Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 21.12.2021 o 10:55, Riczson napisał:

a co z ponadplanowymi ? 5000 kosztów też bardzo oszczędnie albo policzone tylko z grubsza

Jakie ponadlimitowe? Wszystko w limicie limit 77t na ha. Chyba że siejesz więcej niż kontaktujesz ha

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano

Krasnystaw wczoraj stanął już i to po opóżnionym starcie, w październiku. Niech dalej tak nas traktują to nim ruszą to będą stawać. Burak 32 euro/tona a saletra 4600 zł/tona. Powodzenia tym, którym jeszcze się opłaca .... Opryski też już mocno drożeją, paliwo drogie jak cholera ...

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, hardkor113 napisał:

25 września krasnystaw wystartował.Ta saletra to nie tylko buraków dotyczy bo i innych upraw.Akurat na buraki to minimalna ilość idzie

O wielbicielu buraka tylko że inne uprawy np. pszenicy rzepaku czy kukurydzy cenę urealniły w stosunku do kosztów, a burak co, wzrost ceny o 4 euro! Minimalne ilości mówisz, a to Twoje buraki bez azotu rosną?! Cena azotu bez względu na rodzaj i formę szaleje, no ale Ty go nie potrzebujesz ... O npk nie wspominając, tani jak barszcz. He. Ale po co ja się produkuję, czytając Twoje wypowiedzi o KSC to dużo wiesz czyli albo pracownik albo związkowiec, którym zawsze dużo rośnie, procent mały a cukier duży ..

Edytowane przez szumi
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jakie masz  urealnienie kosztów? Weź pod uwagę kukurydze 600zł tona. Pamiętam taką cenę z 5 lat temu jak nawozy były tańsze o połowę tego. I nie jestem żadnym związkowcem miałem cukier 16,8 a zanieczyszczenie 9,6.Buraki sieje z dwóch powodów . Wiem mniej więcej ile za nie wezmę i nie mam na tyle magazynów aby całe zboże zsypać a nie mam zamiaru za grosze oddawać w żniwa. A podejrzewam że jak dorobię się magazynów to zrezygnuję albo ograniczę uprawę 

Jak tobie buraki nie wychodzą to nie znaczy że komuś też nie .Poczytaj forum to zobaczysz że inny też są zadowoleni nie tylko ja

Edytowane przez hardkor113
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, hardkor113 napisał:

Jakie masz  urealnienie kosztów? Weź pod uwagę kukurydze 600zł tona. Pamiętam taką cenę z 5 lat temu jak nawozy były tańsze o połowę tego. I nie jestem żadnym związkowcem miałem cukier 16,8 a zanieczyszczenie 9,6.Buraki sieje z dwóch powodów . Wiem mniej więcej ile za nie wezmę i nie mam na tyle magazynów aby całe zboże zsypać a nie mam zamiaru za grosze oddawać w żniwa. A podejrzewam że jak dorobię się magazynów to zrezygnuję albo ograniczę uprawę 

Jak tobie buraki nie wychodzą to nie znaczy że komuś też nie .Poczytaj forum to zobaczysz że inny też są zadowoleni nie tylko ja

I w jednej wypowiedzi sobie zaprzeczasz. Jesteś zadowolony z ceny buraków i wogole jest super, ale jednocześnie podejrzewasz, że jak dorobisz się magazynów to zrezygnujesz z buraka. To albo to super uprawa i cena albo nie. Zdecyduj się, bo to oznaki rozdwojenia jaźni.

Opublikowano

Ale ty też nie widzisz tego że koszta w innych uprawach poszły drastycznie do góry.I żadnego urealnieniu ceny ja tu nie widzie bo kukurydza po 600zł a koszta na hektar qq pewnie przekroczą 4 tyś .

Czy twoim zdaniem 6 tyś na czysto z hektara buraków to źle.

Wiadomo że zamiast tych 32 euro mogło by być 40e ale nie ma.I nigdzie nie napisałem żę jestem z tej ceny zadowolony

Nie chcesz nie siej 

• Like 1
Opublikowano

Nie wiem skąd twoje wywody, że mi buraki nie wychodzą?! Wychodziły mi dlatego siałem. Tylko, że przy takim skoku kosztów jak teraz to cena na przyszły rok robi tę uprawę nieopłacalną. Zapomnij ty i inni o tych tysiącach zysku z ha buraka w roku 2022. Zobaczymy za rok. Niejeden zapłacze. 

Nie chcesz nie siej, piszesz. Nie da się. Cwaniaki w lipcu podsunęli umowy i pozamiatane. A związki nic na to, no ale ty to dobrze wiesz jak się domyślam.

I nie porównuj nakładu pracy i kosztów w buraku a np w kukurydzy.

Z związkowym pozdrowieniem Wesołych Świąt działaczu.

Opublikowano

35euro..  hahahaha

Nawozy jeszcze do góry, śor jak niektórzy na wiosnę kupią to też ciężko ślinę przełkną.. zbiór to już będzie 1,5k/ha... 

Bez mowy o 200zl/t niech sieją wybrańcy narodu. 

Tak czy inaczej idą bardzo ciężkie czasy,  bo wiele gospodarstw i firm tego nie wytrzyma.. a jak niektórzy jeszcze piszą żeby ue się rozpadło, Władek chyba tylko na to czeka 

Opublikowano
25 minut temu, szumi napisał:

Nie wiem skąd twoje wywody, że mi buraki nie wychodzą?! Wychodziły mi dlatego siałem. Tylko, że przy takim skoku kosztów jak teraz to cena na przyszły rok robi tę uprawę nieopłacalną. Zapomnij ty i inni o tych tysiącach zysku z ha buraka w roku 2022. Zobaczymy za rok. Niejeden zapłacze. 

Nie chcesz nie siej, piszesz. Nie da się. Cwaniaki w lipcu podsunęli umowy i pozamiatane. A związki nic na to, no ale ty to dobrze wiesz jak się domyślam.

I nie porównuj nakładu pracy i kosztów w buraku a np w kukurydzy.

Z związkowym pozdrowieniem Wesołych Świąt działaczu.

NIe jestem w żadnych związkach powtarzam jeszcze raz ja dopiero drugi rok sieje buraki .Wesołych również

Opublikowano (edytowane)

Jak urosną to za rok nie będzie żle bo wielu nawozy ma starej cenie więc może byc lepiej niz w tym roku , jeszcze nie wiem jak wyjdzie ten rok, kopanie w tym roku 700 za rok 800-850 maks 900 a nie 1500

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

U nas zbiór min 850-900 dla stałych klientów. Na przyszły sezon to może być problem z kombajnem bo 2 jak uda im się sprzedać to już nie kupią przynajmniej tak mówią. 2 się popsuły i niektórzy dopiero co wykopali. A stawki mogą być 1000 albo 2000 patrząc na to co się dzieje.

Mazowieckie zachód 

Opublikowano

U nas buraka dużo to kombajnów sporo,z roku na rok więcej 

Opublikowano (edytowane)

Jednak im zostaje bo dokupuja nastepne maszyny

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Jak urosną to za rok nie będzie żle bo wielu nawozy ma starej cenie więc może byc lepiej niz w tym roku , jeszcze nie wiem jak wyjdzie ten rok, kopanie w tym roku 700 za rok 800-850 maks 900 a nie 1500

No jak będziesz tak liczył to buraki na plus, z tym, że bez porównania np do pszenicy. Tegoroczna pszenica na tanich nawozach i cena 1300 - 1400. Jak tak jak zakładasz zapas nawozów na przyszły rok to znowu przy porównywalnej cenie znowu super. A burak? Ujdzie. A teraz załóż, że większość jednak nie ma zapasu nawozów, oprysków to jak wyjdą te buraki za 32 euro?! Już nawet nie porównuj do innych upraw. U nas na wschodzie burak upada. Za chwilę Werbkowice zamkną bo dla 2 cukrowni nie będzie surowca. Już z Podkarpacia wożą. Niech dalej tak płacą ...

34 minuty temu, Zenonim napisał:

Kopanie za 700 to jak za darmo przy tej cenie paliwa i amortyzacji. U nas kopia za 900-1000 plus 150 zł odwoz

Dokładnie tak jak u mnie, lubelskie. 900-950, z odwozem 1100. I sprzedają kombajny, bo chcą uciec, by nie zostać z nimi, gdy nie będzie komu kopać. Dużo ludzi rezygnuje, lub zmniejsza zasiew. Ludzie umieją liczyć. Denerwuję się w tym temacie, bo 20 lat się już sieje i szkoda rezygnować ale nie ma wyjścia przy takim traktowaniu przez cukrownię. 

Opublikowano

To wg ciebie mamy nie siać taniego nawozu bo inni go nie kupili? u mnie koszt nawozów na buraki 22 będzie wyższy o 15% niż w roku 21. 

Pozatym do porównania bierzesz pszenicę po 1200 a ile osób po tyle sprzedało? 

Opublikowano
3 minuty temu, poosa21 napisał:

To wg ciebie mamy nie siać taniego nawozu bo inni go nie kupili? u mnie koszt nawozów na buraki 22 będzie wyższy o 15% niż w roku 21. 

Pozatym do porównania bierzesz pszenicę po 1200 a ile osób po tyle sprzedało? 

Tak nie siej, wysyp pod płotem, bo niewiele zrozumiałeś. Ale zrozumiesz za rok jak ceny nawozu zostaną i cena buraka też zostanie. Mistrzu inteligencji.

Opublikowano

Miszczu inteligencji, mnie było stać kupić tani nawóz za gotówkę przed żniwami i w 22 roku będę miał lepszy zysk niż Ty i będzie mnie stać żeby kupić ten drogi nawóz na kolejny sezon. Trzeba było myśleć a nie biadolić na forum jak jest źle. 

Opublikowano

Każdy bierze dla przykładu opłacalność pszenicy jak i buraka z tego roku. A dlaczego nikt nie wspomni ze były takie lata że z pszenicy ciężko było uzyskać 2 tys dochodu a z burakow te 5 tys zawsze było. Też uważam że cukrownia w niektórych kwestiach przegina pale ale dopuki coś z tego zostaje i nie mam magazynu na zboże.Dalej będę sial

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v