Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, sumek666 napisał:

Niestety zębowy średnio nadaje się do bezorkowej uprawy.

A może taki? Ja robię większym a potem siew wirówka z siewnikiem. 

https://www.olx.pl/oferta/agregat-bezorkowy-amazone-cenius-3001-lemken-horsch-CID757-IDGFDbR.html#af5c6462b1

A ten ma lepsze zabezpieczenia.

https://www.olx.pl/oferta/amazone-cenius-3002-agregat-bezorkowy-gruber-horsch-lenken-CID757-IDG7vCU.html#55e29ed73b

Edytowane przez mirro
Opublikowano
8 minut temu, soltys48 napisał:

Akurat grubera w gospodarstwie już widzieć nie chcę

a to czemu? 

Opublikowano
25 minut temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Cholipa, a ja mam 3p i tak jak na scr który wcześniej wrzuciłem 🤔

Widziałem kiedyś u handlarza MF 254. Fabrycznie z przednim napędem i wspomaganiem. I pompa też była z prawej strony

Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Taaaaaa i niebieski mu się zesra

2 minuty temu, pafnucy napisał:

a to czemu? 

1. Wysokie zapotrzebowanie mocy na każdy cm roboczy 

2. Wysokie koszty eksploatacji względem talerzówki

Opublikowano

mi w tym roku znajomy 2ha zgruberował to orało sie lux po tym. 

Opublikowano

po zniwach ja zauwazylem u siebie ze na pierwszy raz faktycznie najlepiej talerzowka ale na max plytko i predkosc 15 kmh. Po 2 do 3 tyg. mamy samosiewy na wierzchu a ziemia tez sie rozluźni przez ten czas i po tym gruber aby to wszystko zniszczyc bo talerzowką sie tego nie zrobi. Ja jeszcze pozniej robi 3ci przejazd dlutowcem na gleboko i sieje. Gruber ma ten duzy plus ze te samosiewy wszystkie podetnie i przemiesza i mamy czyste pole bez chwastów i zbóż a talerzowka to wszystko teoche obroci i rosnie dalej albo robimy bardzo gleboko talerzowką ale to tez mi sie nie podoba. Oczywiscie zamiast dlutowca mozna hakims gruberem przed siewem na gleboko bez bocznych skrzydełek  ale w tedy lap musi byc dosc gesto. W dlutowcu jest ten plus ze dluto idzie gleboko a podcinacze ustawiam ok 10 cm max 15 pod wierzchem aby ladnie gore wymieszalo i rozluznilo ale tutaj wiadomo cena jest inna jak za gruber.... Pisze to ze swojego doswiadczenia, na razie 2 lata w bezorce ale robilem na kilka roznych sposobow i co zauwazylem to po dwukrotnym talerzowaniu scierniska mialem duzo samosiewow siejac zboze po zbożu.

Jak ktos wykonuje orke to wiadomo talerzowka i orka a przy uprawie uproszczonej trzeba troche inaczej kombinowac i jest niestety trudniej mając slaby plodozmian, sam sieje tylo ququ i zboża i widze ze musze sporo poprawic w swojej uprawie i wprowadzic lepsze miedzyplony.

Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

mi w tym roku znajomy 2ha zgruberował to orało sie lux po tym. 

Orać to fakt orze się lepiej ale pamiętaj że gruber robiąc głębiej bardziej przesuszyć glebę i sporo więcej ciągnik spali

Opublikowano (edytowane)

https://www.olx.pl/oferta/siewnik-talerzowy-nordsten-clg-300-mk-ii-liftomatic-sulky-amazone-rabe-CID757-IDHF9hr.html#6d3274396b

Cena nawet w miarę jak za talerzowy

Gruber na głęboko to super sprawa na mokrą jesień.  Ja w tym roku ścierniska leciałem na 10-15 cm to super się orało po tym. Nawet tam gdzie poplon był siany po gruberze na działce ze ściętą słomą to fajnie przerobiło słomę - listopadowa orka poplonu i zero śladu po ściętej słomie. Niestety w tamtym roku za głęboko i za bardzo przesuszyło.

Edytowane przez Partyzant85
Opublikowano

Ja nigdy nie zrozumiem ludzi co po zniwach jada gleboko czy to talerzowka czy gruberem ze tylko czarna ziemia jest. Jedno i drugie przesuszy ziemie na wior a resztki zamiast sie rozkladac to gniją i nie dają rzadnej wartosci. O paliwie juz nie wspomne bo robiac plytko spale tw 5 l na 1 ha a na gleboko sie robi juz 10.... i samosiewy duzo dluzej wychodzą.

Opublikowano
16 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Ja robię ścierniska gruberem ale powoli myślę o ciąganej talerzówce , jakąś ruską albo forszajową 🤔

Jak glifosat wycofaja to te talerzówke w pokrzywy postawisz 

Opublikowano
4 minuty temu, Ursus932 napisał:

Jak glifosat wycofaja to te talerzówke w pokrzywy postawisz 

4 rok w bezorce, pług tylko po qq a gilfo nie używam :)

38 minut temu, sladan napisał:

Widziałem kiedyś u handlarza MF 254. Fabrycznie z przednim napędem i wspomaganiem. I pompa też była z prawej strony

To w takim jak mój są dwa miejsca do montazu pompy czy jedno?  Bo teraz to wcale nie czaje... 

Opublikowano
1 godzinę temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Tylko na co mnie to? Tur chodzi. Wspomaganie lublinowskie też 😏

jak nie ciągasz maszyn z wałkiem, to rzeczywiście, ale z kosiarką, przetrząsarką czy innymi to już przydatne

Opublikowano
1 godzinę temu, sladan napisał:

Mf 254 robiło Landini co do pompy to masz rację że jest z prawej strony

Opublikowano

w kazdym perkinsi da sie zamontowac pompe z prawej strony ale musi byc obudowa rozrzadu z takowym wyjsciem plus kolo posrednie co daje naped na pompe od walu. Wszystkie modele .fa serii 300 mialy tam pompe tandem, landini itp. Seria 6xx miala tam pompe wspomagania tylko.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v