, każdy kłos wygląda identycznie jak koledzy wklejali na wcześniejszych stronach na forum. Mało tego grad uszkodzil plewki i lodyge na której osadzone są plewki i już jest taka różowa plesn, tylko od piątku spadło u mnie 85mm deszczu na szczęście spokojnego. Też chce podać 200g tebu, ten środek działa wyniszczajaco?

Opublikowano

U mnie również podobne objawy, jutro ma być okienko i spróbuję wjechać. Zwłaszcza że nie robiłem t3

Opublikowano
drobny napisał:

Zajeżdzam dzisiaj zobaczyć Wilejkę a tam podflagowy i flagowy prawie zjedzony przez DTR-ke :/ T2 robiłem 125g Azoksy+160g Tebu O chorobach kłosa nie wspomne

U mnie to samo nie ma już połowy liścia flagowego, tebu uratuje to co zostało z flagowki?

Opublikowano

Pszenica ozima Tebu 
- mączniak prawdziwy, rdza brunatna, septorioza liści, brunatna plamistość liści, septorioza plew, fuzarioza kłosów .

Może coś troszku powstrzyma aby nalało ziarno .

• Root Admin
Opublikowano

mam jakiś inny tebukonazol ale myslałem o 200g substancji czynnej.

dużo zależy kiedy przyjedzie nowy ciągnik i od tego czy ewentualnie przyjedzie kolega prysnąć. bo pryskałbym już dziś, ale nie mam czym :P

Opublikowano
3 godziny temu, dzikiWschód napisał:

Dziś byłem na polu pszenicy po ponad tygodniu gdzie między czasie spadł grad, niby nie duży to się nie martwilem ale jestem w szoku, każdy kłos wygląda identycznie jak koledzy wklejali na wcześniejszych stronach na forum. Mało tego grad uszkodzil plewki i lodyge na której osadzone są plewki i już jest taka różowa plesn, tylko od piątku spadło u mnie 85mm deszczu na szczęście spokojnego. Też chce podać 200g tebu, ten środek działa wyniszczajaco?

Te  różowe plewki to żeby nie była czasem  fuzarjoza a nie uszkodzenia po gradzie u mnie nie było gradu i na belissie też trochę się trafia miejscami

Opublikowano
Dnia 22.06.2020 o 18:44, Rolnik200598 napisał:

Myślisz, że ja kształcony w tym? Obrabiam właśnie dlatego żeby mieć swoje i nie oddać jakiemuś walącemu tą chemię bambrowi. Jak tak dalej będzie i wycofają do reszty dobre środki na grzyba, w małych litrowych opakowaniach to wrócę do tego co robiłem dawniej- jeden wjazd opryskiwaczem z opryskiem na chwasty i tyle. Dla mnie ziarno w kłosie jest to jest i będzie, nie zniknie, co ma urosnąć to urośnie, ileż można tej chemii walić, dwa razy w tym roku grzyba robiłem i jak tu czytam, że nawet 4 razy robią to mi się włos na głowie jeży... A potem to ludzie jedzą jak pójdzie na konsumpcyjną...

Na hvj mi nie wiadomo jaka wiedza jak nawet z tego nie żyję... Ma urosnąć tyle, żeby mi dla zwierząt wystarczyło i na mąkę dla siebie... 

Mało i mało co niektórym, a może mało bo dużo wydali na ochronę która weszła w przyrost plonu lub nawet nie...

Porównując to samo co miałem na tych samych polach z ochroną i bez w podobnych warunkach pogodowych to stwierdzam że przyrostu plonu nie ma praktycznie żadnego ino lepszej jakości (więcej białka i grubsze), choć z drugiej strony potrafiło się zebrać z 3ha koło 30 ton mieszanki jarej (jęczmień, pszenica) bez zabiegów typu robak grzyb czy odżywki a teraz jak jest 15ton z ochroną pszenicy ozimej to jest dobrze.

Dnia 22.06.2020 o 19:00, galan99 napisał:

Jak suchy rok to tak można zrobić 2 wjazdy i tyle .

Obecne warunki pogodowe mogą mieć wpław na jakość ziarna i plon .

Warunki na pewno będą miały jakiś wpływ, ale głównie tam gdzie położyło się... natomiast gdzie są teraz Ci co piszczą że susza i wszystko będzie drogie bo nie urośnie? Teraz piszczą bo klęska nawałnic i deszczu, a za chwilę powiedzą że klęska urodzaju... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v