Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak spod ziemi wywaliło mi rdesty w pszenicy jarej, nie wiem czy zwalczac czy nie. Troche tego jest, jakby nie wystawaly nad klos to pal go licho, ale do zniw sporo podrosna. W jakim stopniu starane bierze rdesty  ? Orientuje sie ktos moze  ?

Opublikowano

Półtorej tyg temu albo już dwa robiłem późne t3 200 g tebukonazolu dziś zajeżdżam faktycznie choroby przystopowały ale flagowy cały żółty, liście niżej jeszcze zielonkawe. Co poszło nie tak? 

Opublikowano

Panie i Panowie, jak wasze pszenicę ? Moja siana 20 października C1 hondia i dramat, straciła liście słoma biała w 80 proc jak przeszedłem zobaczyłem to ręce mi opadły. Najlepiej wygląda bamberka. Pierwszy raz coś takiego mam z hondia. Jak wasze odmiany ?

Opublikowano (edytowane)

Witam, zna ktoś jaką odmianę pszenicy sześciorzędowej? W mojej okolicy jeden gospodarz właśnie sieje taką, przynajmniej wydaje mi się że to pszenica oczywiście ozima oścista.

Edytowane przez sylwek23111
edycja
Opublikowano

Tyle że mam patrasa bamberke i forkide siana między 20-25 września i wyglądały gorzej niż hondia i forkida siana 20 października. Kłosy ładne zawiązało po 5 ziarek i odcięło od korzenia. Tyle co wlałem prochlorazu to podstawę powinno załatwić bo w pozostałych szału już nie ma ale jeszcze coś z nich będzie i kłoski ok 50 proc zielone jeszcze i łodygi. A w hondi białe łodygi a ok 20 proc zielona. Czy to może być powodem że pole jest tak ubogie że zabrakło jej czegoś ? Choć starałem się jej podać ile się dało dolistnie npk, pod pług poszło 700 kg kredy na h bo poprzedni właściciel nic nie dawał. Patrząc u mnie na pola w okolicy to zaczyna robić się naprawdę nie ciekawie. Zboża siane późno i wcześnie robią się suche z dnia na dzień. Po rzepak ach i fasolkach jeszcze wszystko w miarę a reszta to dramat. U mnie to daj Panie Boże jak tej hondi zbiorem 4t z hektara.

Opublikowano

Dlaczego się dziwicie, że o tej porze bieleje słoma? Kwestia wczesności danej odmiany. Dwa lata temu, w 2018 miałem właśnie koniec żniw, rzepak szedł pod kosę 4 i 5 lipca, pszenica 6-8. I wszystko zdrowe do końca, nie jakaś ekologia. Pszenica dawała po 8 ton.

Opublikowano

W tym roku w mojej okolicy mało jest jęczmienia ozimego. Na dodatek mam przy między jęczmień to raczej na 7 t nie zapowiada się sąsiadowi. Ogólnie pogoda fatalna leje co dwa dni i to tak szczodrze, szkoda tylko że nie 3 miesiące wcześniej. Podobno ktoś trzy wioski dalej utopił kombajn w jęczmieniu tak mokro.

Na łąkach stoi woda trawy gniją, w zbożach woda, ziemniaki i burak to samo. Coraz bardziej widzę sens w tym co robią co niektórzy i oddają w dzierżawę i niech ktoś inny się martwi. 

Ewentualnie przy takim porypanym roku trzeba było mi polecieć konkretnym środkiem na T2. Może też minus w tym że od kilku lat stosowałem na jesień prochloraz i morfoliny a ubiegłej tylko sama morfoline bo nie szło kupić prochlorazu, sam nie wiem. Wiem tyle że ten rok przynajmniej na nowym polu już jestem pod kreską nawet na zero nie wyszedłem. Mam nadzieję że pozostałe odmiany będą lepsze to przemiesza się jak w Grabowcu na skupie i jakoś pójdzie a reszta zostanie na karmienie dla bydła. 

2 minuty temu, WiesławZetor napisał:

Dlaczego się dziwicie, że o tej porze bieleje słoma? Kwestia wczesności danej odmiany. Dwa lata temu, w 2018 miałem właśnie koniec żniw, rzepak szedł pod kosę 4 i 5 lipca, pszenica 6-8. I wszystko zdrowe do końca, nie jakaś ekologia. Pszenica dawała po 8 ton.

Wiesiek jak na tą chwilę ziarno jest szczupłe jeszcze a słoma sucha to nie będzie miało z czego się wykształcić i będzie szczupłe dla kanarków. Ubiegły rok to był super biorąc pod uwagę plon i nakład jaki ponislem a ten nie jest obiecujacy i jak tak będzie to za 2 tyg będzie można ją ciąć wtedy się okaże ile w plecy. 

Na obecną chwilę koniec z pryskaniem zbóż bez umiaru. 400 kg saletry 10 l basfoliaru i ile będzie. W tym roku też rezygnuje z polidapu na rzecz superfosfatu zwykłego pod wszystko. Lądujemy w ta ziemię a pogoda psuje wszystko, korzyści mają przede wszystkim ci co robią nawozy i odżywki. W małopolskiej znalazłem saletrę cnh 5 l kosztuje ok 90 zł może na jednym kawałku wypróbuję zamiast basfoliaru. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Tyle że mam patrasa bamberke i forkide siana między 20-25 września i wyglądały gorzej niż hondia i forkida siana 20 października. Kłosy ładne zawiązało po 5 ziarek i odcięło od korzenia. Tyle co wlałem prochlorazu to podstawę powinno załatwić bo w pozostałych szału już nie ma ale jeszcze coś z nich będzie i kłoski ok 50 proc zielone jeszcze i łodygi. A w hondi białe łodygi a ok 20 proc zielona. Czy to może być powodem że pole jest tak ubogie że zabrakło jej czegoś ? Choć starałem się jej podać ile się dało dolistnie npk, pod pług poszło 700 kg kredy na h bo poprzedni właściciel nic nie dawał. Patrząc u mnie na pola w okolicy to zaczyna robić się naprawdę nie ciekawie. Zboża siane późno i wcześnie robią się suche z dnia na dzień. Po rzepak ach i fasolkach jeszcze wszystko w miarę a reszta to dramat. U mnie to daj Panie Boże jak tej hondi zbiorem 4t z hektara.

Ja bym sie dopatrywał chorób podsuszkowych, u mnie też na paru polach zboża przedwcześnie "odcieło", ale zauważyłem parę placów jeszcze zielonych. Przez poprzednie lata myślałem, że zboża usychaly z braku wilgoci, ale dziś wiem, że trzeba będzie zrezygnować na tych polach z roślin zbożowych przez rok lub dwa lata. Ale nie ma się co dziwić, jak od kilkunastu latach uprawiane jest ciągle zboże.  W tamtym roku z kolei na paru polach zboże wyglądało, jak by przemarzł węzeł krzewienia, czyli było rzadkie, i żółtawo pomarańczowe, słabo rozkrzewione, ale to też była inna choroba podsuszkowa... Nie ważne czy pszenica, czy pszenżyto czy jęczmień objawy są podobne, i pojawiały sie na ponad 25% pól. Na moich ziemiach, plony pszenicy przekraczały dawniej 7-8 t z ha, a przez choroby i susze spadły ponizej 4.... natomiast u rolników, którzy zmianują takiego spadku nie było i dlatego wprowadziłem zmianowanie. Nie sieje już zboża po zbożu, bo to prawie doprowadziło mnie do bankructwa.

Edytowane przez sylwek23111
edycja
Opublikowano (edytowane)

wszyscy od bielejących pszenic bez rozpoznawalnej przyczyny
czy na pewno zachowane są proporcje wysokiego nawożenia azotem do potasu i fosforu a zwłaszcza fosforu przyswajalnego ?
Na polach gdzie nie stosowany jest obornik jeszcze dochodzi niedostatek mikroelementów i magnezu.
Bielenie może mieć przyczynę w niedostatku jednego ze składników chocby i mikro w stosunku do azotu bo działa mechanizm przedwczesnego wyłączania wegetacji... dojrzewania zanim roślina dokończyła cykl wykształcania nasion i komponenty enzymów ... albo nie będę pisał bo za dużo by wyszło

z tego co widzę po wielu pszenicach i to tych najlepszych to nie choroby są przyczyną bielenia przedwczesnego a dysproporcje w nawożeniu plus efekt uboczny antywylegaczy.
A co poprawić na przyszłość? no właśnie - dużo pisania.
zmianowanie jest sposobem najłatwiejszym

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Zmianowanie bardzo istotna sprawą aczkolwiek u siebie nie mam super zmianowania i pozwalało osiągnąć to dość dobra wyniki których na pewno nie powstydziłby się nie jeden użytkownik tego forum. A na tym polu widać że polityka braku wszystkiego obnażyła braki. W tym roku pójdzie obornik i planuje zasiać buraki żeby w jakiś tam sposób odbudować zasobność gleby. Tyle że szkoda mi cholernie kosztów pracy bo zapowiadała się dość fajnie 50 ziarek w kłoski tyle że nie dała radę ich wykarmić .

Opublikowano

Jedni narzekaja ,ja spodziewam sie super plonów ,ale zmianowanie jest ,nawozenie NPK odpowiednie ,chemia z górnej półki co roku,opady od maja OK,nadmiaru wody niema

Opublikowano

Coś może w tym jest ale kurna nie do końca tak maja pszenicę na polu co 3 rok i tak samo jest słoma biała dojrzewa mamy już 8 lipca odmiany pszenic średnio wczesnych będą już dojrzewać jeszcze tylko późne odmiany  lekko zielonkawe . Zeszłym roku żniw były już 26 lipca .

Opublikowano

wszystko zależy jak to bieleje ludzie kochani  jak bieleją wszystkie kłosy w łanie to dojrzewa, jak bieleje cały kłos to podobnie

natomiast jak to się różnicuje to bida na horyzoncie

podobnie jak u człowieka !! jak ma siłe w mięśniach i dobrze gada to zdrowy , jak silny a pier**li głupoty to już podejrzenie że fuzarioza we łbie się rozwija hahaha

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

ta pszenica dojrzewa normalnie i tej akurat mało było azotu ale to tylko z brzegu pola dalej jest dużo lepiej  a na trawę jeszcze za wcześnie i zielona ale ja tu z czym innym
jaka jest prawidłowa (encyklopedyczna) nazwa tej trawy chwasta bo nie mogę w necie odszukać, życica, stokłosa czy jeszcze co innego i jaki drugi człon nazwy?
oczywiście sam jeszcze poszukam i jak znajdę dopiszę tutaj ale na razie nie mogę doprecyzować a i na swoich polach już miewałem
ACtC-3ejW8PiYDJ1FWVXEc-dZ2-ym1CssYNmwxn4

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v