Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, jacor73 napisał:

Ta wajcha to przekleństwo, spróbuj coś zrobić wykorzystując jednocześnie hydraulikę zewnętrzną/tura i podnośnik, zwłaszcza jak puszcza, co nie jest rzadkim zjawiskiem.

Jak puszcza to trzeba zrobić normalna sprawa.

36 minut temu, PRIMO napisał:

@slawek74 ale Ursus 6014 to to samo co 5314 tylko 6014 jest uturbiony fabryczne .

Dokładnie i do tych uturbionych ponoć czegoś tam nie idzie dostać. Jeszcze 5514 na export miało 72km  a różniło sie od wersji krajowych  ( 5314 ) tym że miało grzałkę w silniku .i akumulator pod stopniem kabiny a reszta to samo.

4514 to 66km a pełzaki to można dołożyć ale koszt nie mały.

Edytowane przez jacek3773
Opublikowano
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

Ale widziałes tyle tych zegarów 🙆‍♂️

Nowak ma więcej i patrz jak sobie w życiu radzi.

Opublikowano
3 minuty temu, Mikruss napisał:

bedziesz mial plug obrotowy albo inna maszyne co wykorzystuje podnosnik i wyjscia to zrozumoesz ...

Dokładnie ale i tak te ciągniki są popularne . Zależy kto do czego potrzebuje takiego ciągnika

Opublikowano
6 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie planuję takich maszyn 

N i e starczy tyle 🤔

4 polowa za wolna a jedynka szosowa za szybką i tu by się przydał minimum jeden bieg

Opublikowano
8 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie planuję takich maszyn 

N i e starczy tyle 🤔

Szukaj jakiegoś MF 390 czy coś tego pokroju , ursusy nie warte są tych pieniędzy

50 60 tys to będzie laleczka

Opublikowano

A nie będę już się wam tłumaczył, wajcha pod siedzeniem to nie problem 

Pługa obrotowego nie będzie 

Opublikowano

5714 ma dwie pomy olejowe. Brakuje biegów między 4 a 1, a między 2 a 3 jest przepaść, z ładunkiem nie idzie zmienić pod lekką górkę. Celowałbym w skrzynię 12/4.

Opublikowano

Niektórzy tutaj to jak widzą coś innego jak łursus/fetor, redło z grudziąca i siewnik poznaniak to się boją tego jak Kaziuk Bartoszko melioracji.

Opublikowano
2 godziny temu, Ursus932 napisał:

po h*j tamte kupować jak mam to samo krajowe 🙆‍♂️

Po pierwsze licencje sprzedaje się zazwyczaj do biednych krajów na przestarzałe konstrukcje bo już nikt tego nie chce kupować w rodzimym kraju

po drugie trzeba jeszcze ogarnąć metalurgie i wiele innych procesów produkcji

prosty przykład osiadające bloki czy pękające wały w naszych perkinsach 

Opublikowano
21 minut temu, Partyzant85 napisał:

Niektórzy tutaj to jak widzą coś innego jak łursus/fetor, redło z grudziąca i siewnik poznaniak to się boją tego jak Kaziuk Bartoszko melioracji.

Ty cwaniaczku, ja nikomu nie mówię co ma kupić, każdy bierze co mu pasuje, mi odpowiada proste, łatwe w naprawie z dostępem do części od ręki 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Ursus932 napisał:

Ty cwaniaczku, ja nikomu nie mówię co ma kupić, każdy bierze co mu pasuje, mi odpowiada proste, łatwe w naprawie z dostępem do części od ręki 

A ja gdziekolwiek napisałem komukolwiek że musi coś kupić ? Może zacytujesz

Jak wiesz co Ci odpowiada i że ma być proste, łatwe i z dostępem do części to czemu już od jakiegoś roku szukasz tego ciągnika i nie możesz kupić ? 🤔 Tylko wymyślasz jak stara panna na wydaniu - ten taki, tamten  śmaki, tu za dużo wajch, ten ma za dużo zegarów 😂

Edytowane przez Partyzant85
Opublikowano

Nie wiem czemu ale ja jakoś nie uważam tych nowych maszyn rolniczych,no coś takiego w sobie mają że nie podobają mi się.  Co z tego że komfort większy jak z byle czym trzeba majstra dzwonić

Opublikowano

Tylko jak ktoś ma hektary to musi czymś robić, trzydziestką tak jak my tego nie obrobi, bo zanim zaorze na zimę to go wiosna zastanie... Ja sam nie uważam tych nowych maszyn, jazda JD chyba 6630 była dla mnie trudniejsza niż ciapkiem ale nie popadajmy w skrajności. Nasze sprzęty za kilka lat się rozlecą i tyle z tego zostanie, sam uwielbiam C-330 i jest to traktor na moje potrzeby doskonały ale nie wyobrażam sobie jakiegoś obszarnika, który co chwilę musi starego rupcia naprawiać. 

Opublikowano

trudno , jak dobrze trafisz to tylko paliwo lać , a Ty to bojaźliwy coś ale pomyśl jak z koni się przesiadali na ciągnik to też mieli takie dylematy , a bo to ropy trzeba a jak się zepsuje to niewiadomo co zrobić a koniem to raz i pojechał ... ale potem kto lepiej wyszedł ten co koniem robił czy ten co ciagnikiem 

Opublikowano (edytowane)

Ale kto mówi o c330. Ale takie Zetory starszych serii czy nawet te MTZ to złe ciągniki są? Tanim kosztem naprawisz,trochę w necie poszukasz i sam od biedy zrobisz. Mam porównanie do koparek,jak coś tam nie jest tak jak trzeba to już się problem robi bo pojedyńczej części nie dokupisz za parę zł tylko trzeba całe podzespoły za tysiące,a dwa to kto ci to naprawi,podobnie z ciągnikami. Niezależnego Serwisanta sobie obejrz jak się o Fendcie wypowiadał jak  ktoś zaniedbał i do ruiny ciągnik doprowadził.  Można przez nieuwagę szkód narobić i jest problem.

A kto o koniu mówi. Wiadomo że postęp musi być w mechanizacji ale teraz to za bardzo maniany odstawiają. Niedługo to ciągnik po paru latach do niczego nie będzie się nadawał.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
8 minut temu, akooo napisał:

Co z tego że komfort większy jak z byle czym trzeba majstra dzwonić

Taa. Jeszcze może powiesz, że żeby żarówkę zmienić to trzeba prom kosmiczny z orbity ziemskiej ściągać na ziemie. Niektórzy zobaczą przerywacz od kierunkowskazów, przekaźnik od rozruchu a nie daj boże elektrozawór to już się za głowę łapią bo nie wiedzą co to jest, jak działa i do czego służy. A jak jeszcze majster z pgru to jak mu się powie o nowym to zaraz naopowiada, że tam tyle elektroniki panie, że nawet silnika spalinowego nie ma tylko elektryczne z walkmana na każde koło,  i że ta elektronika to się psuje a przecież łursus to taki ciągnik był mocny  i po co to było nowe robić jak łursus wystarczy.

Opublikowano
9 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Tylko jak ktoś ma hektary to musi czymś robić, trzydziestką tak jak my tego nie obrobi, bo zanim zaorze na zimę to go wiosna zastanie... Ja sam nie uważam tych nowych maszyn, jazda JD chyba 6630 była dla mnie trudniejsza niż ciapkiem ale nie popadajmy w skrajności. Nasze sprzęty za kilka lat się rozlecą i tyle z tego zostanie, sam uwielbiam C-330 i jest to traktor na moje potrzeby doskonały ale nie wyobrażam sobie jakiegoś obszarnika, który co chwilę musi starego rupcia naprawiać. 

Do dobra z tymi nowymi traktorami już różnie bywa nieraz stoją i nie robią bo nie wszystkich stać na serwis do naprawy .

Opublikowano

Biorą młodego rolnika to i nowe ciągniki są. Za parę lat może być tak że będą stały po stodołach a sami rolnicy będą białoruśkami robić ;]

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, akooo napisał:

Mam porównanie do koparek,jak coś tam nie jest tak jak trzeba to już się problem robi bo pojedyńczej części nie dokupisz za parę zł tylko trzeba całe podzespoły za tysiące,a dwa to kto ci to naprawi,podobnie z ciągnikami.

Taa, nie ma majstrów od naprawy. A może szef sknerus i nie chce zapłacić porządnemu fachowcowi. Zawsze może ostrówka kupić lub starą białoruś.

No tak będzie - skupuj stare MTZ - na pewno będą się sprzedawać za 10 lat jak świeże bułeczki.

Edytowane przez Partyzant85
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v