Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pszenica szpilkuje odmiana Alexander.  ok niedzieli chcialem prysnac bizonem, czy beda jakies przeciwskazania? z czwartku na piatek moze bedzie 0 st. w niedziele moze 7 w najcieplejszym. zadnych przymrozow  przez tydzien

Opublikowano
1 godzinę temu, lonoh napisał:

Mialem w tym roku Matthusa sianego pod koniec stycznia, plon +-  bo jeszcze nie sprzedane 6 ton,takze nie ma czym sie podniecać. Kolega sial Tybalta w marcu niby wygladal super a wyszla srednia 5,5 tonu 

Znajomi jeszcze sieją, duże przedsiębiorstwo też sieje, zobaczymy kiedy to powychodzi i jak dalej będzie rosło.

1 godzinę temu, jahooo napisał:

Siałem Tybalta - możesz siać nawet w styczniu, dobry czas to koniec lutego- pierwsza dekada marca, aby tylko dało się wjechac w pole

Jarą pszenicę nawet w styczniu trzeba siać z większą obsadą, bo ona bardzo słabo sie krzewi, 2-3 rozkrzewienia to już sukces.

Okej, dzięki za podpowiedź.

1 godzinę temu, yacenty napisał:

rok temu poszło 30.11 - było bardzo dobrze, ale obsada 700

Jacek tylko dobrze wiemy że tamten rok był całkiem inny, zobacz chociażby na opady ;)

Opublikowano (edytowane)

Tybalt również mogę śmiało polecić. Tylko on troszkę dłużej stoi na polu niż reszta. Przynajmniej u mnie tak bylo. Sam go zasialem tylko ze względu na to że chłopaki tutaj z forum go polecali i nie żałuję 

Edytowane przez PanPawel
  • Thanks 1
Opublikowano
koniu napisał:

Jakoś nie widzi mi się siew pszenicy prawie w grudniu... Ta siana 10 października ma ledwo 2-3 liście. Nigdy nie siałem pszenicy jarej i myśle zaryzykować.

znajomy za płotem sial pszenice tylko nie wiem jaka odmiana 25.10 dzis patrzylem to dopiero drugi lisc nieśmiało się pokazuje ale wątpię żeby jeszcze w tym roku pokazal się 3 lisc

Opublikowano
3 godziny temu, lonoh napisał:

Najlepsza jara bedzie gorsza od późno sianej zimowki 

Tu sie nie zgodze. Dawno temu jeden jedyny raz mialem jara zamiast jeczmienia i sypnela 9t/ha, zimowka 7,5. Pogoda wyjatkowo przypasowala, zasiana jak tylko dalo sie wjechac.

Opublikowano
9 minut temu, jacek1296 napisał:

Tu sie nie zgodze. Dawno temu jeden jedyny raz mialem jara zamiast jeczmienia i sypnela 9t/ha, zimowka 7,5. Pogoda wyjatkowo przypasowala, zasiana jak tylko dalo sie wjechac.

Obsada jaka była danej pszenicy ?  że dała 9 ton . 

Opublikowano

Dwa lata temu jarą Harendę  zasiałem testowo 9 listopada. Dała około 300kg mniej od ozimej. 

Opublikowano

ja przy jarej jeśli to będzie siew wiosenny wczesny to daje 60-70% pod zasiew azotu a reszte pogłównie wzgledem pogody

yacenty napisał:

10 minut temu, ZELKOW napisał:

jarej czy ozimej?

ozimej

i rozsiewaczem do nawozu pod talerzówkę

to przy 700obsadzie ile wysiałeś kg ziarna ? drobne czy grube było? i jaka pierwsza dawka na wiosne N ?

Opublikowano
3 godziny temu, ENDRIUROL napisał:

pszenica szpilkuje odmiana Alexander.  ok niedzieli chcialem prysnac bizonem, czy beda jakies przeciwskazania? z czwartku na piatek moze bedzie 0 st. w niedziele moze 7 w najcieplejszym. zadnych przymrozow  przez tydzien

Ja dzisiaj pryskałem jeszcze ,bo była lux pogoda,a myślałem,że już nie opryskam.Jak nie będzie przymrozków w nocy,ja bym jeszcze pryskał

• Root Admin
Opublikowano
7 minut temu, ZELKOW napisał:

ja przy jarej jeśli to będzie siew wiosenny wczesny to daje 60-70% pod zasiew azotu a reszte pogłównie wzgledem pogody

to przy 700obsadzie ile wysiałeś kg ziarna ? drobne czy grube było? i jaka pierwsza dawka na wiosne N ?

210-220, drobne było w zeszłym roku.

Azot normalnie jak na zwykła - 50kg w saletrze i 100kg w rsmie

Opublikowano
koniu napisał:

Jakoś nie widzi mi się siew pszenicy prawie w grudniu... Ta siana 10 października ma ledwo 2-3 liście. Nigdy nie siałem pszenicy jarej i myśle zaryzykować.

No widzisz... "już" ma 2-3 liście, a kiedy ta Twoja jarka będzie tyle mieć ? w kwietniu ???

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v