Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

900l do 3p ? Nie za ostro aby ? 

Pisałem jakie są pojemności. Zakładam, że nie będzie sypał więcej jak 1 BB. 3p powinna sobie dać radę z 500 kg nawozu i 180 kg rozsiewaczem. 

@Strongman ja o litrach nie kg :)

do MDS spokojnie 3 x 600 kg wchodzi i gnie ramę :D

6 minut temu, Strongman napisał:

Jak się zmieni  tarcze to i 24m.

Nie tarcze tylko łopatki. A dokładnie to po 1 na tarcze, bo jedna zostaje. 

• Like 1
Opublikowano

W sumie 3p ma poważną wadę dyskwalifikującą jako ciągnik pomocniczy dla zabiegów opryskiwania i rozsiewania nawozu. Chodzi tu o działanie podnośnika uzależnione od działania WOM. Oczywiście na upartego da się jednak radził bym poszukanie sobie lepszego kandydata na pomocnika. 

Opublikowano

Ja sieje małym ursusem 3512 i sypie po 800kg bez zakładek w 900l i idzie to bez problemowo bo ten rozsiewacz jest przy samym tyle niemal na błotniki wchodzi, nawet opryskiwacz 600l biardzki i lanca 15m bardziej ciążą.

• Like 1
Opublikowano

Ja jak rozsiewam 80tka to walka w ogóle nie wyłączam. 🤷🏻‍♂️ 

Jedynie względy bezpieczeństwa można tutaj wziąć pod uwagę. Jednak ja i tak rozcicam BB od przodu więc mi to tam rybka czy się tarcze kręcą czy nie. Wałki mają osłony. Sprawne osłony. Tego bardzo pilnuje akurat. Tyle razy już słyszałem, że gdzieś kogoś wałek zabił czy też okaleczył,  a jednak widzę, że do niektórych nie dociera. 

Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

Miele i przeszkadza,o unii się nie wypowiadam bo nie miałem.

MDS mieli? Jedynie delikatnie Saletrosan czy Kizeryt. W innych nie zauważyłem.

Opublikowano

Generalnie nie powinieneś jechać w pole po drodze z włączonym talerzem rozsiewacza, czytaj trzeba zdjąć wałek i jechać w pole i tam na miejscu przypiąć. Jednak jak jest każdy wie. 

Opublikowano (edytowane)

W takim ciągniku to faktycznie zdjąć wałek przy ciągniku,tam w rozsiewaczu jest nawet taki drut,wieszak do wałka żeby na nim opierać wałek i można jechać w transporcie,Mozna jeszcze przywiązać do tego kabłąka z drutu wałek aby na dołach nie spadł dla bezpieczeństwa.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
4 minuty temu, sumek666 napisał:

Hubert najpierw musi działać ta rączka 😛

No faktycznie naprawa tego mechanizmu w tym ciągniku to jest sku.. syńsko skomplikowana. Nawet na upartego można łatwo tą rączkę zastąpić przyciskiem. W 1969roku pierwsze 385 opusciło fabrykę a do dziś jest traktorem który sprawia problemy przy naprawie. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, hubertb napisał:

900l do 3p ? Nie za ostro aby ? 

600 l  to w zależności od nawozu ok 500 - 600kg, a C330  daje radę.

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

Rączka działa. Podejrzewam, że problemy są gdzieś wewnątrz lub też mikropompka się kończy. Zanim wom zacznie się kręcić muszę kilka razy przegazować, a później z 30 sekund poczekać aż wejdzie na prawidłowe obroty. Tarczki WOM te z tyłu mam wymienione. 

1 minutę temu, andrzej78 napisał:

600 l  to w zależności od nawozu ok 500 - 600kg 

600 l to od 400 kg do 800 kg. 

Opublikowano

Możesz zrobić taki patent jak w rusku tam zamiast mikropompki, 15 bar do hydrauliki życiowej brane jest z linii powrotnej z pompy wspomagania. Jest tam zawór który tworzy na linii powrotnej 15 bar. To mogło by istotnie podnieść wydajność na niskich obrotach. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v