Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szybkie pytanie, jak będzie lepiej

- łączenie desek naprzeciwko piły,

- łączenie desek przesunięte

Tam oczywiście to wszystko porównam jeszcze itd,

żeby takiej chujnia nie bylo

Nie mam takiej szerokiej deski żeby dać calkowita

IMG_20201210_153629433_copy_1024x768.jpg

IMG_20201210_153541995_copy_1024x768.jpg

Opublikowano
45 minut temu, kontenovy napisał:

nie mówię o panu tylko o @Rolnik200598  

Nie planuję się tam wybierać.

@Narko Takie coś wymodziłem. Widok całej ramki, boku i widok od spodu. Wszystkie wymiary w mm, nie zaznaczyłem tu, że poszczególne elementy są na "wpust". Jest to zwykła prosta ramka, bez odstępników i nie hoffmanowska.

20201210_155046.jpg

20201210_155057.jpg

Opublikowano
Bananek napisał:

slawek74 napisał:

bardzo rzadko spożywam %

znaczy sie co drugi kieliszek?😉😀

co trzecia impreza i co czwarty kieliszek 😀

daron64 napisał:

Ale są dwie :)

Ja tak niestety mam, że jak coś robię, to sobie sam znajduje problemy i potem bohatersko z nimi walczę 😛

ja bym łączył na środku piły

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Ja miałem 9 lat i byłem na weselu którego nie pamiętam bo film mi się urwał😒

A mi się wydawałeś taki spokojny i ułożony😁

Opublikowano

mi tam czasem szajba odbija 😁🤪 bez osłony 30lat

stempos1980 napisał:

Ja miałem 9 lat i byłem na weselu którego nie pamiętam bo film mi się urwał😒

to jakaś cienka klisza była 😀😜

• Haha 2
Opublikowano
17 minut temu, daron64 napisał:

No to tak też zrobię :)

A jeszcze jedno pytanie, robił ktoś samodzielnie jakaś osłonę na szajbę? Chętnie bym to jakoś zabudował, ale nie mam pomysłu jak

Ja bym łączył, że jedna cała deska bez skrobania, druga wyskrobana pod Pile. 

Co do osłony , wycinasz pasek blachy(1.5 - 2 mm) na długość całego obwodu, a szerokość taka żeby było jak przyczepić a nie tarło o szajbe. Docinasz "DEKIEL" i spawasz. Masz wtedy sztywna i solidna osłonę. Chyba że chcesz osłonę tylko na górna szajbe, to analogicznie, tylko ucinasz tyle ile potrzebujesz. 

• Thanks 1
Opublikowano

A ja pamietam imprezy w garażu gdzie osp trzymało żuka i siatka nad głowami była wojskowa a prawdziwych remiz jeszcze nie było a ze garaż był przez płot to do łóżka po imprezie blisko było wracać.Stare dobre czasy sie przypominają.U mnie na Podlasiu to kiedyś praktycznie w kazdej wsi młodzież organizowała imprezy a nie to co teraz.Niewiem jak w innych regionach Polski.

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Widok całej ramki, boku i widok od spodu. Wszystkie wymiary w mm

Rysunek techniczny miałeś w technikum, że wymiary w mm?

Opublikowano

Arkusz blachy wyrzeźbić na piłę i szajbę. Starą oponę o odpowiedniej średnicy przeciąć na pół. Przykryć piłę i szajbę. Badziewnie? Oczywiście. Ale szybko tanio i skutecznie😁

Opublikowano

Tak. Były podstawy. Tu to bardziej odręcznie- nie starałem się aż tak bardzo, aby ogólny zarys zachować.

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Arkusz blachy wyrzeźbić na piłę i szajbę. Starą oponę o odpowiedniej średnicy przeciąć na pół. Przykryć piłę i szajbę. Badziewnie? Oczywiście. Ale szybko tanio i skutecznie😁

Opona rozcięta na pole to jest, a żeby tak koło od pasa transmisyjnego  zasłonić, to nawet nie pomyślałem. Jakoś jak się kiedyś cięło, to mi to nie przeszkadzało. Teraz jakoś bym się bał przy tym stać 😛

21 minut temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Ja bym łączył, że jedna cała deska bez skrobania, druga wyskrobana pod Pile. 

Co do osłony , wycinasz pasek blachy(1.5 - 2 mm) na długość całego obwodu, a szerokość taka żeby było jak przyczepić a nie tarło o szajbe. Docinasz "DEKIEL" i spawasz. Masz wtedy sztywna i solidna osłonę. Chyba że chcesz osłonę tylko na górna szajbe, to analogicznie, tylko ucinasz tyle ile potrzebujesz. 

No to mamy dwie odmienne opinie co do łączenia. W sobotę bede kończył docinanie to zobaczę jak to ostatecznie zostawię. Z przesunięciem tylko chyba tyle lepiej, że z czasem jak zaczną się podawać dechy, to przed piła będzie równo. Przemyśle jeszcze

Opublikowano

Moim zdaniem wytnij piłą spalinową miejsce na piłę w środku deski.  Ja jak miałem piłę na łączeniu desek to z jednej strony piły jedną deska się zagieła a z drugiej strony nie i stół był nie równy. 

Opublikowano

Zatrybiłem - myślałem że pytasz o ochronę przed korozją 😁🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Opublikowano
57 minut temu, 6465 napisał:

A mi się wydawałeś taki spokojny i ułożony😁

Za tydzień było następne wesele to już nie byłem bo miałem zakaz.

Ogólnie w zawodówce i technikum  człowiek się wyszalał a potem już stop.Zrobilo się  prawko i już alkochol był odstawiony.

Ogólnie jestem niespotykanie spokojny człowiek po alkocholu.Nigdy mnie ręce nie swędziały żeby do kogoś zaczynać po wódce.Mój ojciec przeginał po alkocholu więc raz go postawiłem pod ścianą i od tamtej pory był spokojny

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, 6465 napisał:

Moim zdaniem wytnij piłą spalinową miejsce na piłę w środku deski.  Ja jak miałem piłę na łączeniu desek to z jednej strony piły jedną deska się zagieła a z drugiej strony nie i stół był nie równy. 

Myślałem z początku o tym, ale nie mam takiej deski szerokiej. Wszystkie takie jak na foto. Właśnie tego wichrowania trochę się obawiam, tyle że co ja tam będę ciał. Teraz mam kupę po rozbiórce obory i potem za parę lat jak kolejny budynek będę rozbieral.

Opublikowano

Za parę lat to zabronią Ci palić drewnem.

Wczoraj z ojcem cieliśm trochę opałówki.  Mam drewna jeszcze na 3-4 lata i powiedziałem że muszę zrobić wszystko żeby zmienić sposób ogrzewania domu.

Opublikowano

Ile bylibyście skłonni dać za prawie nieużywany parnik elektryczny 60l? Stoi to u znajomej zakurzone bo już z 20 lat jak świń nie chowają. Mam zwykły węglowy parnik ale jak zakażą palić to będzie jak znalazł.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v