Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 godzin temu, solek01 napisał:

Popytaj w wypożyczalniach, u nas mają Oleo Mac i koszt to coś 80 zł za dzień, we dwóch to dzień góra dwa i wywiercone.

Raz, że blisko nic nie ma, a dwa to, że raczej napewno będę to robił na raty. Znajomy kupił coś za 5stow i koło domu sobie sam powiercil i jeszcze inny znajomy od niego brał - tylko, że obaj mieli ziemię bez kamieni i korzeni. No i po prostu ciekawi mnie ile by trzeba było zapłacić za cos, żeby to wytrzymało. Jakby powiedzmy do tysiaka dało się kupić coś takiego, to nie szukałabym nic do wynajęcia. 

A może w ogóle za te pieniądze nie kupować jakiegoś najtańszego chińczyka, tylko np zlecić znajomemu zrobienie czegoś takiego do ciągnika na wałek?

Opublikowano
13 minut temu, daron64 napisał:

Raz, że blisko nic nie ma, a dwa to, że raczej napewno będę to robił na raty. Znajomy kupił coś za 5stow i koło domu sobie sam powiercil i jeszcze inny znajomy od niego brał - tylko, że obaj mieli ziemię bez kamieni i korzeni. No i po prostu ciekawi mnie ile by trzeba było zapłacić za cos, żeby to wytrzymało. Jakby powiedzmy do tysiaka dało się kupić coś takiego, to nie szukałabym nic do wynajęcia. 

A może w ogóle za te pieniądze nie kupować jakiegoś najtańszego chińczyka, tylko np zlecić znajomemu zrobienie czegoś takiego do ciągnika na wałek?

Ta którą kupiłem jest bardzo mocna,koszt ok 400 euro ,byle kamień czy korzeń ręce chce ukręcić. Drugi raz bym tak mocnej nie wziął i poważnie zastanowił bym się nad ciągnikową

Opublikowano

Właśnie o to chodzi, że u mnie ciężko z kimś do pomocy. A ciągnikiem da się zrobić konstrukcje w ten sposób, żeby na tylnim tuzie na ten metr wywiercilo? Wiem, że znajomy komuś już robił taki Świder kiedyś, tylko chyba sam swider był kupiony gotowy. No i przekładnie jakaś wolnoobrotowa trzebaby by poszukać. 

Ten znajomy co to za 5stow kupił, to ponoć samemu na spokojnie idzie a jak na coś trafi, to lekko szerpnie (tak, że trzeba mocno trzymać), ale ze ma jakieś sprzęgło przeciążeniowe i staje. Czy po prostu brakuje mocy?

Opublikowano
21 minut temu, damianbor napisał:

My w robocie mamy wiertnice z firmy hort-masz. Dają radę a lekko w lesie nie mają. 

Moja też daje radę ale ja po ok 900 dołkach w tydzień wymiękłem

Raz ciężka-na początku tego nie odczuwasz

Dwa k**ewsko mocna-chce przewiercić każda napotkaną przeszkodę. 

Większość wierciłem fi 20,na fi 30 obracała mnie i Grzesia

@bratrolnika Twój imiennik @daron64 do ułomków nie należy

• Like 1
Opublikowano

Myślałem kiedyś nad uspawaniem takiej wiertnicy ciągnikowej na tura - myślałem żeby kupić wiertło, a napęd hydrauliczny z kombaju od motowideł (nawet znalazłem już taki z przekładnią od Masseya na szrocie za 300zł). Ale ostatecznie poprostu powciskałem kołki w ziemie turem - rozwiązanie proste i skuteczne jak nie ma za dużo kamieni.  

Opublikowano
3 godziny temu, soltys48 napisał:

Moja też daje radę ale ja po ok 900 dołkach w tydzień wymiękłem

Raz ciężka-na początku tego nie odczuwasz

Dwa k**ewsko mocna-chce przewiercić każda napotkaną przeszkodę. 

Większość wierciłem fi 20,na fi 30 obracała mnie i Grzesia

@bratrolnika Twój imiennik @daron64 do ułomków nie należy

Te u nas nie są za duże i ciężkie ale mocy im nie braknie. Przy sadzeniu lasu często trzeba było się zmieniać. Po dwóch dniach żeby się odlać to małego na płocie trzeba było opierać tak ręce bolały.

Opublikowano
6 godzin temu, bratrolnika napisał:

To co, tylko ja taki karakan????

Chiba ja😁

4 godziny temu, slawek74 napisał:

oj dają dają wywierciłem na wiosnę kilkanaście dołków to czuć było jak kamienia złapało to i nieźle przekręciło

Po kilku a u mnie w jeden najbardziej pracowity dzień ok 500

3 godziny temu, 6465 napisał:

Niewiele części do mojego pasuje

Opublikowano
Belaruss820 napisał:

Dopóki temat kabli i elektryki jest poruszony to się o coś spytam. W dmuchawie mam wtyk 16A na 5 bolców z czego po otwarciu okazało się że kabel jest 4-żyłowy(to by mi pasowało). Na gospo mam stare gniazda i wtyki te aluminiowe na 4 bolce płaskie. Facet doradził żeby zmienić wtyk przy dmuchawie na stary typ ale nie chce gwarancji stracić bo nówka sprzęt. Wiem że można zrobić przejściówkę stare nowe,tylko jak to powinno wyglądać żeby miało ręce i nogi? Plastikowe gniazdo 16 czy 32A? A z drugiej strony wtedy też gniazdo czy wtyk aluminiowy?

Do dmuchawy dajesz gniazdo 5x16 takie jak masz przy niej. PE łączysz z N i dajesz wtyczkę 4x32 czy jaka tam potrzebujesz i tyle. Co do kabla to polecam tabelę obciazalnosci długotrwałej kabli i przewodów. I tam można zobaczyć jaki kabel Alu zamiast.Cu Ale lepiej dac miedź.

Opublikowano

Ja tam bym doradzał zamiast robić przejściówki "średniowiecze-dwudziesty wiek". Wymienić gniazdo na ścianie i powoli zmieniać wtyki w maszynach. Ewentualnie dorobić gniazdo na ścianie. 

Opublikowano

Powiedzcie jaki tur to takie jakościowe minimum? Do ciężkiej serii.

Pytam, bo planowałem z czasem stawiać silosy, ale tak łażę po podwórku i w sumie jedno pomieszczenie w oborze mogę na żniwa wygospodarować no i mam pustą oborę, w której wystarczyłoby, tak na dobrą sprawe, w szczycie zrobić brame i wyrównać wylewkę. Do tego jeszcze jedne budyneczek mam, teoche trzeba by podlatac, ale miałbym wtedy miejsce na całe zboże blisko asfaltu, a całość inwestycji wyszłaby mniej niż koszt silosów. 

No i, dobijajac do brzegu, można by było pomyśleć o turze żeby nie pożyczać cały czas. Tylko jaka marka/cena to minimum? Wujas jakiś czas temu do 914 kupował, to z osprzętem dał ~25tys z tego co mówił. U mnie wszystkiego mialby(podstawowych obowiązków) w sumie tylko zboże z 15ha, że 30rozrzutnikow obornika i parę ton nawozów, no i max 200balotow. Więc chyba nie za wiele, a co za tym idzie nie chciałbym wydawać milionow.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v