Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, masa24 napisał:

Może być problem z owsem głuchym w ozimych zbozach

U mnie owies pięknie rośnie w pszenicy, na szcęście tylko na jednym polu a wszystko zasługa fenoxinu 2 lata temu

Opublikowano
19 minut temu, galan99 napisał:

Jest teraz ciepło wczoraj + 7  i dziś + 8 pada jak tak będzie do wiosny nie licząc kilka dni z przymrozkami małymi bo na pewno będą to czy nie będzie poprawek na chwasty trawa zaczyna się zielenić . Ile opryski dadzą rady utrzymać chwasty w rydzach do wiosny 3 miechy to góra .

Czekaj jeszcze troszkę i będzie zima

Opublikowano

Jakoś tej zimy nikt nie widzi tylko kilko dniowe ochłodzenie jak w Rosji nie ma zimy to i u nas nie będzie a to zawsze się sprawdza jak w Moskwie minus 20 to w Polsce za tydzień to samo będzie .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, rafal3939 napisał:

U mnie owies pięknie rośnie w pszenicy, na szcęście tylko na jednym polu a wszystko zasługa fenoxinu 2 lata temu

Fenoxin z Innvigo działa tak samo jak puma jak za późno zrobisz to jeden h i nie ważne jaka firma już x lat fenoksaprop p etylu używam jeszcze działa ale jak chwasty są małe..., 2 lata Fenoxin już stosuje i czystko kontrola to na rogach owies rośnie gdzie nie chce mi się poprawiać a na miotłę się nie nadaje wyczyńca zrobi miotły nie... W jarych jeszcze wart uwagi w zimowych różnie.

Edytowane przez Xion
Opublikowano
9 godzin temu, rafal3939 napisał:

Wytrzyma spokojnie mrozy do -10 , nawet bez okrywy, to wytrwały chwast

• Root Admin
Opublikowano

jak sie da wjechać w pole to ja bym siał, zawsze to dłuższa wegetacja, u mnie w poprzednim sezonie posiałem kawałek 30.11, do połowy lutego nawet nie wzeszła, a później i tak sypała jak ta normalnie siana. Oczywiście była posiana dużo gęsciej.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, piozz napisał:

Porady potrzeba. Siac przewodke teraz czy zostawic na wiosne?!

jak tylko warunki są na siew to siać niezależnie od gleby a jak piszesz że jeszcze na lekkiej to bez zastanowienia byle nie w błoto, siałem Tybalta 9.12.2018 to rewelacyjna pszenica, sypała na równi z ozimą u mnie, cieszyła oko, zdjęcia w galerii z kiełkowania, wschodów i dalszej wegetacji u mnie, wschodziła jakoś końcem lutego z tego co pamiętam a obecnie mam pszenicę z siewu 23.11 to posiada max 1,5cm kiełek

siewy przewódek na lekkich glebach to jest coś niesamowitego :) a odwdzięcza się plonem w suchych latach i nie tylko a jaka przewaga nad jarymi to już chyba nie muszę opowiadać

Opublikowano (edytowane)

Ja dopiero po nowym roku bede zamawiał tybalta bo tam gdzie bede brał dopiero bedą pakować w big bagi.

Powiedźcie kiedy siać bo myśle koniec lutego początek marca zależy od pogody, jaką obsade przyjąć bo nie znam mtz. Przyjmuje 190-200kg. Stanowisko po kukurydzy co dała 14t. Ziemia IV klasa. Jęczmień jary na tym polu dawał pod 7t.

Edytowane przez koniu
Opublikowano (edytowane)

Pszenica zasiana po nowym roku będzie się krzewić tak samo jak jara - czyli słabo, ja  bym celował w obsadę wyjściową 400 roślin na m2, to chyba wyjdzie ci ponad 200kg/ha, nie wiem, jakie masz mtz. Jak poczatek marca, to daj startową dawkę azotu od razu pod agregat ze 200kg saletry albo 150kg mocznika. Tyle mogę ci doradzić. PK też pod agregat.

Siej wtedy, kiedy będziesz mógł wejść  w pole - nie wiem, czy masz zaorane, czy nie, ale ziemia nie może się lepić, bo szybko osiądzie i będą słabe wschody. Ja wzruszam glebę na 10-12cm, dla pszenicy jarej nie ma potrzeby więcej.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Właśnie szkoda że nie bede znał mtz wtedy dokładnie mógłbym zaplanować obsade. Pole zaorane na zime. Azot i npk pójdzie pod agregat tak jak w jęczmieniu jarym. Tyle że wjaryn browarnym szło pod 300kg saletry i to był koniec azotu, wiadomo bo białko. A w pszenicy myśle 200 saletry pod korzeń na start.

• Root Admin
Opublikowano

ja to co sialem w grudniu to pole było nawożone pod ziemniaki czyli 300kg polifoski. a później klasycznie. 20 lutego 60kg n w saletrze a później 110kg w rsm

Opublikowano
6 godzin temu, rafal3939 napisał:

Możesz siać, w ub roku posiana w styczniu , dostała rsm na wiosnę tak że ją przypalił i była najładniejszą pszenicą w okolicy

Właśnie jak wygląda krzewienie się pszenicy ozimej przy rsm?

• Root Admin
Opublikowano

Lałem rsm na bardzo wysokim ciśnieniu, bo mi się nie chciało zmieniać kryz na oczko większe, szło 250l/ha przy 5 barach, a jak się okazało później RSM się leje na niskim ciśnieniu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v