Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wywieje to pieniądze z kieszeni

Mareg napisał:

Jak wichury to ja bym nie ryzykowal,  może wywiac do somsiada i będzie miał ładniejsze 😅

Opublikowano

Z tym azotem wstrzymałbym się do 20 25 luty. Na koniec lutego mówią cos o spadkach temp. A może być różnie. 

Opublikowano

I co z tego że spadek temperatury? 

To jak w kwietniu będzie mróz to czekać do maja? Wyrwać roślinę i sprawdzić ile soku ma w sobie - nawet bez azotu szlak ja trafi. 

• Like 2
Opublikowano
galan99 napisał:

Co tu dużo rozważać zachód będzie siał pod koniec lutego a wschód koło 10 marca .

dokładnie, dziś pada śnieg u mnie i jest na tyle mokro że przez tydzień nie wejdę w pole. 90% pol w okolicy jest siana we wrzesniu więc wszystkie są dobrze rozkrzewione i nawet lepiej by było opóźnić N żeby jeszcze bardziej nie rozkrzewic

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Co tu dużo rozważać zachód będzie siał pod koniec lutego a wschód koło 10 marca .

A centrum? 😉 

Opublikowano

Tylko pozazdrościć tego deszczu, u mnie dzisiaj tylko mzawka kizeryt na rzepak, pszenicę i żyto rozsiany. Z azotem na rzepak zastanawiam się może w przyszłym tygodniu (Podkarpackie)  Po niedzieli siew pszenicy jarej.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Odmiana Tonika.

Najlepsze plony co chodzi o odmiany pszenicy jarej to miałem z odmiany werbena, ale już jej nie ma dostępnej.

Edytowane przez Radek88
Opublikowano

Ja dzisiaj siałem kizeryt i saletre. Ale saletra z zeszłego roku zrobiła mi psikusa bo sie trochę zbryliła a poza tym chyba złapała trochę wilgoci mimo że była szczelnie przykryta i robią się kluski i co chwile klinują mi się na dole w dziurach rozsiewacza i w ogóle nawóz nie idzie. Macie jakieś sprawdzone sposoby na takie sytuacje czy pozostało mi jedynie wyskakiwać co 10 metrów z ciągnika i dziugać to od spodu śrubokrętem aż cały nawóz wysieje? Mieszadło niestety nic nie daje

Opublikowano

Jak mokra to nic nie poradzisz, jedynie większa prędkość i większe otwarcie siewnika.

Jak zbrylona to parę razy worek o glebę, się pokruszy.

Opublikowano

Nie mam. Zresztą w tym przypadku nic by nie dała bo jak mówiłem zakleja się na dole

Nawet na dwa razy większym otworze nie chce lecieć. To chyba zostało uzbroić się w cierpliwość i dłubać to śrubokrętem aż do końca.

Opublikowano

Tylko co to za sianie. Normy nie zachowasz.

Dużo masz tej zawilgoconej?

Żebyś czasem na noc w siewniku nie wysianej nie zostawił , bo kaplica.

Opublikowano

O kurde. Nic nie poradze, musiałem zaparkować do stodoly bo mam co innego teraz do zrobienia i dopiero w poniedziałek do tego wrócę. To może pożyczę motyla taśmowego od znajomego i przesypie to wiadrem, jak kiedyś Kosem rozsiewalem to takie kluski czy brylki nigdy nie stanowiły problemu. 

Opublikowano

UPS. Podstaw plastikowe wiadra bo do poniedziałku popłynie. Saletra jest higroskopijna, a jak już jest wilgotna to będzie tylko gorzej.

Co dasz radę to przesyp do worków foliowych i zawiąż. I wysiew jak mówisz taśmowym.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v