Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ja mam ciągnik bez blokady przodu i różnica jest kolosalna, wiem bo mogę wyłączać i włączać podczas jazdy, nawet w agregacie na świeżej orce czuć po włączeniu że ciągnik przyśpiesza a co dopiero podczas orki obornika . Czyli wg Twojej teorii ciągnik 4x2 bez włączonej blokady nie ma prawa jechać w pługu pod obciążeniem O.o

Edytowane przez pawel885
Opublikowano

Mam 8145, bez blokady przodu i parę lat temu padalo mi sprzęgło przedniego napędu. Tak że (akurat podczas orki) ciągnął na 4, rozlaczalo, znowu ciągnął na 4 i znowu rozlaczalo. Przy całym szacunku do Twojej wiedzy  - nie ma najmniejszego porównaniu w uciągu 4x4 bez blokady vs 4x2. Byly kiepskie warunki do orki i po rozłączeniu napędu ciągnik prawie stawał w miejscu. To że blokada sporo daje to oczywiste, ale stwierdzenie, że 

21 minut temu, hubertb napisał:

Przedni napęd bez blokady nie ma żadnego sensu

moim zdaniem jest, co najmniej, mocno przesadzone.

Opublikowano

4x2 nie ma takich oporów toczenia przodu jak 4x4 bez włączonego napędu, to całkiem inna para kaloszy, nie ma co porównywać.

Znam wiele osób, co wogóle nie wiedzą, że mają blokadę w traktorze i można ją włączyć, a na przykłąd w MTZ jest automatyczna na przodzie i sąsiad nigdy jej nie używał.

Opublikowano

Uciąg się zwiększy tylko jeśli koła przestają boksować, jeśli boksują to stoimy. W ciągniku dodatkowo mamy sztywny rozdział więc stąd odczuwacie olbrzymiej poprawy podczas załączania przedniego napędu. Ciągnik dwu napędowy ma uciąg większy przeważnie o 25% w stosunku do wersji bez napędu co i tak jest różnicą kolosalną. 

Opublikowano

Siejąc nawozy wiosną nie raz przepinałem siewkę bo 4x2 się topił a ten bez blokady przodu szedł bez problemu.... Ja ogólnie jestem zdania że konkret opona z tyłu plus obciążniki i nie trzeba przodu.... Oczywiście na suchym. Znajomy jak kupił nowe kartofle do 912 to hamulcami kierował orząc glinę bo przód w górze xD

Opublikowano

w realu to wyglada tak ze sa takie gorki pod ktore 60 wyjade z problemem ale wyjade, za to 7745 bez wlaczonego napedu nie wyjade ,nie ma takiej opcji zeby wajchy nie przekrecic.

w moim cos sie przedni naped psuje- czasami ciagnie na 3 kola😛 i w orce staje deba-ziemie naprawde ciezkie.

Opublikowano

@stempos1980Jak? przecierz jak masz rozłączony napęd to całość momentu idzie na tył, ba ciągnik z napędem często na podmokłym gruncie ma mniejsze opory toczenia bez włączonego napędu ze względu na różnice w rozmiarze opon ( w 4wd często szersze i wyższe) co skutkuje mniejszym naciskiem jednostkowym mimo oporów powodowanych przez zespół przedniego mostu przystawek itp, dla mnie to ciągnik z napędem w terenie gdzie może się zapaść to 4x4 jak by przyrównać do wzrostu urzyteczności to byłby nie liniowy a progresywny ( zamiast 2 razy to np 3 lub 4 ) 

Opublikowano
22 minuty temu, jacus napisał:

a jakie w takiej talerzowce sa regulacje ??? 

Popatrz na tą ze zdjęcia to zrozumiesz. 

Ciapek ma jeden problem jeśli chodzi o talerzówkę, brak optymalnego biegu. 

Opublikowano

mam bometa z 15 lat wiec temu sie dziwie.. wyciagnac zawleczke i przestawic kat natarcia talerzy - to prawdziwa sztuka, jak to zrobilem na poczatku to do dzisiaj boje sie cokolwiek zmieniac,a nuz widelec bede musila wzywac jakiegos mechanizatora rolnictwa z doktoratem zeby to poprawil🤣😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v