Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

pszenica ozima, odchwaszczona jesienią mieszaniną pontos + granstar.

Pole jest pod silną presją ostrożenia i chabra. Będę chciał zrobić wiosenną poprawkę aby zwalczyć przede wszyskim ostrożeń.
Czym i kiedy najlepiej?

Opublikowano (edytowane)

Co powiecie na taką ochronę ? 

Pszenica ozima celowany plon 8+

T1 

Input 0.6l (protiokonazol 160 g/l, spiroksamina 300 g/l) + Ventur 0.8l (233 g/l boskalid, 67 g/l epoksykonazol) + Halny 0.12l (proquinazid  200 g/l)

T2

Banko 500 SC 1l (chlorotalonil 500 g/l) + secardo XE125EC 1l (62,5 g/l epoksykonazol, 62,5 g/l fluksapyroksad)

T3

Fandango 200 EC 0.5l (protiokonazol 100 g/l, fluoksastrobina 100 g/l) + Buzz Ultra DF ) 0.25 kg (tebukonazol  750 g/kg)

Jaką ochronę zastosować w pszenicy jarej?

Celowany plon 7+

przedplon: Rzepak-plon główny (poplon rzepak) 

Edytowane przez Radek88
Opublikowano

panowie takie pytanko, jaką byście wybrali strategie nawożenia na pierwszą dawkę na pszenicę i pszenżyto mocno rozkrzewione , konkretny dywan , ja myślałem dać teraz puki wilgoć i popaduje deszcz mocznik w ilości ok. 200 kg na ha, będzie wolno działał , nie pobudzi do krzewienia , saletra teraz odpada bo jak zrobi się cieplej to ruszy jak wściekłe i dalej będzie się krzewić zanim w kwietniu ruszy w źdźbło, może saletrzak ? albo poczekać z saletra dłużej ale boje się że potem może zrobić się sucho i bez deszczu i będzie ten azot miał problem z przemieszczeniem się w glebe. Ewentualnie teraz dać saletrę ale niska dawkę tak na podtrzymanie a potem w drugiej dać więcej. Jakieś sugestie może macie .

Opublikowano
39 minut temu, losktos napisał:

Ja bym mimo wszystko dodał. Standardowo idzie mniej więcej 0,8-1 l, tutaj można by trochę zejść, ale nie mniej jak 0,6-0,7. Prochloraz to nie tylko podstawa

A może capalo 1,5lha lepsze? Tylko drożej wychodzi.

• Root Admin
Opublikowano
4 minuty temu, Uziu92 napisał:

panowie takie pytanko, jaką byście wybrali strategie nawożenia na pierwszą dawkę na pszenicę i pszenżyto mocno rozkrzewione , konkretny dywan , ja myślałem dać teraz puki wilgoć i popaduje deszcz mocznik w ilości ok. 200 kg na ha, będzie wolno działał , nie pobudzi do krzewienia , saletra teraz odpada bo jak zrobi się cieplej to ruszy jak wściekłe i dalej będzie się krzewić zanim w kwietniu ruszy w źdźbło, może saletrzak ? albo poczekać z saletra dłużej ale boje się że potem może zrobić się sucho i bez deszczu i będzie ten azot miał problem z przemieszczeniem się w glebe. Ewentualnie teraz dać saletrę ale niska dawkę tak na podtrzymanie a potem w drugiej dać więcej. Jakieś sugestie może macie .

długo się zastanawiałem - dałem 48kg N w postaci saletry, teraz planuje na drugim kolanku rozlać RSM i dać 110-120kg N i tym samym zakończyć nawożenie w zbożach.

Opublikowano
59 minut temu, yacenty napisał:

pszenica ozima, odchwaszczona jesienią mieszaniną pontos + granstar.

Pole jest pod silną presją ostrożenia i chabra. Będę chciał zrobić wiosenną poprawkę aby zwalczyć przede wszyskim ostrożeń.
Czym i kiedy najlepiej?

Na ostrożeń chyba najlepiej tribenuron. Na chabra tez podziała. Zabieg jak najpóźniej, żeby jak najwięcej ostrożenia wzeszło. U siebie robiłem między BBCH 33 a BBCH 37.

53 minuty temu, Radek88 napisał:

Co powiecie na taką ochronę ? 

Pszenica ozima celowany plon 8+

T1 

Input 0.6l (protiokonazol 160 g/l, protiokonazol 160 g/l) + Ventur 0.8l (233 g/l boskalid, 67 g/l epoksykonazol) + Halny 0.12l (proquinazid  200 g/l)

T2

Banko 500 SC 1l (chlorotalonil 500 g/l) + secardo XE125EC 1l (62,5 g/l epoksykonazol, 62,5 g/l fluksapyroksad)

T3

Fandango 200 EC 0.5l (protiokonazol 100 g/l, fluoksastrobina 100 g/l) + Buzz Ultra DF ) 0.25 kg (tebukonazol  750 g/kg)

Jaką ochronę zastosować w pszenicy jarej?

Celowany plon 7+

przedplon: Rzepak-plon główny (poplon rzepak) 

Ochrona warta majątek, trochę coś pomyliłeś z niektórymi dawkami. Jak dla mnie przekombinowane

W T1 daj albo Inpu albo Ventur. Do ventura koniecznie dołóż ten Halny lub jakąś morfolinę.

T2 ok

T3 wyrzuć Fandango, daj 200 g tebukonazolu + dołóż 60 g metkonazolu. Ewentualnie 0,8 Prosaro solo

Ochrona na plony śmiało 8 ton i wzwyż

24 minuty temu, Andpol napisał:

A może capalo 1,5lha lepsze? Tylko drożej wychodzi.

może być

Opublikowano
masa24 napisał:

Na rozkrzewiona zboża swego czasu był tu na forum polecany saletrosan

siarka jest mi zbędna bo zboża dość obficie przed siewem zasilone podłożem z pieczarek a w nim siarki jest dużo. Tak mnie kusi dać teraz te ok.200 kg mocznika puki mokro a potem te ok.50 kg n w saletrze na drugą dawkę

• Root Admin
Opublikowano
5 minut temu, losktos napisał:

Na ostrożeń chyba najlepiej tribenuron. Na chabra tez podziała. Zabieg jak najpóźniej, żeby jak najwięcej ostrożenia wzeszło. U siebie robiłem między BBCH 33 a BBCH 37.

ale tribenuron już byl jesienią - nie bardzo mi go stosować drugi raz.

Opublikowano

Mam słabo rozkrzewiona pszenicę, wysiałem 200kg saletrosanu, czy mogę za 2-3tyg przed dokrzewianiem dosypać jeszcze 100kg między N1 a N2 czy ma to jakiś sens?

Opublikowano

Dzięki losktos za szybką odpowiedz.

Ochrony sam nie układałem, po prostu posłuchałem doradce, aczkolwiek pszenica była zdrowa to samego końca, pod koniec jak zwykle zabrakło wody, ale 8t/ha było.

Na pewno dostosuje się do porad także jeszcze raz dzięki.

A co polecisz mi w pszenicy jarej ? Myślę o ochronie 2-zabiegowej?

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

To widzisz że masz słabo rozkrzewioną pszenice  i dałeś tylko  200kg  Saletrosan ,  trzeba było Saletre z 250kg/ha lub zwiększyć dawke Saletrosan do 270/300kg  .

200kg wymusiło na mnie złe ustawienie rozsiewacza na pierwszym kawałku, nowy sprzęt wyczuwam go dopiero i wolałem już nie kombinować, docelowa miała być 300kg

Opublikowano
11 minut temu, Jasio88 napisał:

200kg wymusiło na mnie złe ustawienie rozsiewacza na pierwszym kawałku, nowy sprzęt wyczuwam go dopiero i wolałem już nie kombinować, docelowa miała być 300kg

Dosyp na dniach ,  jak dasz rade  wjechać  te  100kg  Saletrosan  .

Opublikowano

Właśnie obawiam się że warunki mogą nie pozwolić, bo wypałem z samego rana jak był przymrozek a jak na razie nie zanosi się, pogoda wszystko zweryfikuje dzięki za odpowiedź.

Opublikowano
58 minut temu, Radek88 napisał:

Dzięki losktos za szybką odpowiedz.

Ochrony sam nie układałem, po prostu posłuchałem doradce, aczkolwiek pszenica była zdrowa to samego końca, pod koniec jak zwykle zabrakło wody, ale 8t/ha było.

Na pewno dostosuje się do porad także jeszcze raz dzięki.

A co polecisz mi w pszenicy jarej ? Myślę o ochronie 2-zabiegowej?

Widzę że Procam Cię odwiedza...

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, piotr30piotr napisał:

ostrożeń to lontrelem potraktować , chabra też weźmie a dla pewności dołożyć trochę granstaru 

w którym momencie najlepiej?

Opublikowano
Uziu92 napisał:

masa24 napisał:

Na rozkrzewiona zboża swego czasu był tu na forum polecany saletrosan

siarka jest mi zbędna bo zboża dość obficie przed siewem zasilone podłożem z pieczarek a w nim siarki jest dużo. Tak mnie kusi dać teraz te ok.200 kg mocznika puki mokro a potem te ok.50 kg n w saletrze na drugą dawkę

Ja spokojnie w takich przypadkach sieje mocznik, ogólnie moje nawożenie opiera się o mocznik, nie zakwasza tak gleb.

Opublikowano

@losktos

Ogólnie szacunek za blog z propozycjami na ochronę grzybową naprawdę pomaga. Mam jeszcze prośbę/propozycję żebyś opisał każdą substancję czy działa wyniszczająco, zapobiegawczo czy tak i tak.  Może jest jakaś strona z tym, jeśli tak to poproszę o link.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v