Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, mano napisał:

To odbiór dzisiejszy, w systemie jeszcze brakuje dwóch samochodów, ale waga brutto jest, polaryzacja i zanieczyszczenie w tym samie czasie co ładowali!!!!  Wydruk z myszy mam.

Trochę mnie zastanawia, że już jest podana polaryzacja i zanieczyszczenie w systemie a reszta jest niewiadomą. I co najważniejsze próba zrobiona przy załadunku buraków dziwne.

obraz.png

Bardzo dziwne. Zwykle w e-plantator pojawiało się kilka godzin po załadunku 

Opublikowano
Dnia 11.11.2020 o 18:50, alvaroalvaro78 napisał:

Tak przez e-plantatora - przy wysyłaniu wyskakiwało info „sesja wygasła”. Zrobiłem foto i wysłałem mms mojemu inspektorowi. 

"Opcja dostępna tylko w przypadku podania adresu e-mail w umowie kontraktacyjnej."

Rozumiem, że zapis nie do ominięcia, skoro w swojej e-maila nie podawałem? :/

Opublikowano

Komunikat KSC na temat warunków kontraktacji buraków cukrowych w kampanii 2021/2022

Przedstawiamy wydany 12 listopada przez Krajową Spółkę Cukrową komunikat na temat warunków kontraktacji buraków cukrowych w kampanii 2021/2022.

Komunikat KSC S.A.

Rok 2020 jest rokiem bardzo trudnym w rolnictwie, niesprzyjające warunki wegetacji oraz duża presja szkodników i chorób buraka cukrowego miały olbrzymi wpływ na osiągane wyniki produkcyjne na polu, w tym na zawartość cukru w burakach. Na spotkaniu w dniu 12 listopada br., KSC S.A. i Rady Związków Plantatorów Buraka Cukrowego,będącą reprezentacją Plantatorów dostarczających buraki do Spółki, uzgodniono założenia do  umowy kontraktacji buraków cukrowych na dostawy w kampanii cukrowniczej w roku gospodarczym 2021/2022, w tym:

1. cenę buraków kontraktowanych o zawartości cukru 16% w wysokości nie mniej niż równowartość 28 euro netto/tona;

2. cenę buraków nadwyżkowych w wysokości:

a) 90 zł netto za 1 tonę fizyczną buraków nadwyżkowych w ramach pierwszych 5% buraków nadwyżkowych dostarczonych KSC S.A. przez danego Plantatora;

b) 60 zł netto za 1 tonę fizyczną buraków nadwyżkowych w ramach pozostałych 95% buraków nadwyżkowych dostarczonych KSC S.A. przez danego Plantatora.

Zarząd KSC S.A. rozumie sytuację swoich najważniejszych partnerów biznesowych, jakimi są Plantatorzy buraka cukrowego i zawsze wychodzi naprzeciw problemom, z którymi muszą się mierzyć. Mamy nadzieję, że aktualne trudności, niezawinione przez nikogo, a leżące po stronie niezależnych od nas czynników atmosferycznych, nie wpłyną na dotychczasową współpracę i będzie ona pomyślnie kontynuowana w przyszłości, ku zadowoleniu obu stron.

­

Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

­

info i fot. KSC

Opublikowano

28zl netto to nie jest żadna Ameryka, nie obniżyli progu polaryzacji tylko 5% w kwocie 90zl w mojej ocenie to takie macie na odpierdol że nic nie zmieniliśmy. w wnioski pozostawiam do wyciągnięcia każdemu indywidualnie każdy skończył chyba jakaś szkołę i potrafi liczyć.

Opublikowano

Pytanie trochę z innej beczki, po ilu dniach od ostatniej dostawy mieliście kasę na koncie w Werbkowicach? Strasznie jestem ciekawa tej powalającej kwoty, niestety nie mam konta na portalu e-plantator, a jak tak dalej pójdzie to może już nie będzie potrzebne.

Opublikowano (edytowane)

Ok, dzięki. Sprawdziłam konto i przyszedł przelew wczoraj. Zasiane 7,5 h buraków i przyszedł przelew..... 17 900 zł ,🤬. A gdzie nawozy, holmer ,,😱. Tak więc chyba raczej na pewno nasza ponad dwudziestokilkuletnia przygoda z burakami w przyszłym roku zostanie zakończona, za darmo łamać sprzętów,  chepać motyką i robić na powiększoną kadrę dyrektorską nie zamierzam...🤨

Edytowane przez beata12596
  • Sad 1
Opublikowano

Z ha wyszło nam 56 t z h, polaryzacja 13,31, zanieczyszczenia 12,09. W ubiegłym roku wyszło nam przy wczesnej dostawie 55 t z h przy polaryzacji ok 14,4 i wtedy po zakończeniu dostawy przyszło nam 31500 zł.  

Opublikowano

Braliśmy herbicydy na trzy zabiegi, i na dwa kawałki jeszcze na czwarty zabieg, grzybówki i nawozy kupowane w hurtowni za gotówkę. Od robaka w tym roku nie pryskaliśmy, bo niewiele sztuk wpadało do pułapek feromonowych. Ten rok był pierwszym kiedy też nie braliśmy wapna z cukrowni. Szkoda gadać 🥴

@beata12596 nie cytuj poprzedniego posta

Opublikowano
49 minut temu, beata12596 napisał:

Ok, dzięki. Sprawdziłam konto i przyszedł przelew wczoraj. Zasiane 7,5 h buraków i przyszedł przelew..... 17 900 zł ,🤬. A gdzie nawozy, holmer ,,😱. Tak więc chyba raczej na pewno nasza ponad dwudziestokilkuletnia przygoda z burakami w przyszłym roku zostanie zakończona, za darmo łamać sprzętów,  chepać motyką i robić na powiększoną kadrę dyrektorską nie zamierzam...🤨

Oni chcą zniszczyć cukrownie Werbkowice.... jeszcze smsy wysyłają 1Euro do tony jeżeli zakontraktujesz  za rok myślą że ludzie są głupi i będą na nich robić prawdziwa dojna zmiana. Tusk sprzedawał Niemcom wszystko a  pis doprowadza do upadku... Osobiście nie wierze w to że buraki miały 13% cukru !!! NIE ma takiej OPCJI . "Pałka się przęgła" ja też po 12 latach rezygnuje...

• Thanks 1
Opublikowano

JAK TO MOŻLIWE u mnie 83 tyś do wypłaty  z 12 ha po potrąceniu kopania ,odbiór  i nasiona

Opublikowano
2 godziny temu, beata12596 napisał:

Braliśmy herbicydy na trzy zabiegi, i na dwa kawałki jeszcze na czwarty zabieg, grzybówki i nawozy kupowane w hurtowni za gotówkę. Od robaka w tym roku nie pryskaliśmy, bo niewiele sztuk wpadało do pułapek feromonowych. Ten rok był pierwszym kiedy też nie braliśmy wapna z cukrowni. Szkoda gadać 🥴

@beata12596 nie cytuj poprzedniego posta

To mozna koło 700-800 na hektar liczyc to i tak mało.Moze trzeba sie skontaktowac z cukrownią może cos pomieszali przecież to nie możliwe żeby tylko tyle wyszło

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, beata12596 napisał:

Jak możliwe że za 7,5 h przyszło tylko 18 tys ?

Mi za 1,2 h przyszło 4 581 zł

Jak oni to u Ciebie liczyli ?

Edytowane przez Damianek20
Opublikowano

Podnieśli z 26,29 na 28 euro, śmieszne to jest, czyli 1,71 euro licząc po 4,5 około 7,7 zł. Przymując średnio 60 ton= 462 zł na hektar. No rzeczywiście Ameryka, KSC się ośmiesza. Myślę, że w tym roku Ci co mają przygotowane pola to posieją, ale w sezonie 2022/23 nastąpi znaczna redukcja. Tak w nawiasie wybrałem 9 ton oczywiście tych po przeliczniku wysłodków więcej niż przydzielone miałem i  wyszły po 22 zł około tona przelicznikowa gdzie prelicznik był mniej więcej 2,5 raza, czyli tona wysłodków fizyczna 55 zł, a tona buraka w tym roku 100 zł średnio. Odpad 55, surowiec 100. Tam w tej KSC ktoś ma mózg? Znaczy ma, bo do siebie ciągną ładnie. Taka aluzja. Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Zostało nam 21 t wysłodków, bo trzy samochody przywieźli wcześniej, zadzwoniłam do cukrowni i spytałam czy możemy wybrać to suchymi, można, pewnie, że można...tylko, że za 21 t mokrych wyszło 480 kg suchych, za***isty przelicznik. Myślę kolego Rafciu, że 100 zł za buraki w tym roku dla niektórych cena nie do osiągnięcia niestety. Zdecydowaliśmy - w przyszłym roku cukrownia w Werbkowicach zobaczy od nas gest Kozakiewicza, a nie buraki 💪

Edytowane przez beata12596
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

KSC Werbkowice 

W tym roku ponad 16ha a na przyszły rok zostawione na 10. Narazie buraki jeszcze rosną odbiór za kilka dni ale jak się okaże że straszna lipa to kończę z uprawa. Mam w planach 10ha qq pierwszy raz to najwyżej będzie 20. 

Edytowane przez dexter00
Opublikowano

Nikt tu z Werbkowice nie zamierza przechodzić do Niemca nie o to chodzi człowieku .wy siejecie po 17 juro a nam się nie opłaci po 28 zastanów się kto jest w czarnej d... .ie

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v