Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A u mnie od połowy marca do dziś 28 l/m2. Susza już trzeci rok z rzędu, ale z racji tego że mam niewielką hodowlę trzody to jestem bogol jakich mało na tym świecie 😜, bo za poprzedni rok suszowego jeszcze nie powąchałem i zapewne jeszcze długo tego doświadczę, a tu juz kolejna susza w kolejce.... Zazdroszczę Wam chłopaki opadów, mam nadzieję że w następnym roku i u mnie tyle będzie padać co u Was 😉

Opublikowano
pabloooo napisał:

A u mnie od połowy marca do dziś 28 l/m2. Susza już trzeci rok z rzędu, ale z racji tego że mam niewielką hodowlę trzody to jestem bogol jakich mało na tym świecie 😜, bo za poprzedni rok suszowego jeszcze nie powąchałem i zapewne jeszcze długo tego doświadczę, a tu juz kolejna susza w kolejce.... Zazdroszczę Wam chłopaki opadów, mam nadzieję że w następnym roku i u mnie tyle będzie padać co u Was 😉

tam na górze ktoś dzieli równo, karta musi w końcu się odmienić 👍💪

Opublikowano
33 minuty temu, pabloooo napisał:

Bardzo wspolczuje. I tak masz widzę spokojne podejście, ja bym nie mógł czytać ile napadało u innych. To się chwali, za rok będzie lepiej. :)

U mnie dziś ładnie dopadało, w maju 80, czerwiec 28. A czerwiec dopiero się zaczyna, byle teraz gradow i huraganów nie było, to będzie git. Ale jeszcze wszystko może się zdarzyć

• Root Admin
Opublikowano
Kedar88 napisał:

Jeden powiat a 65% więcej deszczu.  Może u mnie strzegomskie granity przyciągają chmury :)

bez 2 zdań. Ślęza przyciąga wodę. sowa przyciąga wasze pagórki przyciągają u nas płasko to ledwo kropi. pięknie to widać od ok 3 lat

Opublikowano (edytowane)

Panowie potrzebuje pomocy, dzisiaj lustracja pszenicy Belissa, zaczyna wychodzić rdza żółta, dzisiaj jedyne okno pogodowe, choć trochę mokro,mam na stanie tebukonazol,i artea, będzie coś z tego, czy może dokupić tazer na t2?,o dziwo Hondia wygląda ok, ale pewnie też prysne zapobiegawczo, Belissa już wykłoszona , Hondia dopiero się kłosi, mogę dodać jakiś nawóz dolistny azotowy typu Foliq?

IMG_20200606_064515.jpg

Chyba raczej jest to rdza brunatna

Edytowane przez strazak93
Opublikowano

Belissa w tym roku wygląda bardzo okazale zdrowe wszystkie liście kłosy piękne była ochrona t1 i t2 będzie t3 .

Do walki z rdzą żółtą w pszenicy ozimej zarejestrowane są następujące substancje czynne i zawierające je preparaty:

azoksystrobina, epoksykonazol - Rubric XL 300 SC

chlorotalonil, tebukonazol - Fezan Plus 226 SC

chlorotalonil, tetrakonazol - Eminent Star 312 SE

izopirazam, epoksykonazol - Seguris 215 SC, Sigma 215 SC

pikoksystrobina, cyprokonazol - Reveller 280 SC

piraklostrobina - Comet 200 EC

prochloraz, fenpropidyna, tebukonazol - Artemis 450 EC

propikonazol- Fender 250 EC, Jetzone 250 EC, Vima-Propikonazol

spiroksamina, tebukonazol, protiokonazol - Soligor 425 EC

tetrakonazol - Eminent 125 ME

tiofanat metylowy - Tiofanat Metylowy 500 SC, Topsin M 500 SC

Teraz wybieraj co masz a co nie .

Opublikowano (edytowane)

nie chce mi się szukać co tam akurat najlepsze na rdzę żółtą i jednocześnie dopuszczalne w kwitnienie ale teraz w pszenicach tylko to co konieczne bo mam takie fatalne co prawda zdjęcie sprzed kilku lat gdzie podejrzany jest mocznik nalistny o takie coś gdzie w kłosach pozostało po dwa trzy ziarna a bywały i puste kłosy. Tutaj było ze trzydzieści arów ale widziałem identyczną wówczas plantację wtedy o wiele większą i chyba tej samej odmiany co ta co - oczywiście - nie wiem jaka to odmiana to było dosiane bardziej na rekultywację pola z chwastów po warzywach i dosyć ostro od chwastu pryskane no ale jedynym zabiegiem który był po strzelaniu w źdźbło to jakiś fungicyd właśnie z mocznikiem w początkach kłoszenia no i od chwastów tak niedbale bym nie pryskał. Raz tylko mi się zdarzyło spalić ziarno w  kłosie i nawet nie wiem do końca czym nie mniej przestrzegam że można i tak
ACtC-3d3FPWbH-20XINdjU5rfJbnZjkeGKuBBHAm
te chwasty obok to po jakichś rzodkiewkach czy czymś z przezimowania np pietruszce na pęczki i nie pamiętam już nawet co tam było że trzeba było ominąć pszenicą jeszcze w jesieni ale wspomniałem tylko uprzedzając ew zbędne pytania i nie było tam pszenicy zasianej celowo a nie żeby spalona czy przepadła.
jeszcze jedna równie fatalna fotka no ale nieco bardziej widać że kłos wykształciła rewelacyjny i błąd dopiero później że ziarna nie zawiązała
ACtC-3e5Q1l8tqd1wGcRUAtivpJvd-R3of9XoKnb

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

nie wiem co tam akurat najlepsze na jaką rdzę (od tego są tabele zaleceń, etykiety etc) ale w okolicach kłoszenia i kwitnienia ograniczyć zabiegi do koniecznego minimum i trzeba celnie jednym środkiem w danego patogena bo ten okres jest krytyczny jeśli chodzi o łatwość poparzeń i w innych okresach możecie sobie i święconą wodę z Częstochowy dodawać jako enty składnik mieszanek wszystkiego co tylko w sklepie stało na półce no ale teraz tylko celnie jednym i najlepiej co ma rejestrację i jeszcze zostawic jaki pasek niedopryskany dla porównania dla ew reklamacji.
Mieszanie wynalazków pozbawia prawa do takowej reklamacji bo "interakcje nieprzewidziane" to zwrot wytrych ew obrony producenta/dystrybutora...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Pszenica ozima
- mączniak prawdziwy, rdza brunatna, septorioza liści, brunatna plamistość liści, septorioza plew, fuzarioza kłosów .

Uwaga!
W warunkach sprzyjających rozwojowi chorób kłosa na pszenicy (septoriozy plew i fuzariozy kłosów) zalecany termin zabiegu opryskiwania można wydłużyć do fazy dojrzałości wodnej ziarna.

TEBU 250 EW .

Opublikowano (edytowane)

No właśnie mam trochę mieszane uczucia,jechac z opryskiem czy się wstrzymać,bo nie ma tego grzyba dużo, ale pewnie w takich warunkach bardzo szybko się rozlezie,a i pogoda z codziennymi opadami, jedynie dzisiaj okno pogodowe

Trochę poczytałem etykiet, wychodzi z tego że Artea + Tazer (0,4+0,6) można jechać, chyba że nie dostanę w lokalnym sklepie to pójdzie tebukonazol, tylko nie wiem w jakiej dawce,i czy solo czy z Artea

Edytowane przez strazak93
Opublikowano (edytowane)

to że mało choroby to znaczy jest sens jeszcze zabiegu i kija koniec drugi to rok temu sąsiad pryskał jakimś (żłób nie chciał powiedzieć jakim) herbicydem na pszenicę w kłosie i żyto chwast w tej pszenicy właśnie kwitło no i pszenica była ok a i żyto ziarno zawiązało wbrew nadziejom.
Triazole najlepiej działają gdy ciepło a w zasadzie to tylko w tem powyżej piętnastu działają na prawdę no ale ich efektem ubocznym jest lekki efekt skracający łodygi czyli są inhibitorem wzrostu a czy skiełkowanego pyłku też? nie wiem.
Jednoznaczne zalecenie na środku że można w czasie kwitnienia daje jakieś... nie wiem? nadzieję bezpieczeństwa?
Na choroby grzybowe co do zasady gdy już są jej objawy to oprysk już jest spóźniony bo nawet jeśli by się okazał skuteczny to i tak jeszcze nowych objawów przybędzie a utrata liścia flagowego zaraz po kwitnieniu to .... poślad na przyczepie.
Ot cały urok rolnikowania kiedy co byś nie zrobił to może być źle. nawet nie wypada się śmiać.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

9 godzin temu, pabloooo napisał:

Kurcze wszyscy piszą że tyle im napadało i myślałem że tylko u mnie jest najmniejszy opad a jednak nie jestem ostatni na liście. Wschodnia wielkopolska od kwietnia do dziś 66l. Zboża i buraki mają się dobrze. Rzepak - niestety już nic go nie uratuje. 

Opublikowano
45 minut temu, galan99 napisał:

Pszenica ozima
- mączniak prawdziwy, rdza brunatna, septorioza liści, brunatna plamistość liści, septorioza plew, fuzarioza kłosów .

Uwaga!
W warunkach sprzyjających rozwojowi chorób kłosa na pszenicy (septoriozy plew i fuzariozy kłosów) zalecany termin zabiegu opryskiwania można wydłużyć do fazy dojrzałości wodnej ziarna.

TEBU 250 EW .

Zwalczanie fuzariozy klosa najlepiej wykonać na poczatku kwitnienia w pszenicy czy przeżycie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v