Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Ja u siebie nie mam innej opcji i i tak robię podorywkę. Nie mam ani talerzówki ani grubera, koń słaby bo C-330 a usługi przecież najmował nie będę na moje kawałeczki. Na jeden kawałek z ph 5,5 posieję granulatu i płytka podorywka.

Dobra podorywka nie jest zła

Edytowane przez Zapracowany
Opublikowano

Pod warunkiem, że masz lekką i wilgotną ziemię. Zazwyczaj w okresie podorywkowym jest sucho i twardo. Pługa nie wbijesz, jak już wejdzie to nie zrobisz eleganckiej płytkiej podorywki, bo jak chcesz płytko to pług wyskakuje. 

Opublikowano

Sam myślałem nad jakąś piątką podorywkową ale na mój areał to dwuskibowcem sobie oblecę na spokojnie. W tym roku na pewno na dwa kawałki po żniwach wywożę obornik to tam muszę troszkę głębiej orać ale dwa kawałki, jeden ze ściętą słomą a drugi z zebraną będę starał się podorać jak najpłycej.

Opublikowano

Kolega taki miał dopóki ruskiem jeszcze wszystko robił. Gdzieś to teraz chyba pogonił po zakupie Zetora. Rusek z tym całkiem nieźle szedł.

Opublikowano
3 godziny temu, Romanzio napisał:

no to zdecydowanie kreda. Ja dzisiaj talerzowałem komose w łubinie o wysokości ponad 2 metry i c360 dawał rade. w uprawie słomy po żniwach najważniejsze jest to zeby ją wymieszać z ziemią a nie przywalić pługiem jak przy podorywce. Wtedy się w ogóle nie rozkłada bo nie ma tlenu i jest mizerny efekt 

Kreda potrzebuje wody do rozpuszczenia a nie powietrza. 

Przy 5ph to masz ok 7t wapna luz na ha za free 

500kg to tylko na podtrzymane i pokarm dla roslin

Opublikowano

no i podorywka nawet jak na dno bruzdy słomę wrzuci to orka głęboka później wymiesza. Zbyt głęboko zrobiona podorywka to przy dużych ilościach słomy lubi się w głównej orce pług zapychać. Po doświadczeniu sprzed dwu lat teraz ganiam z widłami i rozrzucam ew. kupy słomy w miejscach gdzie kombajn się np zatrzymał. Nie dało w nocy przedzimowej orki dokończyć na polu gdzie była podorana wylega zbyt było sucho i głębiej podorywka była zrobiona bo się pług nie chciał czepiać. Nie szlo dziesięciu metrów ujechać i teraz w podobnym przypadku pewnie będę wolał talerzowkę jeśli nie da się płycej niż 10cm podorywki zrobić na wylegach a w tym roku tego jest.
Na wylegach ziarno szczuplejsze tak ok o jedną trzecią - patrzyłem wczoraj - i tak sądziłem że będzie gorzej.

Opublikowano

W tym roku wydaje mi się że podorywka bedzie szła elegancko bo ziemia jest wilgotna, planuję założyć do u3 dokładnie połśrubowe i jak dobrze ustawia to te parę cm ziemi która przykryje slome źle nie wpłynie na rozkład slomy

Opublikowano

Dylemat polskiego rolnika o ile można go nazwać rolnikiem ,a nie działkowcem,takie podoorywkowe plugi to u nas dawno na złomie

Opublikowano
miwigos napisał:

Dylemat polskiego rolnika o ile można go nazwać rolnikiem ,a nie działkowcem,takie podoorywkowe plugi to u nas dawno na złomie

10 ha to trochę więcej jak dzialkowiec, raczej hobbysta pasjonat hehe

Opublikowano (edytowane)

Po równinie pociągnie w chłodniejszy dzień inaczej woda będzie się gotować w chłodnicy .

To jest problem bo jak ma 50 ha lub 60 ha to wielki baor powie że 10 ha to ogródek powinien od dać temu co ma 60 ha a niech się pier**li nikt nie powinien od dawać .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak trzydziestka ma ciągnąć grubera ,nawet jedna łapa za dużo,bo na 5 biegu nie pojedziesz,żeby byl efekt to powyżej 10 km/h trzeba jechać ,inaczej to  będzie redlenie a nie gruberowanie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

No tak, zapomniałem że żeby zrobić lepiej niż podorywke- mam na myśli wymieszanie np słomy w całym profilu glebowym to trza zapier...

Rotacyjna 40km/h

Pług i siewnik 20km/h 

A talerzówka minimum 30 bo to nie robota.

Chodzi mi poprostu o to żeby efekt był troche lepszy niż po podorywce. 

Opublikowano

Zamiast rzucać złośliwości przekonaj się sam (u kogoś kto ma taki sprzęt) jaka jest różnica przy zwiększeniu prędkości o choćby 2 km/h. I nie kombinuj z gruberem do ciapka, jak już bardzo chcesz to zainwestuj w talerzówkę

Opublikowano

Szukam sensownej talerzówki i oglądając filmy na yt to robotę robią tylko kompaktowe agregaty. Te w układzie v do mnie nie przemawiają. A za kompaktówke ok 5 tys trzeba dać niestety.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v