Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

można zawulkanizować na gorąco. A co ta taśma ma robić ? Bo może wystarczy górka palcowa z Anny/Karlika pracująca po blasze. Nie wiem, jaki masz zamiar, co to ma przenosić

Można połączyć złączkami do pasa od prasy - tylko trzeba kilka złączek, na jedna nie da razy

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

coś takiego ma być

https://www.olx.pl/oferta/luskarka-do-bobu-CID757-IDHtme5.html#7d23f6a2a1;promoted

na daną chwilę jest wtykana z reki

Najtaniej z tego co widzę, to 3-4 pasy transmisyjne (kawałki) z blachą pod spodem i przegródkami miedzy nimi (nie wiem, po co ludzie robią te przegródki, może żeby bób się układał wzdłuż) na 2 wałkach, jeden napędza, drugi napina. Do tego wystarczą kawałki starego pasa z prasy ze złączkami, dwie rolki z RCW z łożyskami i do tego napęd. Przecież ta taśma nie musi iść idealnie w równym tempie, to nie tkalnia

Opublikowano
3 godziny temu, bratrolnika napisał:

to chyba za słabe będize

3-4mm, plan jest maszynkę do bobu na tasmową przerobić, choć zastanawiam się czy ma to sens, bo koszta duże

czyli tak jak myslałem tanie to nie jest

A to nie bo ja mam takie 10,-12

• Thanks 1
Opublikowano

https://www.olx.pl/oferta/renault-110-54-oryginal-100-mechaniczna-100-1999r-amortyzacja-CID757-IDHrLUE.html warta zachodu Renia? Ktoś może zna sprzedającego, jakieś opinie?

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

To nie jest potrzebny długi pas, wystarczy 1m

https://sprzedajemy.pl/luskarka-do-bobu-strzeszkowice-2-e30984-nr62206653

no to własnie dlatego pytam czym go skleić żeby skrócić

1 godzinę temu, jahooo napisał:

Najtaniej z tego co widzę, to 3-4 pasy transmisyjne (kawałki) z blachą pod spodem i przegródkami miedzy nimi (nie wiem, po co ludzie robią te przegródki, może żeby bób się układał wzdłuż) na 2 wałkach, jeden napędza, drugi napina. Do tego wystarczą kawałki starego pasa z prasy ze złączkami, dwie rolki z RCW z łożyskami i do tego napęd. Przecież ta taśma nie musi iść idealnie w równym tempie, to nie tkalnia

mam taką gumę podwójnie zbrojoną chyba 40cm szeroka, jakby ją skleił to dwa pasy by wystarczyły

przegródki są po to żeby strąki szły wzdłuż

ogólnie temat znany, jest taka maszynka już pare lat, jakiś czas temu ją zmodernizowałem i jest ok, teraz czas na drugą, a ta ma wałki 100cm

Opublikowano

Od dawien dawna pasy , a pamiętam jak robił to moj dziadek, łączyliśmy na zszywki, tzn klepało się gwoździe na płasko, robiło literę U, nawiercało po obi końcach pas, przekładało taką zszywkę i zaklepywało po drugiej stronie na płasko. Takie złącze w maszynie do młócenia wytrzymywało nawet kilkanaście lat.

Co do klejenia, to trzeba by pas sfazować na conajmniej 15 cm długości po obu końcach i próbować dobrym butaprenem po odtłuszczeniu i kilka aluminiowych nitów dac z podkładkami. Tam przecież nie będzie nie wiadomo jakich obciążeń ani obrotów a nawet nie musi być bardzo napięte.

Opublikowano
9 minut temu, bratrolnika napisał:

no to własnie dlatego pytam czym go skleić żeby skrócić

A spinki do pasów od pras rolujących nie zdadzą egzaminu?

Opublikowano
22 minuty temu, PRIMO napisał:

a nie wiem, nie miałem styczności

25 minut temu, jahooo napisał:

Od dawien dawna pasy , a pamiętam jak robił to moj dziadek, łączyliśmy na zszywki, tzn klepało się gwoździe na płasko, robiło literę U, nawiercało po obi końcach pas, przekładało taką zszywkę i zaklepywało po drugiej stronie na płasko. Takie złącze w maszynie do młócenia wytrzymywało nawet kilkanaście lat.

Co do klejenia, to trzeba by pas sfazować na conajmniej 15 cm długości po obu końcach i próbować dobrym butaprenem po odtłuszczeniu i kilka aluminiowych nitów dac z podkładkami. Tam przecież nie będzie nie wiadomo jakich obciążeń ani obrotów a nawet nie musi być bardzo napięte.

nity chyba odpadają, jak o metalowe wałki będzie ci to robiło puk puk co dwie sekundy, a przy maszynie stoisz kilka godzin to idzie zwariować

myślę o kleju do szyb, chyba nie ma nic mocniejszego

Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

Za metr dobrych spinek zapłaci blisko 500 zł a za 500 to manc nówke zrobiona na wymiar i jeszcze na opicie zostanie 

Opublikowano

@bratrolnika kiedyś miałem taki klej o nazwie cement   2000 z tip top , trzyma jak wariat tylko nie wiem czy kupisz taki bo teraz jest jakiś zamiennik 

Aż z ciekawości zajrzałem na allegro i właśnie jest zamiennik a czy jest tak samo dobry to nie wiem 

https://allegro.pl/oferta/sc-2000-tptl-cement-2000-klej-do-gumy-tasmociagow-9024839781

Oryginał   był niesamowicie mocny , opona ciagnikowa tylna pękła mi i dałem od wewnątrz taką nakładkę z pasa transmisyjnego i przykleiłem tym klejem to już 25 lat trzyma 

• Thanks 1
Opublikowano
tom1989 napisał:

https://www.olx.pl/oferta/renault-110-54-oryginal-100-mechaniczna-100-1999r-amortyzacja-CID757-IDHrLUE.html warta zachodu Renia? Ktoś może zna sprzedającego, jakieś opinie?

znać nie znam ale z 10km do niego mam

Opublikowano
7 godzin temu, bratrolnika napisał:

ale to nie moje pieniądze i nie dla mnie, brat rzucił hasło czy dam radę mu tą przerobić

gdybym miał tokarkę to pewnie zgodziłbym się w ciemno, ale bez tego trochę się waham czy ma to sens

jak by co też mam, w sęsie w sobotę wstawiam a w przyszłym tygodniu podłączenie

2 godziny temu, bratrolnika napisał:

muszę rozkminić czy w ogóle się za to brać czy niech kupuje gotowiec, akurat w tym wypadku musi być od razu idealnie, nie ma czasu na poprawki

na wulkanizajcję zawiezie, zapłaci 5 dych i mu to ładnie złączą

Opublikowano
bratrolnika napisał:

Ma ktos jakiś namiar gdzie dorabiaja taśmydo podajnikow, przenosnikow??? Może ktoś ma taśmę taką 1m szeroką?? 

dzies w okolicy zychlina bedlna od strony lowicza kolega tam kupowal jak cos to sie moge dowiedzieć

Opublikowano
17 minut temu, igor10246 napisał:

jak by co też mam, w sęsie w sobotę wstawiam a w przyszłym tygodniu podłączenie

na wulkanizajcję zawiezie, zapłaci 5 dych i mu to ładnie złączą

Jak ostatnio na lokalną wulkanizacje zawiozłem detke żeby dziurę zakleic to mi 7 latek przykleił na jedną dziurę.... 

7 minut temu, wojtal24 napisał:

dzies w okolicy zychlina bedlna od strony lowicza kolega tam kupowal jak cos to sie moge dowiedzieć

Muszę spróbować ten pas który mam skleić i zobaczyć czy to wypali

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v