Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Windsar 104,33 brutto/litr

Ja kupiłem u osadkowskiego, także chyba nie mam się czego bać

Nie chodziło mi o przepłacanie za to że to syngenta tylko porównanie Tych Samych Produktów. Twoim rozumowaniem mogę powiedzieć, że Ty przepłacasz bo windsar jest tańszy w sklepie stacjonarnym. Każdy kupuje co uważa. Ja kupiłem moddusa bo uważam, że jest bezpieczny i tyle.

Opublikowano
27 minut temu, jajonasz napisał:

@Andrzej23 ale zamiennik to dokładnie to samo, więc po co przepłacać, modan w sklepie farmera po 116 brutto w litrówkach 

Słyszałem że w zamiennikach używany jest tańszy i gorszy jakościowo nośnik substancji czynnych, ale ile w tym prawdy? 🤷‍♂️

Opublikowano

No w końcu z czegoś bierze się różnica w cenie...

Opublikowano
17 minut temu, lukasz1995 napisał:

Witam,kiedy stosujecie 2 dawke N na pszenice ozimą.Pierwszą stosowałem 6 marca,a drugą kiedy najlepiej podać.Dodam,że to bedzie ostatnia dawka

Znam, takich co dali wszystko w pierwszej dawce i myślę, że dobrze zrobili z uwagi na idącą suszę. Mnie zostało 30% do wysiania, czekam na zapowiedź deszczu, którego może szybko nie być

Opublikowano

Stosował ktoś :

Zestaw mocy Yodo- Fundamentum 700 WG 30G + Yodo 100 OD 0,1L + Asystent 100ML+ Adjusafner 0,1L

Wart uwagi czy pozostać lepiej przy Axial pak

Opublikowano
Mecha napisał:

Co polecacie na przytulię, rumian i trochę miotły? Axial komplet? Lancet? Czy coś innego? 

Na jesieni poszedł expert met

witam ,po zastosowaniu w pszenicy lancetu czy w pierwszym roku po można uprawiać groch , proso

Opublikowano
6 minut temu, Roxer napisał:

Słyszałem że w zamiennikach używany jest tańszy i gorszy jakościowo nośnik substancji czynnych, ale ile w tym prawdy? 🤷‍♂️

Masz rację to tak jak z lekami substancja czynna moze być gorszej jakości i piec substancje dodatkowe które różnie wspomagają jej działanie a nie są wymienione na etykiecie

Opublikowano
4 godziny temu, piozz napisał:

Sasiad siał mieszanine nawozów saletre z mocznikiem czy to dobre rozwiazanie?? "nigdy o takim mieszaniu nawet niemyslem ale przyznam sie zaciekawilo mnie ono.. Wypowiecie sie na ten temat?

Robiłem tak z saletrą kędzierzyńską, która jak wiadomo jest w innej granuli i nic się nie działo. Saletra biała z mocznikiem Pulan robi papkę, ale z kędzierzyńską Zaksan  czy inną w granuli spoko się miesza i w miarę równo wysiewa. Bynajmniej u mnie. Efekt jak przy RSM, zarówno szybki jak i na dłużej. 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, piozz napisał:

Czytalem w necie o tym kilka stron przejrzalem ale chcialem sie dopytac. A jak z dzialaniem tej mieszaniny

A jak ma być z działaniem, działa tak samo jak saletra i mocznik podane oddzielnie. 

Opublikowano
piotrek12413 napisał:

Witam, stosował ktoś saletre wapniowa dolistnie w dawcę 1.5-2 l na hektar w pszenicy ozimej ? Rozmawiałem ze znajomym i bardzo chwalił, koszt nieduży a efekt przynajmniej wizualny bardzo zadowalający 

kiedyś stosowalem na zolknacy jęczmień jary gdzie było niskie ph, co 2 tygodnie po 2l i faktycznie kolor się poprawił a jeśli chodzi o plon to ciężko powiedzieć bo i tak był niższy przez niskie ph ale na pewno gdybym nie stosowal saletry wapniowej dolistnie to nic bym nie zebral

Opublikowano
53 minuty temu, STANK napisał:

witam ,po zastosowaniu w pszenicy lancetu czy w pierwszym roku po można uprawiać groch , proso

Ja siałem groch po pszenicy, którą odchwaszczałem lancetem i nie było z tym żadnego problemu. Ale najlepiej by było jak byś przedstawiciela dopytał.

Opublikowano
1 godzinę temu, Roxer napisał:

oczywiscie ze tak, nosnik jest tez wazny. dlatego kupuje roundup 720 granula, on ma najlepszy nosnik i mozesz zejsc z dawki duzo, nawet mi sam zbija ph wody z 7.5 na 4.5 sprawdzalem. dodatkowo mozna zejsc ponizej 100l/ha wody to jeszcze lepiej dziala.

Opublikowano

AdrianKasperkiewicz napisał: 53 minuty temu, STANK napisał: witam ,po zastosowaniu w pszenicy lancetu czy w pierwszym roku po można uprawiać groch , proso Ja siałem groch po pszenicy, którą odchwaszczałem lancetem i nie było z tym żadnego problemu. Ale najlepiej by było jak byś przedstawiciela dopytał. cackiD napisał: Siałem proso kilka razy po lancecie w pszenżycie rok wcześniej i jest ok.   dzięki za odpowiedź najlepiej z praktyki wiedzieć ,na etykiecie piszą co można uprawiać w pierwszym roku po zastosowaniu lancetu , w pszenicy a czego nie można już nie piszą

Opublikowano

Mam odchwaszczać pszenicę Lancetem, ale jest za zimno a chwasty szaleją, gównie samosiewy rzepaku. Czym by je można teraz opryskać aby je tanio można opryskać aby na chwilę przetrzymać do poprawki Lancetem, aż temperatury będą większe?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v