Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Skąd kupujesz wapno i ile płacisz za tonę z dowozem?

Radkowit 110 netto

Opublikowano
matek89121 napisał:

a pojęcie płodozmianu nie jest Ci znane że męczysz pole siejąc ciągle pszenice ?

2 lata z rzędu pszenica to raczej nie męczenie pola, kosze pszenice i od razy poplon potem orka i siew pszenicy za rok znowu poplon tym razem do końca listopada jak pozwoli dopiero orka i wiosna siew owsa, jak miałem obornik to poplon talerzowalem i czekal do wiosny na gnoj potem orka i siew owsa, znowu poplon i 2 razy pszenica. Na efekty nie narzekam

Opublikowano

przy plodozmianie pszenica pszenica rzepak szkoda jest sobie zawracac dupe poplonami.  ogolnie te poplony ozime czy scierniskowe to w tych suchych latach strzal  w kolano

• Like 2
Opublikowano
marluk napisał:

Jak trafisz na suchy wrzesień i październik to przestaniesz tak robić.

juz trafiłem w ostatnim roku ale nie mam dużo ha a okolica taka ze najłatwiej mi sprzedać owies pszenice do gospodarza co ma bydlo we wsi i kupi kazda ilość w dobrej cenie. Żyta nie chce rzepaku nie chce bo pracuje i za dużo zabawy wiec układ 2x pszenica i owies jest najlepszy a żeby wybrnąć z monokultury zbożowej sieje poplony. Coś za coś

Opublikowano
lukasz222 napisał:

Co do spełniania zazielenienia - wystarczy posiać poplon ścierniskowy na działkach, gdzie idą jare rośliny.

@dzikiWschód to nie lepiej siać na zmianę owies z pszenicą?

lepsza kasa😉 rocznie sieje ok 6ha pszenicy i 3ha owsa a przy zmianowaniu pszenica owies średnio po 4.5ha gdzie pszenica sypie średnio 6t a owies ok 4 w normalnym roku

Opublikowano

Na poplonach EFA nie można stosować ŚOR, także wpadkę się zaliczy przy pierwszej lepszej kontroli. Ja tego nie traktuje jako zło konieczne, pod jare i tak staram sie siać poplony żeby zyskać na próchnicy

Opublikowano
1 godzinę temu, dzikiWschód napisał:

2 lata z rzędu pszenica to raczej nie męczenie pola, kosze pszenice i od razy poplon potem orka i siew pszenicy za rok znowu poplon tym razem do końca listopada jak pozwoli dopiero orka i wiosna siew owsa, jak miałem obornik to poplon talerzowalem i czekal do wiosny na gnoj potem orka i siew owsa, znowu poplon i 2 razy pszenica. Na efekty nie narzekam

Mam takiego sąsiada - pszenica i poplon, potem znowu pszenica - poplon. W tym rok na wiosnę 1/3 pola była łysa bo pszenica zginęła. Sieje tak już z 15 lat pszenica po pszenicy i powiem, że bardzo marnie to wygląda.

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

Mam takiego sąsiada - pszenica i poplon, potem znowu pszenica - poplon. W tym rok na wiosnę 1/3 pola była łysa bo pszenica zginęła. Sieje tak już z 15 lat pszenica po pszenicy i powiem, że bardzo marnie to wygląda.

u mnie najgorsza pszenica jest po pszenicy(był poplon z grochu i na to obornik)

Opublikowano
jahooo napisał:

1 godzinę temu, dzikiWschód napisał:

pierwsze 4lata sialem tylko pszenica pszenica owies... ale ostatnie 3 lata doszły poplony i plony mam wyższe ale to może być zasługa tego ze pierwsze lata poprawiałem ph po ojcu z 4.3do ok 6.2 teraz. Nie mówię że mój sposób jest super mając ok 10ha dużo się nie poszaleje w okolicy. Traktuje to jako kompromis zysków do warunków

Opublikowano
Dnia 30.11.2020 o 19:58, sawka71 napisał:

Rivero zasiane po kukurydzy 27 listopada więc nie zastanawiam się nad chorobami itd. w zeszłym roku 5 listopada DESAMO I EUFORIA i dała mi 9 ton na 4a i 4b.

Uczony doświadczeniem późne siewy może trudne może stresowe ale rośliny zdrowsze nie ma co dyskutować.

Dzisiaj posiana pszenica po kukurydzy , 420 szt. na m2. Warunki prawie idealne... Po dwóch nocach po - 5 stopni uprawiło się idealnie. Teraz to tylko czekać do wiosny... 

Opublikowano
3 minuty temu, jaroslaw123 napisał:

Dzisiaj posiana pszenica po kukurydzy , 420 szt. na m2. Warunki prawie idealne... Po dwóch nocach po - 5 stopni uprawiło się idealnie. Teraz to tylko czekać do wiosny... 

jaka odmiana?

Opublikowano
12 minut temu, jahooo napisał:

Znajomy co roku od jakiś 10 lat robił tak jak nie lepiej- kawałek 40a- szeroki na jakieś 20m- po jednej stronie 4-5 rządek ziemniaków i reszta pszenica, ziemniaki jeden rok na jednej stronie, drugi rok na drugiej. Co roku pod ziemniaki obornik, słoma praktycznie co roku zbierana. Z oprysków tylko na chwasty. W zeszłym roku miał z tego pełny mały wóz czyli ponad tona pewnie była. Z tego co mawiał to co roku było objętościowo podobnie. Siał zawsze bardzo gęsto, tak jak i ja. Z jesieni zawsze była ładna ale im bliżej wiosny to brzydsza. Sam sieję nieraz co drugi rok pszenicę i to nieraz po jęczmieniu jarym ale co zrobić. W przyszłym roku po mieszance jarej spróbuję posiać jakiś poplon i podrapać kultywatorem, potem pszenica, na drugim kawałku po ziemniakach będzie. Siałem facelię na przyoranie dla pszczół ale zboża przy mało było a i pszczoły mało co miodu przyniosły.

Opublikowano
10 godzin temu, galan99 napisał:

Powiem ci tak  uprawie Kukurydzy po kukurydzy co się sieje KUKURYDZĘ  nawet przez 6 lat będzie lepsza jak za pierwszym razem , więc mało wierzę w to zmianowanie .

U mnie zmianowanie wychodzi tak że sieję rzepak , następnie pszenicę , kukurydzę i znowu pszenicę. Po kukurydzy pszenica plonuje przyzwoicie no i rzepak jest co 4 lata... 

• Like 1
Opublikowano

Tak dobrze powiadasz tylko ludzie sieją pszenica , rzepak i tak na zmianę bo nie wszyscy sieją kuku , rzepak już się nie rodzi wypada z gry bo co drugi rok był słabo wychodzi Soja to mało uprawiana roślina  zniechęciła wielu do uprawy . 

Opublikowano
10 minut temu, soltys48 napisał:

jaka odmiana?

Joker i Asano...  Nie są to odmiany na późny siew ale już miałem gotowe , wyczyszczone i połowę zabejcowaną. Nie miałem możliwości wcześniej wykosić kukurydzy 

4 minuty temu, galan99 napisał:

Tak dobrze powiadasz tylko ludzie sieją pszenica , rzepak i tak na zmianę bo nie wszyscy sieją kuku , rzepak już się nie rodzi wypada z gry bo co drugi rok był słabo wychodzi Soja to mało uprawiana roślina  zniechęciła wielu do uprawy . 

Siałem soję ze względu na zazielenienie ( plonowała około 2,8 tony) ale jak zakazali stosowania chemi to sobie odpuściłem pomimo zalet w płodozmianie 

• Like 2
Opublikowano

Buraki to już bardzo nie liczni uprawiają , soja wypada , rzepak zaczyna słabo plonować coś w ostatnich latach ochrona olbrzymia a jak Unia skończy z biopaliwami to tez wypadnie rzepak z gry , zostają tylko zboża .

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

przy plodozmianie pszenica pszenica rzepak szkoda jest sobie zawracac dupe poplonami.  ogolnie te poplony ozime czy scierniskowe to w tych suchych latach strzal  w kolano

Ja stosuję poplon ścierniskowy ale to pole przeznaczam pod kukurydzę i jest ok. Gorczyca wyrosła na 1.5 metra , talerzówka ją załatwiła i jutro będę orał 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v