Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z tą belissą w tym roku to dziwnie jest, u mnie strasznie marna była wg innych odmian, niby drugi rok ją mam ale rok temu była wiosną ładniejsza, a w tym nędza, ale teraz się zrobiła pszenica szatan, bujna i gesta , czarna, liść gruby, coś jej brakowało, tylko nie wiem co, chyba ciepła, bo azot miała, wode od konca kwietnia też.

• Like 1
Opublikowano

Fajna odmiana, u mnie 8 ton dała, rok był suchy to ustała do końca bez skracania. Katalogowo ma około 85 cm

Opublikowano

i moja rok temu bez skracania ustała bez problemu, w tym roku też miałem nie skracać, ale rzutem na taśmę dałem jej 0,1 -0,15 modusa. Miałem z niej rezygnować, bo to co było można powiedzieć do połowy maja to masakra, obok rotax i skagen to jak las były, a ta taka nędza. A teraz jestem w szoku jak się zmieniła przez ostatnie 2 tyg.

Opublikowano (edytowane)

Mam również trochę Skagena, flaga szeroka, ale odmiana dosyć późna. Ostatni raz u mnie.

Edytowane przez WiesławZetor
Opublikowano
8 minut temu, Uziu92 napisał:

z tą belissą w tym roku to dziwnie jest, u mnie strasznie marna była wg innych odmian, niby drugi rok ją mam ale rok temu była wiosną ładniejsza, a w tym nędza, ale teraz się zrobiła pszenica szatan, bujna i gesta , czarna, liść gruby, coś jej brakowało, tylko nie wiem co, chyba ciepła, bo azot miała, wode od konca kwietnia też.

Myślałem że coś spartaczyłem na wiosnę właśnie tak nie pozornie wyglądała a teraz to szaleje wody nie braka tak samo azotu tylko ciepła .

Opublikowano
8 minut temu, Uziu92 napisał:

Moja tak sam ,euforia zresztą też A teraz ładna 

Tylko dziś byłem zobaczyć A tam kuźwa owies głuchy ,Ale wichy już wypuszcza więc nic chyba nie da się zrobić 😏będzie mieszanka 😕

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Tylko dziś byłem zobaczyć A tam kuźwa owies głuchy ,Ale wichy już wypuszcza więc nic chyba nie da się zrobić 😏będzie mieszanka 😕

euforia od początku była ładna i z jesieni i z wiosny wczesnej, nie było do czego się przyczepić.

Opublikowano
6 minut temu, Ursus932 napisał:

Opóźnisz zbiór i 90 % owsa głuchego się osypie

Opublikowano

Ja już nie patrze się czy wygląda ładnie czy nie. Najważniejsze są żniwa. Może pięknie wyglądać a plonu nie da a ta byle jaka potrafi mile zaskoczyć.

Miałem kiedyś arktisa chyba, kłos piękny gruby po 12 pieterek, pszenica równa, nie za gęsta nie za rzadka. Liczyłem na niełzy plon a tu ledwo 6,5 t. A druga odmianę miałem Kepler. Niska, rzadka, kłos króciutki. Myślałem że coś spierdzielilem w ochronie. I właśnie na żniwa miła niespodzianka bo ponad 9t dała. Jeden minus bo parametrów nie trzymała ale plon wynagrodził. Arktis natomiast parametr był ale już więcej na polu się u mnie nie pojawił. 

Opublikowano
radix071 napisał:

ZELKOW napisał:

na 2 kl mój rekord to 9t/ha pasza noi trzeba zadbać o regulacje

Siejesz ją nadal? Czy może trafiło Ci się coś lepszego?

powiem tak pszenica bardzo dobra ale z plonem jest różnie i zamieszała mi się i już nie odnawiałem ale są i inne też bardzo dobre odmiany

• Like 1
Opublikowano

Jak myslicie kwitnienie przypada od fazy bbh 60 , to podanie srodka na t3. Ktory ma wpisane do bbh 59 bedzie bledne ? kupilem duett star 334 i niby pisze ze to srodek na T 3 ,wedlug mnie to nie powinni go podawac w lekturach jako na T 3

Opublikowano (edytowane)

Papier wszystko przyjmie. Zarówno epoksy jak i fenpropimorf z duettu bardziej nadają się na ochronę liści niż kłosa.

Kup lepiej po pół litra na ha tebukonazolu + tiofanatu i tym zrób T3, a Duett zostaw na przyszły rok na T2

Edytowane przez lukasz222
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, lukasz222 napisał:

Papier wszystko przyjmie. Zarówno epoksy jak i fenpropimorf z duettu bardziej nadają się na ochronę liści niż kłosa.

Kup lepiej po pół litra na ha tebukonazolu + tiofanatu i tym zrób T3, a Duett zostaw na przyszły rok na T2

U mnie na t2/t3 (gdzieniegdzie już kłos wychodził już) było tebu (Ambrosio 500sc, 0,3l) a na t0 (jesień) tiofant 0,5l :), u mnie działa choć dawki niskie, może nie perfekcyjnie, ale widać różnicę jak nie pryskałem, zachowawczo na paszówke starczy...

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano
10 godzin temu, Uziu92 napisał:

Belissa przy opóżnionym zbiorze osypuje się I zrezygnowałem z niej choć to fajna odmiana.

Opublikowano
damin1 napisał:

Ja już nie patrze się czy wygląda ładnie czy nie. Najważniejsze są żniwa. Może pięknie wyglądać a plonu nie da a ta byle jaka potrafi mile zaskoczyć.

Miałem kiedyś arktisa chyba, kłos piękny gruby po 12 pieterek, pszenica równa, nie za gęsta nie za rzadka. Liczyłem na niełzy plon a tu ledwo 6,5 t. A druga odmianę miałem Kepler. Niska, rzadka, kłos króciutki. Myślałem że coś spierdzielilem w ochronie. I właśnie na żniwa miła niespodzianka bo ponad 9t dała. Jeden minus bo parametrów nie trzymała ale plon wynagrodził. Arktis natomiast parametr był ale już więcej na polu się u mnie nie pojawił. 

Dokładnie to samo miałem z Arktisem. Pszenica jakościowa, zdrowa, ale dobra na niemieckie warunki, gdzie płacą faktycznie za dobrą jakość, a nie jak u nas 20 zł/t więcej. Maj ktoś może posianego Apostela w tym sezonie ?

Opublikowano (edytowane)

Ma ktoś sprawdzoną pszenicę na cele paszowe (12-13,5% białka), aby rosło jej zdecydowanie więcej od tych jakościowych na podobnym nawożeniu, podobnej urodzajności gleb 3, 4 klasa. Bo dla do 200-500kg/ha to nie ma sensu zmieniać z tych jakościowych odmiany... Niby to 10-15 ton więcej na areale...

Teraz na polach mam Hondię, Ostrogę, Wilejkę i Spirellę.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v