Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kamil2509 napisał:

2 minuty temu, mds212 napisał:

Ile lat uprawiasz burak, ze tego nie wiesz?
Nie zaszkodzi

trzeci rok więc dopiero się uczę. jeszcze nie miałem takiej sytuacji żeby tak długo nie wschodziły. Dzięki za odpowiedź. To może i z drugą wątpliwością mi doradzisz. Oprysk na jednoliscienne w tak wczesnej fazie (powiedzmy kielkujących buraków) bedzie dużym błędem?  Jednolisciennym susza nie przeszkadzała i od miedzy zielono

Żeby opryskać teraz na jednoliścienne musiałbyś dzielić dawkę. Np pół dawki teraz a reszta jak burak będzie większy. Ma to sens tylko wtedy jak masz tego naprawdę dużo

Opublikowano (edytowane)

Jaka faza chwastów? Sucho? Czy padał deszcz? U mnie na pierwszy zabieg poszedł betanal Maxx pro 1.1litra  dolistnie , bo sucho na kilka centymetrów. Goltix najlepiej na wilgotną glebę. 

Edytowane przez Broody
Opublikowano

Pytanie ile ma listków? Jeśli liścienie i  dwa właściwe to betanal 1.25 wystarczy . Skoro był deszczyk to bym dodał 1l goltixu do tego 

Opublikowano (edytowane)

U mnie wczoraj z 8 litrów i pojawiło się nagle duzo chwastów. Buraki myśle że 70 % na wierzchu, reszta pewnie po tych deszczach ruszy czyli za tydzien będą wschodzić. Na pierwszy zabieg mam po litrze  golti% 700 i betanalMa%Pr209. Do tego pół litra Atpolan. Co wy na to bo ja to zielony jak trawa w tych tematach. Dzis też deszcz nadają, ile czasu przed spodziewanym deszczem musiałbym wykonąć taki zabieg zeby był skuteczny?

Edytowane przez PawelWlkp
Opublikowano
Dnia 2.05.2020 o 10:29, plapla123 napisał:

A kemiron to na jaki rodzaj chwastów działa naj lepiej.

Wstrzymuje niektóre jednoliścienne, na mlecze , przytulię. Ogólnie działa synergicznie z innymi środkami/substancjami. 

19 minut temu, hardkor113 napisał:

Po jakim czasie widac dzialenie betanal i goltix ? W czwartek pryskane a sporo jest przytuli i mysle czy ja wezmie

Ja byłem na polu po 4 dniach i były widoczne chlorozy na obrzeżach lisci chwastów. 

Opublikowano

po tych opadach to bym nie czekał na efekty ja po 6 dniach jechałem z drugim zabiegiem bo duża presja chwastów a jak się rozwiną to tylko motyka. W przypadku ekstremalnej suszy to Goltix nie wiem czy w ogóle zadziała a podejrzewam że 1 robiłeś jak było sucho to ktoś bardziej doświadczony musi się wypowiedzieć.

• Like 1
Opublikowano

@PawelWlkp pare godzin najlepiej, choć wielką krzywda raczej by się nie stała gdyby popadało niedługo po zabiegu, bo w końcu odglebowo te środki również działają. 

U mnie raz po zabiegu betanalem po godzinie spadł deszcz , ale środek i tak podzialal. 

Dokładnie jak @Jasio88 pisze, lepiej nie czekac, tylko 5, 7 dni i znowu atakować chwasty. Teraz pokropiło to zacznie trwawsko wyrastać, nie można przegapić 

Opublikowano
Jasio88 napisał:

po tych opadach to bym nie czekał na efekty ja po 6 dniach jechałem z drugim zabiegiem bo duża presja chwastów a jak się rozwiną to tylko motyka. W przypadku ekstremalnej suszy to Goltix nie wiem czy w ogóle zadziała a podejrzewam że 1 robiłeś jak było sucho to ktoś bardziej doświadczony musi się wypowiedzieć.

W srode padal deszcz i czwartek rano tez ja pojechalem kolo 13 godziny i ziemia byla mozna powiedziec mokra.. Mysle kolo soboty chyba drugi raz jechac

Opublikowano

Ja jeden kawałek opryskalem w piątek w 13dzien, bez metamitronu, wczoraj po deszczyku poczekałem aż troszkę obeschna liście -miedzy czasie sialem fasole, pojechałem koło południa drugi kawałek w 10dzien po pierwszym zabiegu skupiając się na doglebowce i dałem metamitron ze zwiększoną dawką etofumesatu, a zmniejszyłem troszkę des i fenmedifan, uważam za bardzo dobrą decyzję bo na ciemniejszej ziemi po oprysku było widać sporo chwastów we wczesnych fazach.. mam nadzieję że bedzie git te 10-14dni, niech teraz paaaaada, bo spadło u mnie teraz niecałe 5litrow....

Opublikowano
Dnia 2.05.2020 o 10:28, PawelWlkp napisał:

U mnie wczoraj z 8 litrów i pojawiło się nagle duzo chwastów. Buraki myśle że 70 % na wierzchu, reszta pewnie po tych deszczach ruszy czyli za tydzien będą wschodzić. Na pierwszy zabieg mam po litrze  golti% 700 i betanalMa%Pr209. Do tego pół litra Atpolan. Co wy na to bo ja to zielony jak trawa w tych tematach. Dzis też deszcz nadają, ile czasu przed spodziewanym deszczem musiałbym wykonąć taki zabieg zeby był skuteczny?

MaxPro ma bardzo dobry adiuwant w sobie. Myślę że atpolan zbedny

Opublikowano

W sobotę też padało poczekałem 3 godz i w pole a w poniedziałek robiłem pierwszy p tych deszczach zrobiło się zielono więc Saherb 1,5+Goltix 1 do tego dodalem 0.2 kemifam + kemiron niecałe 0,1 + adjuwant mam nadzieję że załatwi sprawę za Max 7 dni poprawię z dodatkiem Agil i chyba na tym zakończenie przynajmniej bym chciał ale po tych deszczach zielono

Opublikowano (edytowane)

Czy  0,5l golitxu do zabiegu belvedere forte 1l cos da wgl? Wiem ze powinno sie dodac litr ale cche przyciac koszty  troche. Czy pol litra szkoda dawac i poleciec samym belvedere

Edytowane przez mds212
Opublikowano

fajne oszczędności ,chyba że czyste pole,inaczej graca ,motyka lub chaczka,w zależności kto gdzie mieszka

Opublikowano
1 godzinę temu, mds212 napisał:

Podwojna oszczednosc bo na corssfit nie tzreba bedzie chodzic

A moze i miastowe za darmo ogracuja jak usłyszą ze można legalnie taki aerobic robić😀

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v