Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiem Wam, że przed ostatnim tygodniem mrozów zrobiłem T1 w pszenicy i pszenżycie, ale przymrozki przyszły dopiero na drugą noc.

Wszystko było zielone w chwili oprysku. Pszenicy przypaliło czubki liści. Jedno pszenżyto jest na glebie mocno zróżnicowanej i w miejscach przepłonów robi się żółte, na pozostałej części wygląda ok. Drugie pszenżyto na klasie 5 zżółkło dość mocno na całym kawałku, nie wiem czy się pozbiera.

Zabieg z powodu suszy i przymrozków bardziej zaszkodził niż pomógł.

Dałem 0,7 tebu + 0,7 mondatak + 3% mocznika + odżywka PK.  Także żadna specjalna mieszanina, a szkód narobiło.

• Root Admin
Opublikowano

jestes pewien ze zabieg szkód narobił? zostawiłeś kontrolę? czy tylko tak ci się wydaje?
Generalnie pogoda wielu szkód narobiła.
Mam kontrolę w jęczmieniu 30m na jednej ścieżce, nie widać żeby był zdrowszy, a wręcz przeciwnie - jest większy, jest grzyb na nim i jest zachwaszczony.

• Like 1
Opublikowano

U mnie to samo na kontroli, zawsze 5m pas zostaje na jednej lancy  gdzieś przy słupie albo w innym charakterystycznym miejscu, które sobie notuję w telefonie i widzę co się dziej, mam tak samo jak Ty @yacenty, więc z oceną oprysku bym się wstrzymał. 

Czubki pali przymrozek i wiaterek.  (no zabieg też czasem, nie mówię) Co roku się o tym mówi i albo zapominacie albo co rok nowi użytkownicy forum. 

Opublikowano (edytowane)

Na pszenicy na klinie brakuje mi na szerokość 2,0 m i długość ze 20 m lancy opryskiwacza, zostawiłem to na kontrole bez żadnych zabiegów oprócz chwastów i końcówki nie są przypalone. Pszenicy ostatecznie pewnie nic nie będzie. Rośnie na dobrej ziemi i jak dostanie trochę wody to się odbuduje.

Na pszenżycie nie mam zostawionej kontroli, ale w chwili oprysku wszystko było zielone. na polu obok bez żadnego zabiegu rośliny skręcają liście z powodu suszy, ale nic nie zżółkły.   U mnie w chwili oprysku nie było żadnych objawów żółknięcia, a w tej chwili na słabej glebie pszenżyto mocno zżółkło. Także na 100% oprysk w pewnym stopnie się do tego przyczynił.

Wczoraj prysnąłem resztę ozimin na T1. Jare zboża prysnę od chwastów i wstrzymuje resztę zabiegów jeśli jakiś deszcz nie popada.

Edytowane przez tompil
Opublikowano

Skracanie zakończone górki odpuściłem gdzie słabe. Hondia w monokulturze wygląda słabo mimo że dostała 200 kg na start saletry i później 100 saletry i  100 moczniku. Żółkną zboża w oczach mało kto ma w tej chwili ładne zboża. Wysychają w oczach na dodatek nocne przymrozki i choroby żółkną liście septorioza chyba w natarciu. 

Pierwsze zdjęcia patras. Drugie forkida.

IMG_20200423_102630.jpg

Forkida

IMG_20200423_153924.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, tompil napisał:

Na pszenicy na klinie brakuje mi na szerokość 2,0 m i długość ze 20 m lancy opryskiwacza, zostawiłem to na kontrole bez żadnych zabiegów oprócz chwastów i końcówki nie są przypalone. Pszenicy ostatecznie pewnie nic nie będzie. Rośnie na dobrej ziemi i jak dostanie trochę wody to się odbuduje.

Na pszenżycie nie mam zostawionej kontroli, ale w chwili oprysku wszystko było zielone. na polu obok bez żadnego zabiegu rośliny skręcają liście z powodu suszy, ale nic nie zżółkły.   U mnie w chwili oprysku nie było żadnych objawów żółknięcia, a w tej chwili na słabej glebie pszenżyto mocno zżółkło. Także na 100% oprysk w pewnym stopnie się do tego przyczynił.

Wczoraj prysnąłem resztę ozimin na T1. Jare zboża prysnę od chwastów i wstrzymuje resztę zabiegów jeśli jakiś deszcz nie popada.

Sporo triazola, plus nawozy i całkiem możliwe. Poczytaj. 

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/nizsze-dawki-nawozow-dolistnych-w-warunkach-suszy,94459.html

Zamiast Agrofoto wpisz farmer

Opublikowano
6 godzin temu, Przemo188 napisał:

w tych warunkach jestem przeciwnikiem CCC tylko madax/modus , wczoraj np poszło 0,3 medaxa żeby ją trochę przyhamować i jeśli będzie mokro to planuję na flagowy dołożyć medax jeszcze 0,3 bo na wyłożonych kawałkach też nic nie nakosi + utrudnienie  

Zależy ile azotu dasz dałeś   jak będzie mokro  to te twoje dawki medaxa  2x po 0,3  to nie wiele co dadzą.

Opublikowano

Jest sens zrobić t1   samym prochlorazem A za kilka dni duett star ponieważ  duett zamówiłem w tym nieszczęsnym sklepie farmera i do dnia dzisiejszego nie  doszedł  A kontaktu  ze sklepem brak 

Opublikowano (edytowane)

Żeby nie było że tylko na tą Euforię narzekam, to powiem że na stanowisku po agreście jest ładna i na razie daje radę.

Tą wczoraj potraktowałem 0,35 l moxą.

20200423_181407.jpg

Zapytam tu, w pszenżycie dziś zauważyłem pierwsze objawy mączniaka.  T1  1l duett star + 1l mondatak było podane 17 marca.

Już interweniować?

Na t2 mam Tazer i Artea.

Jechać czymś solo na mączniaka

czy czekać że 2 tyg i robić T2?

20200423_171802.jpg

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, AdrianKasperkiewicz napisał:

W zależności od środka 2;  3 godziny.

Tarcza łan, więc jakby wykonał o 12 a na 16 deszcz to by jakoś może uszło...

Edytowane przez ThePerkins
Opublikowano
26 minut temu, Agrest napisał:

Żeby nie było że tylko na tą Euforię narzekam, to powiem że na stanowisku po agreście jest ładna i na razie daje radę.

20200423_181407.jpg

Zapytam tu, w pszenżycie dziś zauważyłem pierwsze objawy mączniaka.  T1  1l duett star + 1l mondatak było podane 17 marca.

Już interweniować?

Na t2 mam Tazer i Artea.

20200423_171802.jpg

u mnie też mączniaka widać, ma być teoretycznie deszczyk jakiś od pon do środy to ja zamiaruje czymś przelecieć 

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Agrest napisał:

20200423_181407.jpg

Już interweniować?

Na t2 mam Tazer i Artea.

20200423_171802.jpg

triazole wzmacniają działanie strobi, szkoda było by rozdzielać te środki bo spadnie efekt synergii, albo zmienic artea na coś z protiokonazolem

Edytowane przez taux
Opublikowano (edytowane)

U mnie w pszenicy oprócz N1 nic nie robione, bo nie było warunków, ale według prognoz najbliższe noce mają być cieplejsze, dlatego jutro planuję zrobić T1. Pójdzie Duett Star 0,8 l + Prokarb 450 EC 0,8 l. Nadają coś o jakimś deszczu. Czy podanie N2 teraz ma sens?  Tak aktualnie wyglądają pszenice. Pierwsze zdjęcie to Hondia, a drugie Desamo.

20200423_173252.jpg

20200423_173944.jpg

Edytowane przez Sim95
Opublikowano
25 minut temu, taux napisał:

triazole wzmacniają działanie strobi, szkoda było by rozdzielać te środki bo spadnie efekt synergii, albo zmienic artea na coś z protiokonazolem

Myślałem czy nie podać czegoś tylko na mączniaka już, coś taniego.

A artea i Tazer w późniejszym terminie.  Choć tak za 2 tygodnie to już chyba pora na t2. 

Tylko ciekawe jak ten mączniak się rozwinie przez te 2 tygodnie.

20200423_173740.jpg

Opublikowano
26 minut temu, Sim95 napisał:

U mnie w pszenicy oprócz N1 nic nie robione, bo nie było warunków, ale według prognoz najbliższe noce mają być cieplejsze, dlatego jutro planuję zrobić T1. Pójdzie Duett Star 0,8 l + Prokarb 450 EC 0,8 l. Nadają coś o jakimś deszczu. Czy podanie N2 teraz ma sens?  Tak aktualnie wyglądają pszenice. Pierwsze zdjęcie to Hondia, a drugie Desamo.

20200423_173252.jpg

20200423_173944.jpg

Wygląda dużo lepiej niż te co dostali już całą tablicę Mendelejewa

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v