Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, robi57362 napisał:

tak tak jak mają sprzedać te hf za 300 zl to myśla kutwa jaki to zarobek ? zostawie go u siebie może cos wiecej zostanie

Jakie 300, u nie jednego pudliki te wystrzałowce konsumują ,bo nie ma komu wziąć. Może i powietrza parę razy złapie i naraaaa.

Opublikowano
43 minuty temu, Belaruss820 napisał:

U nas kiedyś jak fasolę młóciło się maszyną lubelką/lubelanką, to przyczepami się woziło z pola fasolę i z braćmi zbieraliśmy strąki i ziarna fasoli co na polu zostawały. Tak zostaliśmy nauczeni. Staram sie wszystko robić dokładnie i lubię porządek na podwórku. Mam w galerii stare zdjęcie jak podwórko u rodziców wygląda,a u teściów to nie wiem ile czasu by mi zajęło żeby doprowadzić to do ładu. Teść nigdy nie zwraca uwagi na to że "ludzie jak Cię widzą tak Cię piszą". Mimo że on wiekowy to nie jest nauczony dokładnej pracy, ziemniaki aby posadzić i stonki nie było,to nic że chwasty nad kolano,ja staram.sie żeby na polu też jakoś wyglądało i wielkie zdziwienie jak znikam z podwórka. Po sąsiedzku jest pole to wrzucę zdjęcie jak tam wygląda,na uwrociach siewnik nie podnoszony podczas siewu, koszenie to na wysokości kolana i też bez zatrzymywania na uwrociach. 

IMG_20201208_083031.jpg

Ja jeszcze z 2 lata temu co obcinałemklosy pod drzewami po żniwach. Teraz powiedziałem po co? 10 deko ziarna się wzbogace? Chociaż z 3 lata temu był kowiarek  pszenżyta jest w galerii. Tak samo to co wwyległo a kombajn nie wybrał, talerzówka nie żadne zbieranie.

Opublikowano
45 minut temu, Belaruss820 napisał:

"ludzie jak Cię widzą tak Cię piszą"

Każdy to interpretuje po swojemu, znam człowieka po 60-tce co ma podwórko wyglądające jak by tornado przeszło ale do miasta jak jedzie za byle duperelem to garnitur musi być  - taki najnowszy bo w tym z wesela na co dzień chodzi :D

Opublikowano
22 minuty temu, farmtrac8244 napisał:

Ja jeszcze z 2 lata temu co obcinałemklosy pod drzewami po żniwach. Teraz powiedziałem po co? 10 deko ziarna się wzbogace? Chociaż z 3 lata temu był kowiarek  pszenżyta jest w galerii. Tak samo to co wwyległo a kombajn nie wybrał, talerzówka nie żadne zbieranie.

To raczej nie o te parę kg tylko o szacunek do zboża. Mi ojciec od małego zawsze to powtarzał, gdzie kombajn nie zebrał przy słupach czy drzewach to kosą zawsze dokoszone było.

• Like 2
Opublikowano

Widzisz to zależy gdzie. Odkąd tu mieszkam to z młodymi jak się widzę to mi dużo opowiadają o teściu, takie rzeczy że nawet bym się nie spodziewał,w sumie starsi też. Gdybym powiedział i tym teściowi to pewnie by się na nich obraził, nie raz w nerwach żonie powiem o tym,ale teściowa jak i żona skomentują że to taki człowiek i tak nauczony i że on się nie zmieni. Duzo bym zmienił na gospodarstwie, ale i tak najlepiej jak jest po staremu. Człowiek myśli że wie najlepiej, kiedyś jak doszło między nami do ostrej wymiany słów to wkręty do blachy kręcił jakimś swoim starym wygrzebanym wkrętakiem z nasadką, bo jemu duma nie pozwoliła wziąć wkrętarki którą ja kupiłem. Jego największym błędem w życiu było to że się późno ożenił a do tego nie ma syna, bo napewno by to inaczej wyglądało.

Opublikowano

Śmieszne ludzie, czasami widać jakąś maszynę/ciągnik co wisi na olx już pół roku a w tytule "Rezerwacja tylko do końca tygodnia" albo "cena tylko do poniedziałku"... W sumie racja bo po poniedziałku będzie niższa jak nie sprzeda 

Opublikowano
farmtrac8244 napisał:

43 minuty temu, Belaruss820 napisał:

U nas kiedyś jak fasolę młóciło się maszyną lubelką/lubelanką, to przyczepami się woziło z pola fasolę i z braćmi zbieraliśmy strąki i ziarna fasoli co na polu zostawały. Tak zostaliśmy nauczeni. Staram sie wszystko robić dokładnie i lubię porządek na podwórku. Mam w galerii stare zdjęcie jak podwórko u rodziców wygląda,a u teściów to nie wiem ile czasu by mi zajęło żeby doprowadzić to do ładu. Teść nigdy nie zwraca uwagi na to że "ludzie jak Cię widzą tak Cię piszą". Mimo że on wiekowy to nie jest nauczony dokładnej pracy, ziemniaki aby posadzić i stonki nie było,to nic że chwasty nad kolano,ja staram.sie żeby na polu też jakoś wyglądało i wielkie zdziwienie jak znikam z podwórka. Po sąsiedzku jest pole to wrzucę zdjęcie jak tam wygląda,na uwrociach siewnik nie podnoszony podczas siewu, koszenie to na wysokości kolana i też bez zatrzymywania na uwrociach. 

Ja do samych słupów nie dooruje to i nie mam problemu z niedokoszonym zbożem. Jeśli ktoś ma mało ziemi albo dużo czasu to może sobie szpadlem obkopywać bruzdy i słupy , tak samo resztki sierpem czy kosą obkaszać 😉 . Kiedyś po kosie czy snopowiązałce robili zagraby i pewnie u niektórych to do dziś pokutuje. Tak samo jak kartofliska , po kopaniu kultywator i zbieranie co zostało a później jeszcze brony i jeszcze raz ludzie wybierali co do jednego.

Opublikowano
1 godzinę temu, farmtrac8244 napisał:

Zawsze jak koszone a nie dojechane gdzieś, to obrywam ze słoma i wrzucam na nie skoszone zboże. 

Nie wzbogaci się człowiek, ale i na zmarnowanie nie pójdzie. 

Opublikowano
55 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Ja do samych słupów nie dooruje to i nie mam problemu z niedokoszonym zbożem. Jeśli ktoś ma mało ziemi albo dużo czasu to może sobie szpadlem obkopywać bruzdy i słupy , tak samo resztki sierpem czy kosą obkaszać 😉 . Kiedyś po kosie czy snopowiązałce robili zagraby i pewnie u niektórych to do dziś pokutuje. Tak samo jak kartofliska , po kopaniu kultywator i zbieranie co zostało a później jeszcze brony i jeszcze raz ludzie wybierali co do jednego.

Po kombajnie ziemniaczanym brony, pozbierane, potem kultywator i też pozbierane. Z 20a było ze 100kg i kury z chęcią zjadły. U sąsiada 15a, kopane Anną i po kultywatorze tyle ziemniaków że szok ale nie chciało mu się zbierać i zostały a ładnych parę worków by miał dla kur.

Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

A ja uważam że to nie chodzi o wzbogacanie się na paru gramach pszenicy, czy kilogramie ziemniaków tylko na szacunku do tego co matka natura pozwoliła żeby się urodziło.

• Like 4
Opublikowano
1 godzinę temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Nie wzbogaci się człowiek, ale i na zmarnowanie nie pójdzie. 

Tak ale weź to co już kombajn nie wygłosi bo jest przybliżenie do ziemi szarp się z tym.

13 minut temu, Grzechooo napisał:

A ja uważam że to nie chodzi o wzbogacanie się na paru gramach pszenicy, czy kilogramie ziemniaków tylko na szacunku do tego co matka natura pozwoliła żeby się urodziło.

Ziemniaków to w opór leży co mi po tym , bydła niema a później to rzucaj na sortownik.  Jakby dziadki z grobów powstawały i zobaczyły I ziemniaków się wala po polu to by się podkładli spowrotem. 

Opublikowano

Tu masz rację, kiedyś kartofle musiały być wyzbierane wszystkie bo ziemi każdy miał mało a praktycznie u każdego były kury , kaczki świnie i wszystko to żywiło się na kartoflach. Nie mówiąc już o tych do jedzenia dla ludzi. Teraz czasy się zmieniły, jakby moje dziadki wstali to by nie mogli pojąć, że nie mam ani jednej sztuki drobiu i ani krzaka kartofli....

Opublikowano

Ja tego też nie mogę pojąć. Masz z tego co czytam spore gospodarstwo i jak to tak... Bez ziemniaków dla siebie, bez choćby kilku kur... U nas jeszcze aż tak to nie doszło bo sporo nawet tych, którzy mają kilkadziesiąt hektarów sadzi po parę arów ziemniaków i ma kilka kurek.

Opublikowano

Mam 46 sztuk bydła i około 50 ha , zwyczajnie nie mam czasu żeby sadzić parę arów kartofli i to obiegać... Ja kupię te parę worków i niech sobie zarobi ten co sadzi na handel. A co do drobiu to weterynaryjny atest nakłada zakaz trzymania drobiu luzem na terenie gospodarstwa prowadzącego produkcję mleka , a robić wybieg i to co chwilę sprzątać to nie dzięki, jakiś czas były kury na takim wybiegu to trochę deszczu i się zaraz bajoro robi bo tu glina. Mam jedną produkcję i tego się trzymam a wolne chwile wole poświęcić na odpoczynek lub hobby.

Opublikowano

Twoja wola. Sam trochę ziemniaków sprzedaję ale 90% klientów to "blokersi", którzy nawet nie mają gdzie posadzić.

Opublikowano

Ja sadzę co roku po 5ar ziemniaka, zwierząt nie mam ale po wyzbieraniu po kopaczce lecę kultywatorem i zbieramy, zresztą jak zbieramy to od razu sortujemy, i ta drobnicę oddaję znajomemu za darmo, żeby się po prostu nie zmarnowało.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v