Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Załozyłem nowy temat z pytaniem odnośnie zgrabiarek, ale widzę że mały tam ruch i zainteresowanie, więc zapytam tu, dużo większy zasięg.

Prosił bym o opinię na temat wyboru zgrabiarki karuzelowej ok. 3m w cenie do ok 3tys.

Modele które mnie zainteresowały i znajdują się w sensownej odległości:

- Kuhn ga300 (mój faworyt)

Deutz fahr KS 85 DN

- claas ws 310 (nie z internetu)

- Pottinger 322 (droższa i ze sztywną wieżą)

Wolał bym nieco większą, ale w moim regionie mały wybór a ceny bardzo często kosmiczne.

Edytowane przez Shogun
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Shogun napisał:

Załozyłem nowy temat z pytaniem odnośnie zgrabiarek, ale widzę że mały tam ruch i zainteresowanie, więc zapytam tu, dużo większy zasięg.

Prosił bym o opinię na temat wyboru zgrabiarki karuzelowej ok. 3m w cenie do ok 3tys.

Modele które mnie zainteresowały i znajdują się w sensownej odległości:

- Kuhn ga300 (mój faworyt)

Deutz fahr KS 85 DN

- claas ws 310 (nie z internetu)

- Pottinger 322 (droższa i ze sztywną wieżą)

Wolał bym nieco większą, ale w moim regionie mały wybór a ceny bardzo często kosmiczne.

Ten kuhn i deutz to już trochę zabyki...

Sam posiadam Pottingera 322U, fajna zgrabiarka, najszersza z tych wszystkich co pokazałeś, u mnie T25 z nią śmiga. I jak dla mnie sztywna wieża jest na +, koła ma skrętne - tyle wystarczy

Edytowane przez sladan
Opublikowano
3 godziny temu, sladan napisał:

Ten kuhn i deutz to już trochę zabyki...

Sam posiadam Pottingera 322U, fajna zgrabiarka, najszersza z tych wszystkich co pokazałeś, u mnie T25 z nią śmiga. I jak dla mnie sztywna wieża jest na +, koła ma skrętne - tyle wystarczy

Znajomy radził mi ze skrętną, twierdził że równiejszy wałek wychodzi, można grabić ładnie po łukach. Tylko u niego jest płasko praktycznie, ja na górach i ciekawi mnie czy nie będzie ściągać znowu. Kuhn nie taki zabytek, ten model jest ciągle produkowany z tego co się orientuję, średnica "wirnika" 2,65m. A twój pottinger jaką ma średnicę? W pottingerze martwi mnie cena części, narobili tych modeli że ciężko się połapać, bo co do jakości to wątpliwości nie mam, tak samo jak i kuhn.

Deutza znalazłem nawet za 2200zł, tylko jak z częściami, nie ukrywam że budżet mnie ogranicza, masę wydatków, remonty w oborze, a na zarobek z gospodarstwa się zbytnio nie zapowiada w najbliższym czasie.

Szukam w promieniu 100km a każda jest praktycznie w inną stronę świata, nie chce mi się, ani nawet czasu zbytnio nie mam na całodniowe pielgrzymki, choć itak pewno skończy się na tym że obejrzę wszystkie.

• AgroTeam
Opublikowano

Taka przyczepa w Czechach ale i u nas z drewnianymi burtami kosztuje 5-6 tys kwestia ile teraz kosztują burty zwykle. Kiedyś chcieli kole 3,5 plus farba jakieś pierdoly i mamy jakoś ponad 10.

Opublikowano
8 minut temu, Shogun napisał:

Znajomy radził mi ze skrętną, twierdził że równiejszy wałek wychodzi,

nie wiem co to za modele , bo miałem starą bardzo co była wieżyczka na sztywno ale koła skrętne , teraz mam nową ze skrętną wieżyczką , 

Rację ma znajomy pomyśl jak weźmiesz na sztywno z wierzyczką to skręcasz ciągnikiem i odrazu tyłem machasz-zgrabiarką , a jak weźmiesz ze skrętną to będzie jechała jak przyczepa jednoosiowa . Na krzywym nic nie ściąga i łuki dobrze robi , a na sztywno to na łukach będzie Ci kołami ryć .

Jak szukasz używanej to sprawdź jak chodzi cała przekładnia wkoło przekręć ręcznie luz czy duży i bez zgrzytów , jak łożysko siądzie to zaraz cała karuzela siada i zebatka leci , no i luz na krzywkach sprawdź , do bieżni nie dojdziesz wzrokowo raczej .

A i jak masz regulację na korbę wysokości to sprawdź czy dobrze chodzi i nie rozwalony gwint w całym zakresie 

https://www.olx.pl/oferta/przyczepa-fortschritt-wywrotka-tandem-ogrodnicza-platforma-CID757-IDE3oDE.html#be34e28e5f

Do czego to takie , duża skrzynka obrotowa ale ładowność mała ??

Opublikowano
26 minut temu, griga napisał:

Taka przyczepa w Czechach ale i u nas z drewnianymi burtami kosztuje 5-6 tys kwestia ile teraz kosztują burty zwykle. Kiedyś chcieli kole 3,5 plus farba jakieś pierdoly i mamy jakoś ponad 10.

No i jeszcze papiery, przegląd , doprowadzić do ładu instalacje i hamulce i 12 tys wyjdzie samego nakładu, a gdzie robocizna ? Burty 3tys to do D46 z nadstawką, tu trochę więcej

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, sebe1033 napisał:

Na krzywym nic nie ściąga i łuki dobrze robi , a na sztywno to na łukach będzie Ci kołami ryć .

Ryć kołami nie będzie bo jak wieża sztywna to ma obrotowe koła jak w wózku na zakupy w markecie. Tylko wystarczy bruzda lub dołek i już krzywo zgrabione. Znowu na dużych stokach sztywnej nie ściąga, choć skrętna pewno też w miarę równo idzie.

Miałeś kuhna? Bo te modele ze sztywną wierzą i skręcaną to różnią się praktycznie tylko wierzą i mocowaniem kół.

Pottingery chyba wszystkie na sztywno robią z tego co się orientuję, ale one mają funkcję grabienia "tyłem" na przednim TUZie, na skrętnej wierzy by to nie zdało egzaminu.

Cytat

Do czego to takie , duża skrzynka obrotowa ale ładowność mała ??

Pewno na skrzynki z owocami. Tylko po co wywrot?

A może to nie wywrot tylko poziomowanie? 🤔

Edytowane przez Shogun
Opublikowano

Mi jest wygodniej na sztywnej wieżyczce. Jedyny minus to właśnie na zakrętach, ale do przeżycia.

Przewracarkę duetz-fahra mam na skrętnej i jak dla mnie jest to lipne rozwiązanie

Opublikowano
17 minut temu, sladan napisał:

Mi jest wygodniej na sztywnej wieżyczce. Jedyny minus to właśnie na zakrętach, ale do przeżycia.

Przewracarkę duetz-fahra mam na skrętnej i jak dla mnie jest to lipne rozwiązanie

Zmierzył byś szerokość wirnika w swojej? A z przetrząsarki DF ogólnie zadowolony jesteś? Jak z awaryjnością i częściami?

Opublikowano

Chodzi Ci o szerokość grabienia? Jeśli tak to 3 metry

Sama przetrzasarka jest ok. Nie ma się do czego przyczepić. Ja mam składaną do tyłu, nie do góry i dość szybko robią się luzy na tych całych mechanizmach do składania

Opublikowano
2 godziny temu, Shogun napisał:

Ryć kołami nie będzie bo jak wieża sztywna to ma obrotowe koła jak w wózku na zakupy w markecie

image;s=644x461

Nie wiem nie widzę dobrze może i tu są skrętne ale to oś obrotu za kołem ? Miałem kiedyś starą fahr to miała skrętne właśnie identyko jak w wózkach w markecie tak samo wysoko oś nad kołem do obrotu i trochę przed nim . 

2 godziny temu, Shogun napisał:

Znowu na dużych stokach sztywnej nie ściąga, choć skrętna pewno też w miarę równo idzie.

niewiem mam teraz nową kuhn tyle że na tandemie nic tam nie widzę żeby ją ściągało może za to że 4 kółka , już nie pamiętam po śladzie ciągnika może i nie idzie bo ściąga ale nie niewiadomo ile , ale to nie zmniejsza jakoś szerokości roboczej , ale na naprawdę dużych pochyłościach to i ciągnik bokiem będzie szedł , to nie pająk że się prostuje na pochyłościach . Aż tak duże nachylenie Masz ?

2 godziny temu, sladan napisał:

ale tu nie masz co porównywać bo przewracarka jest szeroka i prędzej Ci lata bo nierówno jest boczne koło przytrzyma się potem nagle "odbije" i tak się wacha 

Opublikowano (edytowane)

Mnie najbardziej denerwuje to, że "odchyla" się do tyłu ta wieża i nie da się ustawić na łączniku centralnym wysokości pracy.

W tych pottingerach są kółka skrętne, da się je zablokować na prosto, a da się też przekręcić cały wózek w parę sekund i pracować na przednim tuzie. Tu na tym zdjęciu ustawione jest jak na przedni tuz właśnie.

Edytowane przez sladan
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Shogun napisał:

Znajomy radził mi ze skrętną, twierdził że równiejszy wałek wychodzi, można grabić ładnie po łukach. Tylko u niego jest płasko praktycznie, ja na górach i ciekawi mnie czy nie będzie ściągać znowu. Kuhn nie taki zabytek, ten model jest ciągle produkowany z tego co się orientuję, średnica "wirnika" 2,65m. A twój pottinger jaką ma średnicę? W pottingerze martwi mnie cena części, narobili tych modeli że ciężko się połapać, bo co do jakości to wątpliwości nie mam, tak samo jak i kuhn.

Deutza znalazłem nawet za 2200zł, tylko jak z częściami, nie ukrywam że budżet mnie ogranicza, masę wydatków, remonty w oborze, a na zarobek z gospodarstwa się zbytnio nie zapowiada w najbliższym czasie.

Szukam w promieniu 100km a każda jest praktycznie w inną stronę świata, nie chce mi się, ani nawet czasu zbytnio nie mam na całodniowe pielgrzymki, choć itak pewno skończy się na tym że obejrzę wszystkie.

Mialem niemeyera na skretnej wiezy, na stokach takich ze niekiedy ciagnik szedl bokiem unosilem ja lekko na cieglach i wtedy sie prostowala bo do transportu sie blokowala na wprost, wyjezdzalem na rowne to ciegla w dol i skrecala znowu. Znajomy ma bodajże  felle na sztywnej wiezy to musi uwazac przy słupach czy drzewach bo zachodzi.

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
5 minut temu, sladan napisał:

Mnie najbardziej denerwuje to, że "odchyla" się do tyłu ta wieża i nie da się ustawić na łączniku centralnym wysokości pracy.

W tych pottingerach są kółka skrętne, da się je zablokować na prosto, a da się też przekręcić cały wózek w parę sekund i pracować na przednim tuzie. Tu na tym zdjęciu ustawione jest jak na przedni tuz właśnie.

a to odwrotnie dlatego mi nie pasuje -ustawiona pod przedni tuz .

A z przewracałkami tak jest ja tam na belkach mam ustawioną wysokość do przewracania i trochę na ciągle ale nie można całkiem oprzeć się na nim bo zaraz palce ziemię trzepią , przydałby się kółko . 

Właśnie w zgrabiarce mam 5 koło (bo tandem) to bajka , wiem bo miałem bez to zawsze problem z ustawieniem wysokości a i na nierównościach ziemię zagrabi , a z kołem z przodu nic muszę ustawić na belkach czy cięgle , to szukaj z dodatkowym kołem albo prędzej dorub 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v