Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Co do terminu siewu to kiedyś musiałem przesiewać jeden kawałek chyba 3 maja. Burak był ale plon już zdecydowanie gorszy od tych sianych wcześniej.

Co do strategii odchwaszczania to każdy ma swoją na podstawie doświadczeń z lat uprawy. Ja jeszcze na ten rok kupiłem Betanal i polecę jak dotąd:

1. Glifosat 2 litry +Venzar 300 gr przedwschodowo.

2. Metamitron +Bettup trio + Leopard 0.3l

3. Betanal Max + Safari (zamiennik z ...) +leopard 0,4l

4. Betanal Max + Safari +leopard 0,5l + Faworyt

Pewnie niejednego zdziwi dodawanie Gramanicydu do każdego zabiegu. dzięki temu mam jeden zabieg mniej, żadnych efektów ubocznych i stale czyste pole.

Może pracochłonne, może drogo ale u mnie skutecznie a to dla mnie najważniejsze.

Główni przeciwnicy to Komosa, rdesty i powojowate. Na innych glebach pewnie inne kombinacje wyjdą lepiej.

Co do gotowych receptur z obecnie dostępnymi środkami to jest fajny artykuł w ostatnim, marcowym numerze Top Agrar.

Edytowane przez Alio
Opublikowano

w zeszłym roku zrobiłem eksperyment z betanalem max pro na poprzeczce stanołem opryskiwaczem i zlałem buraki w fazie sześciu liści opryskiem aż ponich ciekło lekko się skręciły ale przeżyły dawke sporządziłem 2.2l na ha z przyczepiaczem

Opublikowano

Mam na magazynie goltix 700 i betanal max pro, zawsze dawalem 3 zabiegi po 1.1 l betanal,goltix i kosynier. W tym roku kosynier nie dostępny co byscie poradzili? 

Opublikowano

Panowie ile dajecie czystego azotu? 130 starczy czy trochę mało? 

Opublikowano

Ja daje 200 salmag +100 macznika pod agregat później tylko 100 saletry 

Opublikowano

Daje 200 soli dokładnie 14 lutego dałem. 20 marca włóka i teraz razem z salmagiem i macznikiem Poli 6. + obornik na jesieni i na początku marca 20 tys gnojowicy. 

Opublikowano

bo niektorzy mowia ze lepei jna jesieni dawac fosforowo potasowe , u nas na jesieni poszło 300 kg soli , a wiosna tylko 100 polidapu bo bardzo wysoka zawartosc fosforu 

na jesieni polidapu nie moglbym dac bo straty azotu by były , a zamiast polidapu co jesienia mozna dawac ? 

Opublikowano

Siej polidap,jeszcze lepiej DAP zaraz po żniwach ,zasiej poplon i nie martw się o straty azotu,tylko nie gorczyce ,bo to chwast ,a nie poplon

Opublikowano

Jak zasieje i bedzie ciepło i wilgotno to na 13 dzień wzejdą

Opublikowano

Nawet prędzej. Ja w tamtym roku przegapiłem i stoi do dziś.Znaczy w  tym roku wypryskałem. W technologii strip till buraki ktoś sieje? Mam siać w tym roku i może ktoś coś doradzi. Pole nie orane z 5 lat, stanowisko po pszenżycie. Sloma zebrana, dany obornik, potem rósł poplon rzepa z owsem. Wczoraj dopiero zrandapowałem.

Opublikowano

Mój rekord buraki wschodziły na 5 dzień,ale tylko raz w życiu,30 lat sieje

Opublikowano

Piąty dzień to faktycznie rekord. U mnie zwykle 12-14 albo póżniej. Raz miałem wschody w okolicach 8 dnia ale tylko na części plantacji która była obsiana starymi nasionami.  Nowe, świeże wschodziły dwa dni póżniej. Tłumaczyłem sobie że te stare "podkiełkowały" przez rok. 

Pryskanie glifosatem niestety wymaga codziennego bywania na polu i kontrolowania stanu rozwoju. Ja celuję gdy pierwsze nasionka puszczają w dół korzenie luub nawet pierwsze siewki idą do góry ale jeszcze nie wychodzą.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v