Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli nie dość że na cenie niemiec łupie to jeszcze wysłodki zabiera?

Teraz to już w ogóle mnie zniechęciliście. Szans przejścia do KSC nie mam więc raczej się będę żegnał z uprawą buraka.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Zenonim napisał:

Ale u niemca mają z oddanych 100 buraków 25 wyslodka, a w KSČ masz 50 t. I u nich netto ll to max 30 t na aucie, a nie 60-70

Tak tylko że u Niemca masz 25 ton i praktycznie bez przelicznika,  a w ksc niby masz 50 ale zrobią przelicznik i faktycznych masz 20 albo i nawet mniej

Ze 100 ton buraków w KSC  wychodzi w tym roku 20.5 tony prawdziwych wyslodków, reszta czyli prawie 30 ton to jest ich magiczny przelicznik SS, zabierasz 20 ton i masz już wybrane wyslodki cuda wianki

Edytowane przez Pronar82a
Opublikowano

Wczoraj z kolego rozmawiałem co przy dyni pracuje to wychodzi średnio ponad tonę dyni i w kontrakcie 12 zł za kilo oczywiście można drożej sprzedać i wydajność większa może być a i koszta trzeba odjąć.

Opublikowano

Jeden H.. Czy KSČ czy Niemiec dają na czysto 25% wyslodka. Tylko jak piszecie o cenie to piszcie skąd te wyslodki. Bo jak ktoś ma zapłacić więcej za wyslodki jak za buraki to mija się z celem. 

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Andpol napisał:

Wczoraj z kolego rozmawiałem co przy dyni pracuje to wychodzi średnio ponad tonę dyni i w kontrakcie 12 zł za kilo oczywiście można drożej sprzedać i wydajność większa może być a i koszta trzeba odjąć.

jaka to odmiana dyni co płaci 12 zł/kg i więcej ?? a i ponad tonę dyni wychodzi z czego ?? z hektara, ara czy z d*py ??

przepraszam za offtop

Edytowane przez Shaun
Opublikowano

Trudno się domyślić że z hektara a ja nie dopisałem. Odmiany nie znam. W sobotę wódkę będziemy pić to więcej się dopytam.

27 minut temu, Shaun napisał:

jaka to odmiana dyni co płaci 12 zł/kg i więcej ?? a i ponad tonę dyni wychodzi z czego ?? z hektara, ara czy z d*py ??

przepraszam za offtop

Opublikowano

To zależy od przeznaczenia dyni czy na pestki, czy obraną na miąższ czy może znowu na olej. Ale to nie o tym temat.

Termin odbioru przełom listopad/grudzień kiedy zamierzacie kopać ??

Opublikowano
2 godziny temu, hardkor113 napisał:

Koło 20 października bo chce pszenice zasiac. Kolega już od tygodnia kopie a odbiór też listopad grudzien

To neptunem kopie,

Opublikowano
5 godzin temu, skywalker89 napisał:

I na fasoli piszesz i tutaj, powiedz jakie to pieniądze? Mi po głowie zamiast buraka chodzi slonecznik, dynia i len na nasiona

słonecznik idzie na gorsze ziemie. Jak burak tam rośnie to bardziej kukurydza. słonecznik na dzień dzisiejszy jest opłacalny bo rzepak jest w cenie. Mniej więcej cena słonecznika to 3/4 ceny rzepaku.

Ktoś bardziej zorientowany w temacie cukrowni powie mi jak wypada pfeifer w porównaniu do sudzukera? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v