Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Michciubar napisał:

A u kogo w tamtym roku było dobrze,niewiele ludzi złapało 15%polaryzacje a tak większość miała 13-14%

Nie chodzi o ludzi tylko bardziej o to co można się spodziewać po tych odmianach. A do ciężkich warunków niestety ale trzeba się przyzwyczajać .

2 godziny temu, kris82 napisał:

u mnie ozon 16.9

Ozon dobra odmiana na cukier 20 r prawie 16 proc a 19 r 18,7 cukier, tyle że nie ma ich w tym roku na Werbkowice

Opublikowano

U nas Amazonia 16,8 %  58 t/ha tylko oceniając odmiany proponował bym ubiegłego sezonu za bardzo nie brać pod uwagę Myślę że cukier to przede wszystkim zależy od chwościk rozkładu opadów nasłonecznienia równomierności wschodów a dopiero potem jest odmiana

Opublikowano

kiedy planujecie siać buraki cukrowe ? 

ja planuje dać pod buraki po 400 kg polifoski 6 , bedzie dobra ? oraz około 100 kg soli potasowej 

polifoske wczesniej rozsiac i zabronowac czy lepiej tylko sól wczesniej rozsiac i zabronowac a przed siewem dać polifoske i saletre ?przed siewem saletry ile dac 200 czy 250 kg ha ? 

pod buraki byla zasiana gorczyca na poplon wiec tez jakies składniki wniesie 

Opublikowano

od 2 lat dawałem saletre i tak inspektor tez mi zalecił , pozatym mam kupiona juz , przed siewem dawałem i pozniej 2 dawka na powschodzone buraki w granicach 150 kg ha chyba cos kolo tego 

Opublikowano

Będziemy siać jak sie pogoda zrobi , wszystko wskazuje że w wielkim tygodniu

Opublikowano
8 godzin temu, warchest napisał:

ja planuje dać pod buraki po 400 kg polifoski 6 , bedzie dobra ? oraz około 100 kg soli potasowej 

polifoske wczesniej rozsiac i zabronowac czy lepiej tylko sól wczesniej rozsiac i zabronowac a przed siewem dać polifoske i saletre ?przed siewem saletry ile dac 200 czy 250 kg ha ? 

Jeżeli gleby średnie ciężkie, to jakoś jestem w przekonaniu, że siew pk na wiosnę po wierzchu to nawożenie roślin następnych, ale kto jak uważa 

Opublikowano
9 godzin temu, warchest napisał:

Myślę że najlepszym terminem bedzie listopad 2020 kolejnym dobrym będzie 01.03.21

A teraz to siej poli i sól potasowa bo juz powinno to w polu leżeć.

• Like 1
Opublikowano

nawet jeśli tak uważasz to ziemie mam w dobrej kulturze , i od 2 lat tak buraki uprawiałem i byłem zadowolony z tej agrotechniki stosowania nawozów na wiosnę oraz z plonów osiąganych i zysków 

@pala92 na poplon z gorczycy było dawane wapno wiec nie moglem pod orke dac nawozow gdzy nie łączy sie wapna z nawozami 

Opublikowano (edytowane)

Daje się ale w odpowiednich odstępach czasu. To najwidoczniej buraki ciągną z ziemi a nie z tych nawozów danych na wiosnę, jest tyle publikacji na ten temat a stosuje się do tego może 10% ludzi 

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano
13 godzin temu, skywalker89 napisał:

Jeżeli gleby średnie ciężkie, to jakoś jestem w przekonaniu, że siew pk na wiosnę po wierzchu to nawożenie roślin następnych, ale kto jak uważa 

Ja rozdzielam pk na jesień i na wiosnę. Na późną  jesień poszło ok 150 kg soli i 100 polidapu . 500 kg wapna zaraz na ściernisko a pod koniec października dane 18 rozrzutników obornika na 1,3 h. Na wiosnę 150 kg soli i 250 polifoski 6 pójdzie jeszcze 400 kg saletrzaku z borem  i 150 kg siarczanu magnezu i coś i trochę saletry po wierzchu oraz standardowo 500 kg wapna przed okryciem ziemi . Pole jest dość ubogie w skladniki dlatego takie dawki. Może na zero wyjdę zobaczymy 

Opublikowano
PawKam22 napisał:

Wapno na wierzch chroni przed zgorzelą i zaskorupieniem na ciężkich i zlewnych glebach i tylko na takich powinno być stosowane ( moim zdaniem )

P i K dajesz jesienią czy na wiosnę?

Opublikowano

ok. pytam bo ojciec cały życie sypal wiosną, ja w tym roku rozsypałem jesienią i zaoralem. zauwazylem też w okolicy trend że rozsiewają na jesień na skibe i rownają na zimę gruberem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v