Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Uziu92 napisał:

medax i ja mogę polecić , różnica była , modussem pryskalem i trochę mimowolnie została kontrola bo zabrakło mi że 20-25 m pola nie dopryskane do drogi na szerokość ścieżki i zero różnicy z tym pryskanym pełna dawka

A jakie odczucia po zastosowaniu medaxu?

Uziu92 napisał:

medax i ja mogę polecić , różnica była , modussem pryskalem i trochę mimowolnie została kontrola bo zabrakło mi że 20-25 m pola nie dopryskane do drogi na szerokość ścieżki i zero różnicy z tym pryskanym pełna dawka

A jakie odczucia po medaxie co zauważyłeś? duży niższy łan ? większa sprężystość źdźbła?

Opublikowano

Medax znacznie mniej podatny na nasłonecznienie, lepiej działa w kapryśnej pogodzie niż moddus solo

2 lata temu porównywałem 0,55 kg medaxu do 0,2 moddus + 1 l CCC. Po medaxie efekt był lepszy. Różnica nie była kolosalna ale w porównaniu do kontroli zauważalna. Po medaxie bardziej wyrównany łan.

Osobiście na pierwsze skracanie stawiam na medax solo, ewentualnie z dodatkiem CCC

• Like 1
Opublikowano

widzę że dużo jest głosów za stosowaniem medaxu czyli cena jest zrównoważona przez korzyści płynące z zastosowania ? czy po medaxie istnieje potrzeba robienia regulacji uzupełniającej?

• Root Admin
Opublikowano
10 minut temu, Badek15 napisał:

widzę że dużo jest głosów za stosowaniem medaxu czyli cena jest zrównoważona przez korzyści płynące z zastosowania ? czy po medaxie istnieje potrzeba robienia regulacji uzupełniającej?

co to jest regulacja uzupełniająca?

Opublikowano
Tomek90 napisał:

Do tego że niema retardanta który gwarantuje 100% pionu i wyklucza ewentualne poprawki 🤷‍♂️

Okej ale jakie odmiany, jakie nawożenie, jaka podatność na wyleganie? jakieś nawałnice wiatry itp ?

yacenty napisał:

10 minut temu, Badek15 napisał:

co to jest regulacja uzupełniająca?

z tego co sie orientuje regulacja w fazie pierwszego kolanka jest podstawowym elementem regulacji ponieważ w tej fazie rozwoju regulacja jest najefektywniejsza dodatkowa regulacja np w fazie liścia flagowego lub podflagowego traktowana jest jako uzupełnienie regulacji przeprowadzonej w fazie pierwszego kolanka stąd nazwa regulacji uzupełniającej (przepraszam jeśli źle to nazwałem, myślałem że wiadomo o co mi chodzi)

Opublikowano (edytowane)

Ja w jarej Goplanie dałem 0,7 moddusa 2x0,35  tak zesztywniała że miała problem z wykłosowaniem miała może ze 30cm wysokości kłosy niesamowite przyszła fala że drzewa łamało i dachy w okolicy uszkodziło i 70% pszenicy poległo... Jak ma jebn... to czasami nic nie pomoże. 

Edytowane przez Xion
  • Root Admin
Opublikowano
24 minuty temu, Badek15 napisał:

z tego co sie orientuje regulacja w fazie pierwszego kolanka jest podstawowym elementem regulacji ponieważ w tej fazie rozwoju regulacja jest najefektywniejsza dodatkowa regulacja np w fazie liścia flagowego lub podflagowego traktowana jest jako uzupełnienie regulacji przeprowadzonej w fazie pierwszego kolanka stąd nazwa regulacji uzupełniającej (przepraszam jeśli źle to nazwałem, myślałem że wiadomo o co mi chodzi)

zwał jak zwał, jak odmiana podatna na wyleganie i producent zaleca w swoim programie regulacje na 1 kolanku i na liściu podflagowym to tak robię i nie narzekam ze regulacja nie działa

Opublikowano
yacenty napisał:

24 minuty temu, Badek15 napisał:

zwał jak zwał, jak odmiana podatna na wyleganie i producent zaleca w swoim programie regulacje na 1 kolanku i na liściu podflagowym to tak robię i nie narzekam ze regulacja nie działa

ale nikt tutaj nie narzeka, poprostu rozmawiamy u kogo co i jak zadziałało, i czy przy danej odmianie regulacja samym środkiem była efektywna czy jednak potrzebna była dodatkowa regulacja, to bardzo cenna wiedza od praktyków A nie z ulotek i etykiet

Opublikowano

takie nawałnice co były w tym roku w czerwcu to dawno tak nie było, wichury i ulewy po 30 litrów w 15 min. Jedna odmiana mi to wytrzymała a mianowicie belissa, skracana 0,2 modusa.

• Like 1
Opublikowano
yacenty napisał:

i tak 90% sukcesu albo porażki zależy od pogody :P

owszem, masz 100% racji, poprostu wydaje mi się że postęp jaki został poczyniony w chemii rolnej i możliwość stosowania preparatów których działanie w mniejszym stopniu uzależnione jest od pogody (lecz nadal ma ona duży wpływ) to dodatkowe możliwości, pozostaje nam tylko zweryfikowanie czy na prawdę te atuty są obserwowalne a większe koszty przekładają się na większy dochód związany ze stosowaniem danego preparatu, i czy jest to odczuwalne dla naszego portfela na plus czy na minus

Opublikowano

Stosowalem 0.3 moddusa w tym roku na desamo dopiero na fladze z powodu suszy.

Pszenica byla jak sprężynka pomimo ulew i ogromnych wiatrów ustala do samego konca 170 kg azotu plon 8.6 t /ha

Opublikowano

No to fajnie się temat regulacji rozwinął, ale chciałbym się dowiedzieć więcej o stosowaniu medax max/moddus start na dokrzewianie i jak dokrzewiamy regulatorem, to skracamy na 1 kolanko?

Opublikowano (edytowane)

Nawet najlepsze regulatory w wysokich dawkach nie pomogą jeżeli łan będzie zbyt gęsty i podstawa źdźbła zjedzona przez łamliwość  .Jeżeli nie było odpowiedniej ochrony na T1 to nie ma się czemu dziwić. Prochloraz coś działa ale to średnie rozwiązanie, lepiej już metrafenon a najlepiej boskalid lub cyprodynil 

Edytowane przez lassie
  • Root Admin
Opublikowano

gdybyś miał idealne warunki to bezproblemowo byś zbierał 10ton w naszym klimacie, a srednia dla polski jest poniżej 4ton. To nie znaczy ze każdy rolnik to paprok, tylko że masz różne niespodzianki - głównie pogodowe w polu. Z drugiej strony Anglicy czy Nowozelandczycy sieją praktycznie taką samą pszenice jak my i zbierają po 14-16ton

Opublikowano
17 minut temu, Mecha napisał:

No to fajnie się temat regulacji rozwinął, ale chciałbym się dowiedzieć więcej o stosowaniu medax max/moddus start na dokrzewianie i jak dokrzewiamy regulatorem, to skracamy na 1 kolanko?

Po co chcesz dokrzewiac?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v