Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, stempos1980 napisał:

Te kadzie to oczyść i myjką ich pod ciśnieniem umyjesz a na fotce 3 go jest sieczkarnia jeszcze napędzana od kieratu konnego a ty połamał taki zabytek

A wiesz moze co w takich kadziach trzymali? 

Chlopie, ja sie cieszę, że to wyrwałem z ziemi jakoś, jeszcze wrosniete drzewo. Myślałem, że pójdzie łatwiej i tak ujowo zaczepiłem, a jak zacząłem podnosić to ino brzdeknelo. Mój błąd. 

2 minuty temu, soltys48 napisał:

Wiem kto potrzebuje taka sieczkarnie jak na 1 zdjęciu- odłóż ja kiedyś się zgłoszę

Ktoś pisał wiadomość, ale tak ogólnie tylko. Sieczkarnia już odstawiona na samym końcu złomu, za balotami. Także narazie nigdzie się nie ruszy. 

Opublikowano

@bratrolnika

To wszystko ojciec naszparowal. Żeby złom był w cenie to by na sporą część przyczepy starczyło. 

Pług ruski, chyba dwa małe konne, różne brony, osa, konna kosiarka listwowa, wirówka do miodu, ramy z dwóch rozrzutników, łańcuchy z dwóch rozrzutników, różne beczki, wygrodzenia, rury, roztrzasarka do siana zwykła + konna,  poznaniak, spawarka wirówka, rama z ćwiartkami od talerzowki, sieczkarnia jemioł, mają sieczkarnia ręczna,  plus  cala góra drobnicy. A co się dzieje w dwóch warsztatach to nie wspominam nawet - heblarka, westfalka, drzewo, płyty wiórowe,  części od cholera wie czego. Chciałem to poprzebierać i co się jeszcze do czegoś nada zostawić, a resztę opierniczyc, ale po 30gr to ja to pier**. Leżało 40 lat, to jeszcze trochę polezy.

Teraz na oborę poszło ponad 400 różnych bloczków, cegły, koło 200m różnego drutu zbrojeniowego, drzewo było na 4 bramy.

Jeszcze zostało trochę cegły zwykłej, widziałem że leży trochę szamotu, dwuteowniki 120 - koło 100m w różnych kawałkach itd itd. Życia mało żebym z tym porządek zrobił.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

@bratrolnika

To wszystko ojciec naszparowal. Żeby złom był w cenie to by na sporą część przyczepy starczyło. 

Pług ruski, chyba dwa małe konne, różne brony, osa, konna kosiarka listwowa, wirówka do miodu, ramy z dwóch rozrzutników, łańcuchy z dwóch rozrzutników, różne beczki, wygrodzenia, rury, roztrzasarka do siana zwykła + konna,  poznaniak, spawarka wirówka, rama z ćwiartkami od talerzowki, sieczkarnia jemioł, mają sieczkarnia ręczna,  plus  cala góra drobnicy. A co się dzieje w dwóch warsztatach to nie wspominam nawet - heblarka, westfalka, drzewo, płyty wiórowe,  części od cholera wie czego. Chciałem to poprzebierać i co się jeszcze do czegoś nada zostawić, a resztę opierniczyc, ale po 30gr to ja to pier**. Leżało 40 lat, to jeszcze trochę polezy.

Teraz na oborę poszło ponad 400 różnych bloczków, cegły, koło 200m różnego drutu zbrojeniowego, drzewo było na 4 bramy.

Jeszcze zostało trochę cegły zwykłej, widziałem że leży trochę szamotu, dwuteowniki 120 - koło 100m w różnych kawałkach itd itd. Życia mało żebym z tym porządek zrobił.

w jakim stanie ten poznaniak?

Opublikowano
7 godzin temu, camo napisał:

@daron64 znam twój ból z tym złomem. Po wymianie dachu i remoncie stodoły złomu jest tyle że obok się nie da przejechać, a ile drewna z gwoździami do pocięcia. nie warto wywozić za takie pieniądze ale przeszkadza bardzo.

A drowno po remoncie to swoją drogą. Z nim to najgorzej, że niespecjalnie mam jak to pociąć. Spalinowka się zapiernicze i ile łańcuchów by poszło na tych gwoździach. A do krajzegi nie mam pomocnika. No i tak narazie leży, mocy urzędowej nabiera.

7 godzin temu, gregor1284 napisał:

w jakim stanie ten poznaniak?

Na części. On większość swojego życia przestał na dworze. Obsiewal rocznie 15ha. Jakieś tam zapasowe części sa. Skrzynia dziurawa, znaczniki były urwane i oddałem znajomemu. Tak to raczej kompletny(odblaski zapierniczylem tylko), grabki gdzieś leżą, bo ojciec nie używał. 

IMG_20190319_093521_copy_1040x780.jpg

IMG_20190319_093530_copy_1040x780.jpg

IMG_20190319_093539_copy_1040x780.jpg

Opublikowano
daron64 napisał:

@bratrolnika

pokaż wirowke do miodu. darekogarek. 😀

• Haha 1
Opublikowano

O panie, to muszę się zanurzyć w kupkę złomu, bo stoi gdzieś przy całej reszcie

Ale.cos takiego. Tzn taki typ. Wygląda oczywiście odpowiednio gorzej i jest chyba mniejsza od tej

Ot1e5GX5cUA5L28yArvElHjIhUHmiFYccg1ocpGK

image;s=644x461

Opublikowano
10 godzin temu, daron64 napisał:

@bratrolnika

porób zdjęcia żeby było coś widać i wystaw to na olx, tak żebyś chociaż 2-3 razy tyle co za złom wziął, a zobaczysz że handlarze janusze przyjadą i sami posprzątają

Opublikowano
12 godzin temu, daron64 napisał:

A wiesz moze co w takich kadziach trzymali? 

skr wozil mleko do zlewni a z powrotem serwatke z mleczarni, a u nas pgr w krowy mialy na pastwiskach wode z nich wlewana do koryt.az kiedys zobacze czy sa dalej,bo jalowki jeszcze pasa 

pierwsza sieczkarnia tez byla w chlewni- rznelismy nia lucerne dla macior

Opublikowano
3 godziny temu, Belaruss820 napisał:

Jak myślicie? 1500zl warte takie coś?

received_589297388678145.jpeg

Ja do swojej przyczepy zaczep dorabiał,tu masz w cenie 1,7 zaczepu cały komplet😉,do suchego ok.👍Kable wiszą,nie mów że z kwitami😉

Opublikowano
4 godziny temu, stempos1980 napisał:

Darek pokaż nam wszystkie skarby

Skarbami bym tego nie nazwał. 

3 godziny temu, bratrolnika napisał:

porób zdjęcia żeby było coś widać i wystaw to na olx, tak żebyś chociaż 2-3 razy tyle co za złom wziął, a zobaczysz że handlarze janusze przyjadą i sami posprzątają

Najgorzej, że to wszystko tak jakby na kupce. Teraz jeszcze balotami zastawione.

2 godziny temu, jacus napisał:

skr wozil mleko do zlewni a z powrotem serwatke z mleczarni, a u nas pgr w krowy mialy na pastwiskach wode z nich wlewana do koryt.az kiedys zobacze czy sa dalej,bo jalowki jeszcze pasa 

pierwsza sieczkarnia tez byla w chlewni- rznelismy nia lucerne dla macior

A myślisz, że po takim czasie - że 40lat, można po zwykłym dokładnym umyciu, nalać tam dla bydła wody, o ile jest szczelne?

1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

No przydało by mi się takie coś chyba, 

To kup jakiś, a odemnie za grosze na części weźmiesz :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v