Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
10 minut temu, msjaro napisał:

27mm, malutko

nie blużnij.

27mm to wcale nie jest malutko.

15mm albo 8mm w miesiąc to raczej mniej :P

Każdy by chciał po te 70-100l, ale już nie przesadzajmy

• Like 2
Opublikowano
16 minut temu, Agrest napisał:

Własny odczyt z deszczomierza, zapisywany w kalendarzu ściennym.

30 minut temu, stan07 napisał:

Czy te wielkości opadów to własne pomiary? Czy jest jakaś strona lub aplikacja gdzie można sprawdzić historyczne dane dla województwa czy powiatu.

Co ty Panie, wszystko ściśle tajne. IMGW trzyma to rękami i nogami. Z 10 lat temu na studiach, ktoś chciał dane do pracy dyplomowej to kazali płacić. Po powodzi 2010, trochę już puścili, na pogodynka.agrometeo są dane z dziesięcu dni do tyłu, ale o pełnych statystykacharchiwach zapomnij. Niektóre amatorskie stacje meteo udostępniają dane wstecz, oczywiście góra 5czy 7 lat do tyłu, ale to tylko wybrane i to raczej nie opady, bo nie wszystkie je mierzą. Generalnie wolna amerykanka.

Opublikowano
11 minut temu, Tomek90 napisał:

??? Jakie spalić???

Spalić ziarno, azot, czego nie rozumiesz?

17 minut temu, yacenty napisał:

nie blużnij.

Wiadomo, że w suszę totalna trzecia dawka spali. 27mm w czerwcu przy takim parowaniu to nie jest duzo. Nie jest to tragedia, źle to określiłem, ale do szału daleko. I to też była pszenica na II III klasie, zupełnie inaczej trzyma wilgoc. Podaje po prostu 3 dawkę dużo wcześniej, na wczesny podflagowy, u mnie się sprawdza, poslad miałem w 2018, wszyscy mieli. Niezależnie od dawek

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, yacenty napisał:

jeden lubi córkę a drugi teściowa. full automat

Jakim sprzętem to robisz? Jak możesz to daj jakiegoś linka. 

Edytowane przez Kobek
Opublikowano
23 minuty temu, yacenty napisał:

nie blużnij.

Wiadomo, że w suszę totalna trzecia dawka spali. 27mm w czerwcu przy takim parowaniu to nie jest duzo. Nie jest to tragedia, źle to określiłem, ale do szału daleko. I to też była pszenica na II III klasie, zupełnie inaczej trzyma wilgoc. Podaje po prostu 3 dawkę dużo wcześniej, na wczesny podflagowy, u mnie się sprawdza, poslad miałem w 2018, wszyscy mieli. Niezależnie od dawek

Chociaż nie neguje, II dawki też się sprawdzają. W przyszłym sezonie sobie zrobię kontrolę sypiać tak i tak

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, msjaro napisał:

Spalić ziarno, azot, czego nie rozumiesz?

Wszyscy w domu? Gdzie ja napisałem o spaleniu ziarna? 

....

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
8 minut temu, Tomek90 napisał:

Wszyscy w domu? Gdzie ja napisałem o spaleniu ziarna? 

....

Tobie jak zawsze wszystko nie pasuje. :) Ty mnie zapytałeś jakie spalić pszenice, to Ci odpisałem że chodziło o ziarno, że przez trzecia dawkę  jest poślad. Spadło u mnie 35 mm od wysiania nawozu i napisalem, że takie wczesne wysianie + tak duży deszcz - to ma spalić ziarno, obniżyć gęstość? O to chodziło w moim poście, tylko Tobie to chyba trzeba tlumaczyc

Opublikowano
miwigos napisał:

Jak nie bedzie padało w czerwcu to nie ważne czy psiane N-3 czy nie ,w obu przypadkach nie będzie gęstości

rolnictwo to jest hazard jeden będzie ryzykowal drugi będzie grał zachowawczo, proponuję w żniwa albo już w lipcu jak będzie piekarnik z termoobiegiem i 50stopni w sloncu wtedy wrócić do dyskusji o 3 dawce N pogoda zweryfikuje, patrząc teraz na bujajaca pszenicę to aż sie chce wjeżdżać z siewnikiem i opryskiwaczem co drugi dzień ale kombajn zweryfikuje wszystko

• Root Admin
Opublikowano

zażyłem stoperan i korci ta trzecia dawka, ale zostaje przy swojej strategii.

150kg poszlo, z czego 100 w drugiej dawce w rsm, w glebie dużo azotu z lat poprzednich. Ta pszenica i tak jest zredukowana deszczem w marcu (15l) i kwietniu (8l) aniżeli nawożeniem azotowym

Opublikowano
yacenty napisał:

zażyłem stoperan i korci ta trzecia dawka, ale zostaje przy swojej strategii.

150kg poszlo, z czego 100 w drugiej dawce w rsm, w glebie dużo azotu z lat poprzednich. Ta pszenica i tak jest zredukowana deszczem w marcu (15l) i kwietniu (8l) aniżeli nawożeniem azotowym

W pełni się z Tobą zgadzam, to nie są lata na ryzykowne zagrywki, mamy kryzys do tego suche lata a mokry maj to dopiero połowa wegetacji gdzie nalewanie ziaren dopiero przed nami, Azot pali zboże w suchych latach, przerabialem to

Opublikowano

To jest loteria, na 3 dawce, szczególnie późno podanej można stracić, z tym nie dyskutuje. Ale można i zyskać na 3 dawce, rok temu u mnie strzał w 10

Opublikowano

Szkoda, że nie zostawilem kontroli. Ale jak się będzie gęstość zgadzała, to znaczy, że było git. W tym roku pszenica na zakwaszonym stanowisku na IIIA/B klasie, od dwóch lat dopiero idzie wapno. Zobaczymy. Trzymam kciuki i za Wasze plony i za moje. :)

600 l nie do osiągnięcia w tym sezonie u mnie.

Opublikowano

u mnie od 1 stycznia 225 mm z czego ok. 20-30mm moje w kwietniu jak ta susza była, jeszcze dwa dobre deszcze w czerwcu jak będzie nalewać i dla zboża wystarczy, plon będzie. Tam co nie nawadniane w kwietniu zredukowało, maj niby polało, kolor złapało ale co z tego jak kłos krótki i rzadkie. Plonu juz tego nie będzie.

Opublikowano

Pokazała mi się żółta karłowatość w pszenicy, w poprzednim roku też miałem, na innym polu, zabieg przeciwko mszycy był robiony raz jesienią z herbicydem, zapewne była potrzebna wieksza ilość zabiegów, ale w sumie może ktoś wie jaki może być robiony błąd w sztuce że jest większy nalot mszyc, czy może prxesuszona gleba, jesień była sucha, kilka razy ziemia była mieszana 

• Root Admin
Opublikowano
19 minut temu, Uziu92 napisał:

u mnie od 1 stycznia 225 mm z czego ok. 20-30mm moje w kwietniu jak ta susza była, jeszcze dwa dobre deszcze w czerwcu jak będzie nalewać i dla zboża wystarczy, plon będzie. Tam co nie nawadniane w kwietniu zredukowało, maj niby polało, kolor złapało ale co z tego jak kłos krótki i rzadkie. Plonu juz tego nie będzie.

u mnie do dziś 130l :P

Opublikowano

w tygodniu spróbuję zrobić t2/t3 i czekamy do żniw. Chaber pięknie załatwiony fluroksypyrem, a ktoś tu pisał ze go nie wezmie, na pszenicy zero oznak uszkodzenia czy tym podobnych.

• Root Admin
Opublikowano

u mnie kiedyś w pszenicy nie bylo nic widac do zniw, a później puste kłosy, niby kłos się wydawał ok, ale było w nim 6-8 ziaren, na omijakach po 40-45. I zamiast sypac 7-8 nasypało 2

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v