Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Na t1 prochloraz +tebu 

T2 nie robione 

Na szczęście to jest tylko na małym kawałku ok 0.4h

Co polecacie na mączniaka?

Edytowane przez korasss
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, robercikj100 napisał:

Czy adiuwant z Atlantisa , Biopower można używać z jakimiś innymi herbicydami ?

ja tak zrobiłem wydaje mi się mocno hamuje główną uprawę. na dodatek to jest surfaktant mocno się pieni działa jak ludwik od naczyń. 

to może daj 0.5 na ha

Edytowane przez suffeks
Opublikowano
Cytat

revoj

Ale zrobienie dobrego i efektywnego zabiegu jest trudne, to absolutny fakt. Tu nie ma złotego środka  i trzeba dysponować inteligencją na poziomie przynajmniej orangutana,  zdobyć trochę wiedzy, umieć czytać ze zrozumieniem, wyciągać logiczne wnioski i obserwować pogodę. 

+1 :)

i trza to jeszcze umiec  powiązac do kupy bo inaczej mamy piękny przerost wiedzy nad inteligencją, czyli brakiem sensownego reagowania na zmieniające sie otoczenie.

vide pryskanie bratka jak kwitnie do skutku czyli zero efektu.

Po 6 latach masz juz całkiem sensowne wypowiedzi.Gratuluje progresu :)

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, Zetix napisał:

@ravoj I teraz rodzi się pytanie czy złapać się za portfel i zrobić poprawkę na całości czy sztukować po trochę... Rok temu problemu z wyczyńcem nie miałem i nie wiem co zrobić... Axial z moimi rabatami to i tak 168zł hektar . Jaka jest opłacalność?

@ravoj a przypadkiem wyczyniec nie jest wrażliwy na diflufenikan i flufenacet ?? Coś mi się wydaje, żę tak

Nie jest, może na wyższe dawki. 

Wątpię żeby był środek, który go teraz zwalczy a nie wyhamuje pszenicy. Niedługo wyrzuci wiechę, a niektóre pewnie już mają, więc będzie trudno i szkoda kasy na axial. W miejscu gdzie jest teraz po żniwach będzie zielono, więc zacznij od niszczenia siewek. Potem lekka talerzówka i poprawka. Wiosną jeszcze trochę wyjdzie ale można się z nim uporać agrotechniką i trochę chemią. Trzeba tylko o nim pamiętać. Rok wcześniej musiał być u sąsiada. U mnie nasiał się z placu pod słupem między działkami. 

Opublikowano (edytowane)

Wiadomo, że saletra

@ravoj Niestety taki problem, że obok mam "życzliwego somsiada" który z wyczyńcem żyje jak swój ze swoim i nie widzi w tym żadnego problemu...

Edytowane przez Zetix
Opublikowano
3 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

MAm pytanie do znawców . Co szybciej zadziała rsm czy saletra ?

50% rsm-u będzie działało tak samo szybko jak saletra, a pozostała forma amidowa zawarta w rsmie będzie wolniejsza. 

Opublikowano

Co do dokładnośći zależy jaki rozsiewacz ,a w zasadzie jaki użytkownik ,RSM bardziej kłopotliwy i szkoda nowego opryskiwacza za set tysięcy

Opublikowano
22 godziny temu, damin1 napisał:

W tamtym roku nie dostałem expert to zrobiłem boxer z legato i glean i wszędzie czysto oprócz buraczyska gdzie robiłem samym chlorotoluronem i tam było z myślą że wiosna będzie robione od dwuliściennych. Poszedł mustang i czysto jak narazie. Kolega robił expertem i jemu poprzepuszczal także to ma wiele zmiennych, w jakich warunkach robione było itp. itd. Najbezpieczniej i najekonomiczniej jest chyba polecieć czymś od miotły na jesień a dwuliścienne zrobić wiosna. 2 razy jeździsz ale masz pewność że nie będzie dodatkowych kosztów czyli poprawki dwuliściennego wiosną. 

Zgadzam się. Robię tak od 2 lat i jest elegancko 

Opublikowano

czym najczęściej robicie poprawkę na dwuliścienne po Expercie lub Boxerze jesienią  ?

Opublikowano
2 godziny temu, Zetix napisał:

@ravoj Niestety taki problem, że obok mam "życzliwego somsiada" który z wyczyńcem żyje jak swój ze swoim i nie widzi w tym żadnego problemu...

Więc musisz polecić mu dobre środki albo powiedz mu, że w ramach przysługi popryskasz mu pole i pokażesz jak ma prawidłowo wyglądać. Może wejście na ambicje coś pomoże.  Niestety mam podobnie i zawsze jak mamy podobne z sąsiadem uprawy to wyprowadzam mu na metr swoją sekcję i uprzątam bałagan w gratisie razem z miedzą, inaczej nie ma bata. Najgorsze, że ostrożeń zaczyna  mi się pojawiać, bo u niego jest inkubator, więc czeka mnie podobna rozmowa. 

Opublikowano
15 godzin temu, marluk napisał:

Dawalem na jesień boxer + legato tyle że bez gleana i mam fiolka na równi z pszenicą także wcale nie ma gwarancji że kompletne jesienne odchwaszczanie zadziała.

Dawałeś DFF i przepuściło fiołka, to nie jest możliwe. Musiałeś coś źle zrobić, może środek był podrobiony. 0,1 l/ha DFF i prawie 100% skuteczności przy zastosowaniu w fazie 1-2 liści, niezależnie od wilgotności gleby, temperatury, długości jesiennej wegetacji.

Opublikowano
10 godzin temu, Zetix napisał:

Wiadomo, że saletra

Oczywiście ze rsm.

10 godzin temu, miwigos napisał:

Co do dokładnośći zależy jaki rozsiewacz ,a w zasadzie jaki użytkownik ,RSM bardziej kłopotliwy i szkoda nowego opryskiwacza za set tysięcy

Co za herezje. Jakiego byś nie miał rozsiewacza i operatora to nie rozsiejesz dokladniej niż rozlanie rsm.

Dlaczego szkoda? Ja nie widzę żeby coś się działo z opryskiwaczem? Moi znajomi też nie.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v