Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, robi57362 napisał:

Ursus szukaj mf 675 na zastępstwo 60 ideał

A części do tego drogie? są dostępne? Żeby nie trza drugiego za stodołą na dawce trzymać

Już zerkłem Ale tego mało na olx to trafić coś sensownego będzie graniczyło z cudem

Opublikowano (edytowane)

Silnik 70-80 KM, pojemność 4l, skrzynia 12+4; Głupia 912 ma 80KM silnik 4,5l skrzynie 16+8 i większy udźwig podnośnika. Nie jestem fanem ursusa, weź dane i zawsze porównuj bo czasem idzie się pięknie wkopać. 

Link Ursus: http://www.traktorpedia.pl/ursus-912-1614-dane-techniczne/

MF: http://www.traktorpedia.pl/massey-ferguson-675-690-dane-techniczne/

Edytowane przez hubertb
  • Thanks 1
Opublikowano

Na papierze Ursus pięknie wygląda, ale jak się kręcisz z byle czym wokół komina, to jego masa zamiast zaletą zaczyna być wadą. Jak masz na pole kawałek, to przejazdy na pusto pochłoną mase paliwa. Skrzynia 16+8 ok, jesli masz sprawny wzmacniacz momentu, który jest dość kłopotliwym elementem w tym ciągniku. Udźwig też na papierze spory, ale w rzeczywistości szybko pada rozdzielacz i przy większym obciążeniu zaczyna się zacinać.

Parametry OK tylko wykonanie i materiały sa problematyczne.

Opublikowano

MF też ma swoje bolączki i uwierz że do prostych w naprawie nie należy. O tym jaki będzie tego stan pisałem wyżej, nie oszukujmy się ciągnik z lat 80 TO NIE BĘDZIE NÓWKA, nie ważne czy to fendt, mf, ursus... To jest wypracowany złom użytkowy który jest do remontu. 

• Like 1
Opublikowano

hubert mf seri 6xx to protoplasta ursusa 4512. Wez kup 690 czyli 80 km i zrobi to co 914 a wygodniej i mniej spali. mialem 390 jak i zetora 8145 to zetor wymiekal pisalem o tym nie raz. W 390 mialem 2 tloki na podnosniku to bral ponad 2 t opryskiwacz na siebie i sobie z tego nie robil nic. 675 tez mialem kilka lat i tu faktycznie 914 ma wiecej mocy bo ten ma 68 km i w miejsce c360 idealny.

Mialem tez fiata 780 to ten byl niesamowity jak na starocia 40 letniego. 4x4 i szedl jak dzik w polu z wywrotem 3 o wadze 1200 kg czy tez z adregatem 3.3 m gdzie 8145 sie zadusil a ten sie predzej zakopal a szedl. W paliwie oszczedniejszy od mfa a czesci latwo dostepne i tanie a i tez mega prosty. Te ciagniki wydaja sie male w porownaniu do usrusa ale sa tak sprytne ze wszystko nimi zrobisz bo czy zalozysz opryskiwacz czy brony czy wywrota czy nawet maly agregat upr siewny. A ilosc biegow....niestety moze i mala ale sa tak do pola zestopniowane ze naprawde zrobi sie wszystko a przy kreceniu sie wokol komina s0alaja smiesznie malo. Moj fiacior jest w galeri a jak kupilem to wygladal jak trup a silnik i skrzynia nie byla ruszana od nowosci.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Do Ursusa zatora chociaż części tanie . a do zachodu różnie np szwagier coś robił przy podnośniku w starszym nh to uszczelka 500 zł😕 i jeszcze dwa dni czekał zanim serwis ściągnął 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Przy budżecie niedużym lepiej szukać czegoś sprawdzonego gdzie części dostanie wszystkie i to nie za miliony. Szczególnie ze jak to ma być na razie glowny to jak sie sypnie to musi byc szybka naprawa.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, hubertb napisał:

MF też ma swoje bolączki i uwierz że do prostych w naprawie nie należy. O tym jaki będzie tego stan pisałem wyżej, nie oszukujmy się ciągnik z lat 80 TO NIE BĘDZIE NÓWKA, nie ważne czy to fendt, mf, ursus... To jest wypracowany złom użytkowy który jest do remontu. 

I jeszcze niech mi ktoś powie że się nie psują

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Każdy się psuje, kupiłem stary kombajn Claas i się psuje, ale w porównaniu do Bizona statystycznie wypracuje 3-4 razy więcej godzin między awariami, a ceny części niewiele większe.

• Like 1
Opublikowano

A mój wujek odwrotnie miał jakiś kombajn mf przez'dwa sezony ciągle coś aż się wkurwił i kupił Supra ,już chyba 3 sezony I mówi że nigdy'więcej starego zachodniego 

Opublikowano

Ale ja się nie znam ,tylko słyszę jakie zachodnie dobre i tego nie neguje ,tylko chce taki ciągnik żeby w razie naprawy nie dostać bólu głowy i części mają być bo nie mam czasu na jeżdżenie po Polsce

Opublikowano

Spalanie MF jest niższe tylko jeśli pracuje przy lekkiej pracy 4 cylindrowy herbaciany wynalazek nie jest taki znowu oszczędny. Co do fiata jestem w pełni zgodny. Nie wiem może ja to źle odczytuje ale gość chce mocniejszy traktor niż c-360. 

Nie dostaniesz bólu głowy ale np. poprawnie przeprowadzony remont A4.236 wymaga wizytacji w zakładzie usługowym. W warunkach domowych trzeba mieć sporą wiedzę żeby go naprawić. Części są dostępne ale podbieranie ich z ursusa to nie tędy droga, zmienisz zużyte na gówniane. 

Absolutnie nie bronie naszej marki wskazuje jednak że jeśli szukasz taniego to najtańszy dla Polaka jest ursus serii ciężkiej którego każdy mechanik zna na pamięć, diagnozuje celnie, naprawia szybko. Zetor ma chory stosunek cena/jakość. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, hubertb napisał:

https://en.wikipedia.org/wiki/Truck_classification

W ramach ciekawostki, oni f-250 używaja do wszystkiego jadą na zakupy z rodziną a potem na farmę lub do pracy. Traktują te auta jako uniwersalne, tak jak byś u nas solówką jeździł do kościoła;)

U nas to bardziej bym porównał do jakiegoś konkretnego dostawczaka z paką. Podoba mi się taki pickup i do tego przyczepa na gęsiej szyi. Miałbym samochód na objazdy pól i do transportu z przyczepą uli na pożytki. Ale raczej pozostanie to w sferze marzeń 😂 Będę musiał znaleźć inny mniej paliwozerny  samochód do zadań specjalnych.

3 godziny temu, jahooo napisał:

Tam sa inne realia, inne opodatkowanie paliwa, więc takie smoki tam się rolnikom opłacają. Tylko w Europie jest tak, że 90% ceny paliwa to podatki. U nas 1l  ON kosztuje ponad 1$, a u nich galon, czyli 3,75 litra kosztuje 0,95$

No niestety tam takie smoki to w każdym gospodarstwie i nie tylko. Ale co się dziwić, gdy u nas jeździły za komuny polonezy i maluchy które były rarytasem. Tam tłukli już pickup-y które teraz dopiero do nas przychodzą jako używane i mają niezłe branie.

Edytowane przez Rolnik_z_Podkarpacia
Opublikowano

Nie kolego raczej do solówki, to jest ciężarówka, najdłuższy sprinter przystawiony do Rama-2500 wyglądał jak zabawka. Gabaryt jest naprawdę spory, kolega tym ciąga sprzęt do wiercenia studni. 

Opublikowano

Dla przykladu wymienialem pompe wody w mf to ori agco 300 zl polski ursus niecale 200. Chlodnice wody do 674 kupilem od ursusa eksportowego ze starych zapasow bo na hurtowni mieli od 20 lat za 500 zl gdzie zamiennik na necie do mfa 1400 zl. sprzeglo do mfa chyba ze 250 zl tez z ursusa. Mozna by tak wiele wymieniac....

Opublikowano
5 godzin temu, szymon09875 napisał:

Czyli na egzaminie na prawo jazdy pytanie o obowiązkowy trójkąt było wymyślone bez poparcia w kodeksie? Pojazd wolnobiezny trójkąt, ciężarowy dwie prostokątne tablice...

3m ? Ile cenisz?

Trójkąt musi byc , byłem dzis na przeglądzie i tak mi powiedzial Pan.

Cos wspominał o nowych ciagnikach ze maja koguty ze to mozna włączać ... piernik wie tak to jest 

Opublikowano

ale co za spryt.... wszedlem w neta porownalem wymiarami chlodnice i pojechalem do pobliskiego sklepu. Pompa wody jak i inne podstawowe czesci rowniez na miejscu bo silnik mega popularny. Tylny most rodem z 255, nawet uszczelniacze na tylna polos pasuja a ze lepiej wykonane to juz inna sprawa. Ja prawie kazda maszyne kupuje do remontu mniejszego lub wiekszego. Raz blacharka raz skrzynia biegow itp ale nie szukam nigdy igly bo to roznie bywa.....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v