Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Mecha napisał:

Jakieś namiary na proste słupice, albo regeneracje? Pewnie lepiej kupić inny

20200805_101659.jpg

Nie zapycha się podczas orki? Mówili mi że lepiej zwykłym orać bo mogłem kupić po sąsiedzku 5 skibowy do podorywki ale odradzali i 3 orałem i też zapychało strasznie.

Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał:

Wydaje mi się, że strop będziesz musiał rozebrać, bo inaczej nie wykiprujesz wywrotki

A czego w tym filmie nie rozumiesz ? :D Cytując klasyka - piłka - bramka - gol

No jasne, że muszę się pozbyć stropu. Nawet już mam zastosowanie dla belek :)Bardziej chodziło mi o to, czy taki drewniany strop usztywnia jakos cała konstrukcje i czy nie ma przeciwwskazań żeby się go pozbyc

Opublikowano

https://allegro.pl/oferta/uszczelka-glowicy-mf-255-ursus-360-3p-calomiedzian-8721277207

https://allegro.pl/oferta/hit-zbrojona-uszczelka-glowicy-perkins-3p-mf255-9108698308

ta wzmacniania naprawdę jest taka dobra?

Opublikowano
11 godzin temu, daron64 napisał:

No jasne, że muszę się pozbyć stropu. Nawet już mam zastosowanie dla belek :)Bardziej chodziło mi o to, czy taki drewniany strop usztywnia jakos cała konstrukcje i czy nie ma przeciwwskazań żeby się go pozbyc

Na Podlasiu tzw. bałki są zaklinowane w murłacie, który zresztą leży na nich. Usunięcie wszystkich bałków może spowodować rozjechanie murłatów, a następnie złożenie dachu.

Opublikowano
1 godzinę temu, vat napisał:

Na Podlasiu tzw. bałki są zaklinowane w murłacie, który zresztą leży na nich. Usunięcie wszystkich bałków może spowodować rozjechanie murłatów, a następnie złożenie dachu.

Nie czytałeś uważnie - budynek ma ok 5-6m wysokości, a strop jest na 2m. To była obórka a nad nią składane było siano. Nad drugim poziomem nie ma żadnego stropu tylko goły dach.

Opublikowano (edytowane)

Darek na czym leżą w końcu u Ciebie krokwie jest płotew/murłata  ?? Jeśli jest a na 99% jest to strop możesz rozbierać spokojnie.

Up. Dach jednospadowy to nie ma siły na rozpieranie, wątpię by strop trzymał ściany zwłaszcza gdy jest drewniany i na wysokości 2m.

Edytowane przez Rolnik_z_Podkarpacia
Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik_z_Podkarpacia napisał:

Darek na czym leżą w końcu u Ciebie krokwie jest płotew/murłata  ?? Jeśli jest a na 99% jest to strop możesz rozbierać spokojnie.

Up. Dach jednospadowy to nie ma siły na rozpieranie, wątpię by strop trzymał ściany zwłaszcza gdy jest drewniany i na wysokości 2m.

2 godziny temu, slawek74 napisał:

daron sprawdź czy strop nie wiąże ścian bo budynek może dach rozepchnąć

Jednak przeszacowalem jej wysokość. W wyższej części ma 4m od posadzki do dachu.

Murłaty są. Z zewnątrz obmurowane. Chciałem wleźć na górę i je obejrzeć i zmierzyć, ale jakieś gówno sobie gniazdo zrobiło i dość złowrogo bzyczalo i dałem sobie spokój. Ale widać od środka, że murłaty są. Z przodu drzwi by się zamurowało i wstawiło normalne okna, a na bocznej ścianie brama. Ale bez jakiegoś związania murów się jednak nie obejdzie, bo widziałem z tyłu pękło parę pustaków. Tylko to znowu koszty, bo trzeba by było chyba dach rozebrać. A jak się rozbierze to pewnie część drewna do wymiany.

IMG_20200806_135315538_HDR_copy_1024x768.jpg

IMG_20200806_135119958_copy_1024x768.jpg

Opublikowano

Moim zdaniem tego budynku nie da się w tani i prosty sposób przerobić, trzeba by go rozebrać do poziomu stropu, zrobić wieniec i nadmurować w górę.  Może taniej wyjdzie postawić silos niż to przerabiać.

Opublikowano
20 minut temu, Pomorzanin1222 napisał:

Ile jest wart taki agregat z 2009 roku mało używany

AGREGATY UPRAWOWE - Pomtor II - - pkt.pl

Komornicze licytacje w województwie zachodniopomorskim. Sprawdź! [zdjęcia]  - gk24.pl

To chyba jakaś przeróbka z kultywatora? Pierwszy raz widzę takie coś. 

Opublikowano
12 minut temu, jahooo napisał:

Moim zdaniem tego budynku nie da się w tani i prosty sposób przerobić, trzeba by go rozebrać do poziomu stropu, zrobić wieniec i nadmurować w górę.  Może taniej wyjdzie postawić silos niż to przerabiać.

Początkowo miały być koko tego budynku silosy, ale tak sobie kminilem, że budynek to zawsze budynek. Pogadam jeszcze z majstrem ja ile wycenia taka przyjemność

Opublikowano
jahooo napisał:

też jestem tego zdania

z gówna bata nie ukręcisz

Opublikowano
7 minut temu, daron64 napisał:

Początkowo miały być koko tego budynku silosy, ale tak sobie kminilem, że budynek to zawsze budynek. Pogadam jeszcze z majstrem ja ile wycenia taka przyjemność

I od tego trzeba by zacząć, nie wiem, ile być tam zmieścił, ale sąsiad kupił dwa używane silosy na 100 ton za 8 tys plus swój transport i montaż, do tego wylewka

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, 6465 napisał:

To chyba jakaś przeróbka z kultywatora? Pierwszy raz widzę takie coś. 

Nie orginalne nawet tabliczke mają pomtor nowagard

Chcą 1000 zł do negocjacji

Edytowane przez Pomorzanin1222
Opublikowano
17 minut temu, slawek74 napisał:

też jestem tego zdania

z gówna bata nie ukręcisz

9 minut temu, jahooo napisał:

I od tego trzeba by zacząć, nie wiem, ile być tam zmieścił, ale sąsiad kupił dwa używane silosy na 100 ton za 8 tys plus swój transport i montaż, do tego wylewka

Generalnie mam gdzie sypać zboże, tylko że tak w głębi podwórka. Ta obórka jest blisko drogi, no i stoi w zasadzie nieużywana od paru lat. Mam jeszcze jeden budynek, tyle że do gruntownego remontu i wtedy całość zboża mógłbym zmieścić blisko drogi, a po sprzedaży miałbym gdzie sprzęt upychać. Nic tam na siłę nie chce robić, po prostu żal żeby stało to puste i niszczało i tak rozmyślam co by z tym zrobić.

A ile bym tam zmieścił? ~6.5x4.5x1.2 xgestosc zboża = ~17t owsa/25t pszenzyta czyli niby niewiele w porównaniu do kwoty jaką trzebaby było zapłacić za robotę żeby doprowadzić to do stanu używalności.

Opublikowano
16 minut temu, 6465 napisał:

To daj z 800 myślę że jak wystawisz w okresie siewów to z 1500 powinieneś wziąć. 

Tak zzrobie tylko kurde żeby potem to mi nie stało i nie wiadomo ile ciekawe czy szybko sie sprzeda za taki ale starszy na waskich zębach 2.7 metra z 2 wałkami dzielonymi na 3 dałem wiosną 450 zł

Opublikowano

kurna. szukałem kawałek starego kultywatora do roboty w truskawkach to poniżej 500 nic nie było.

Opublikowano

Ja bym tam w silosy nie pakował kasy a zwłaszcza płaskodenne, największe uwno jakie może być. Jeśli silos to tylko lejowy a takowy do tanich nie należy. Budynek można wykorzystać jako magazyn a później jako garaż czy warsztat więc jak dla mnie warto było by to przerobić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v