Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Bele po mojej sipmie z 263.Dla mnie mam siana dośc ja własnie dodatkowo wydzierzawiłem te łaki żeby dla niego kosić.Wilgoci tam nie brakuje bo to torfowe łaki.Plus troche z mojego bo i tak zawsze mam zapas duży siana i kiszonki

Edytowane przez Pomorzanin1222
Opublikowano
59 minut temu, szymon09875 napisał:

Jak taki stan to pewnie kwitu brak. Ja za d50 na podwojnej burcie, nie zgnita światła opony ok ale bez papieru dalem 1900 zl a wczesniejsza z papierem i nadstawka 25cm tez zdrowa 2600 takze za to, to mniej niz na zlomie zeby chociaz z 50 zl zarobić 

Możliwe,myślałem żeby podjechać zobaczyć co to jest bo niedaleko. Mam już d50 z papierem ale bez ciągłości umów to sobie mogę 😂no ale za 3tys i nowa blacha na podłodze i burty. Trochę szkoda tą przerabiać na bele bo zboże w bigbagach dobrze wozić,a w tym roku planuje dmuchawą więc lepiej całą zasypać niż dwie d47. Ale po chwili namysłu raczej nie ma sensu bo przez tą susze to tych bel będzie tyle że sobie przyczepami zwioze

Opublikowano
3 godziny temu, kizak napisał:

Czy może ktoś przerabiał owijarkę,czy inny sprzęt dodając multiplikator na wałek mocy.Tu chodzi   akurat o owijarkę samozaładowczą,a takowy multiplikator  występuje np.w trolu,i  poprzez mniejsze obroty wałka  przekładnią i pompą znajdującą się w nim ,uzyskuje się większy wydatek oleju. Tylko zbyt nie rozumiem tego,jeśli multiplikator z trola ,,chodzi'' przy c 330,to trol chodzi jak należy [różnie to różnych ludzi chodzi,u jednego przy trzydziestce ok,drugi klnie że za wolno] pomimo że wydatek pomp tu jak i tu jest identyczna...  czyżby wydatek pomp z multiplikatora był podany tylko jako wydatek samej pompie nie licząc przekładni? Przekładnia w trolu  jest zdaje się 1-3,8...To tak na chłopski rozum zwiększa wydatek czterokrotnie. Tych multiplikatorów,w grene,czy innych sklepach jest mnóstwo,i trochę człek skołowany.            I   nasuwa się następne pytanie, Jak duży zbiornik na olej,i ile procentowo powinien być wypełniony,by działało to jak należy.   Dobrze było by uzyskać radę u osób w temacie ,a jest tu ich sporo,i na co dzień różne kombinacje z tym wyczyniają.Pozdrawiam.

Nie u każdego jest założona pompa z taką samą wydajnością, drugą sprawa to zależy kto jak dba o pompę bo u jednego będzie już kończyć żywot i gość będzie narzekał że wolno wszystko chodzi a u drugiego będzie śmigać elegancko. Teraz jest tyle pomp że jak masz multiplikator to możesz przebierać i szukać o takiej wydajności jaka Ci pasuje byle węże wytrzymały ciśnienie.

Opublikowano

Pompy osiągają swój wydatek przy około 1500obr/min stąd potrzeba multiplikacji obrotów. Żeby pompa miała 25l/min przy 500obr/min musi być 3 raz większa od tej która ma taka wydajność przy 1500obr/min. Zrozumiał? 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertb napisał:

Pompy osiągają swój wydatek przy około 1500obr/min stąd potrzeba multiplikacji obrotów. Żeby pompa miała 25l/min przy 500obr/min musi być 3 raz większa od tej która ma taka wydajność przy 1500obr/min. Zrozumiał? 

Widzę że Jesteś w temacie,to podpowiedz jaka jest wydajność pompy multiplikatora o wydajności 20l. Podany  jest wydatek pompy przed,czy po przełożeniu,i czy jest to     wydatek ,,wychlapania'',czy o ciśnieniu  np.160 bar   .Każdy to tłumaczy inaczej. I Jeszcze Jakbyś Mógł,do takiej pompy którą  chciałem zamontować,czyli choć  60 l    ,o ciśnieniu  noooo,160 bar. jak duży  zbiornik i jaka w nim ilość oleju. Z szacunkiem.

Opublikowano

Multiplikator to przekładnia, wydatek pompy podaję się przy jej obrotach pracy. Dajmy na to nsz 50 ma 50l/min przy 1600obr/min, czyli przy 800obr/min miała by 25l a przy 400 -12,5l. Teraz zapinamy multiplikator z przełożeniem 3,78 czyli mniej więcej takim jakie ma przekładnia wom np. w 60.

Nasza pompa ma tyle obrotów ile ma silnik. Kapujesz już po co to jest ? Jak masz ciągnik z wom 1000 to multiplikacja staje się nawet zbędna. 

Ciśnienie nie zależy od pompy a od ustawienia zaworu, większość pomp maksymalne ciśnienie pracy ma w okolicy 300bar. Zbiornik dobiera się do pojemności hydrauliki nie do pompy. Jego objętość to zwykle objętość oleju siłowników pomnożona przez dwa.  

• Like 1
Opublikowano

Nie przestał odstawiłem go na pózniej bo teraz robiłem zabiegi w pszenicy i trochę przygotowuję się do siewu gryki. Mam jeszcze inną pracę co nie umiem zrobić , wyczyścić 3t rzepaku z przytuli czepnej.

Opublikowano
10 godzin temu, Pomorzanin1222 napisał:

Mam pytanie gość chce odemnie kupować siano po 40 zł za balot mam mu sprzedawać rocznie około 300 balotów własnie wydzierzawiłem 8 ha łak i tak sobie myśle że chyba to dobry biznes

cena nie za opłacalna ... , policz inaczej ile kosztuje Cię same paliwo i trudniej ile chcesz za godzinę swojej roboty +amortyzacja maszyn , albo ile usługa by kosztowała (koszenie przewracanie, zgrabianie , sprasowanie) ale wtedy musisz wiedzieć ile balotów na hektar zbierzesz , 

A za dzierżawę nic nie płacisz , a inne pytanie ten kupujący czemu sam nie wydzierżawił tej łąki ?

Za 40 zł to sprzedawałem dawno temu niedosususzone siano z traw sianych dość dawno ale zawsze , a za 60 zł łąkąwe prawdziwe tzn trawy szlachetne i byle jakie oraz trochę sitów 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v