Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zapomniał dodać że Niemiec płakał jak go sprzedawał.   :P   xD

2 godziny temu, mzk napisał:

W dzisiejszych czasach i nagonce na oszustwa przy sprzedaży , każdy Sąd uzna roszczenia kupującego ,tylko czas,lecz przy tej kasie to proste :

1)Pismo do sprzedajacego , czego rządamy w zwiazku z zakupem złomu

2)Opinia Rzeczoznawcy Sądowego o zaistniałej awarii ( kiedy powstała, czy mogła wystapić przy danym przebiegu itd)

3) Złożenie pozwu sądowego ,gdzie domagamy się zwrotu poniesionych kosztów wraz z odsetkami , jak również poniesionych strat spowodowanych oszustwem .   Znam przypadki ,gdzie komisy po trzech latach płaciły rekompensaty , a moja znajoma sprzedała auto za dziewięć tysi a za naprawę nowej właścicielce oddała 5 koła.

Sam odzyskałem 1/3 ceny za auto ,gdy odczytałem ,że handlarz licznik cofnął 170tys. km i to bez sądu na zasadzie ugody.

Dlatego teraz bezpieczniej jest kupować od handlarzy ,bo to na Nich ciąży obowiązek zapoznania kupujacego z faktycznym stanem sprzedawanej rzeczy'

W Niemczech cała sprawa trwa trzy tygodnie ,u Nas trzy lata.

Za cofnięcie licznika tak, ale nie że coś się zepsuło już u ciebie.

Edytowane przez Sean
Opublikowano
37 minut temu, Adi96 napisał:

I co nawert farba nie wytarta na pedałach a maszyna ma tyle lat? Malowany jak nic

Na podłodze trochę przetarta farba więc widać że nogami "szurano". Jeżeli faktycznie był malowany,to komu by się chciało rozbierać każdą blachę (zobacz że każda śruba nie jest zielona tylko w swoim oryginalnym kolorze-chyba że były zaklejane),sieczkarnia przetarta trochę słomą. No ale takie jest moje zdanie,mógł być mało używany bo to mały kombajn i mógł pracować na niewielu ha. Brat jak w Niemcowni robił to facet miał John Deera bodajże 975 czy jakoś tak, to zadbany i kosił chyba 15ha w sezonie, więc tutaj wszystko też możliwe.

Opublikowano
37 minut temu, Sean napisał:

Zapomniał dodać że Niemiec płakał jak go sprzedawał.   :P   xD

Za cofnięcie licznika tak, ale nie że coś się zepsuło już u ciebie.

Niestety jest odpowiedzialnośc za to co sie zepsuło, silnik, np: silnik, skrzynia biegów , sprzęgło. Sprzedający ma wiedzieć w jakim to  jest stanie, nie ważne w jaki sposób ale ma wiedzieć. Każdy sąd przyklepie winę sprzedającego, takie mamy prawo ...

Opublikowano
7 minut temu, Belaruss820 napisał:

Na podłodze trochę przetarta farba więc widać że nogami "szurano". Jeżeli faktycznie był malowany,to komu by się chciało rozbierać każdą blachę (zobacz że każda śruba nie jest zielona tylko w swoim oryginalnym kolorze-chyba że były zaklejane),sieczkarnia przetarta trochę słomą. No ale takie jest moje zdanie,mógł być mało używany bo to mały kombajn i mógł pracować na niewielu ha. Brat jak w Niemcowni robił to facet miał John Deera bodajże 975 czy jakoś tak, to zadbany i kosił chyba 15ha w sezonie, więc tutaj wszystko też możliwe.

znajomy ma psizona z 86'który jest w równie dobrym stanie utrzymany

nawet ciekawe

https://www.olx.pl/rolnictwo/skrzatusz/

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, rafal3939 napisał:

Niestety jest odpowiedzialnośc za to co sie zepsuło, silnik, np: silnik, skrzynia biegów , sprzęgło. Sprzedający ma wiedzieć w jakim to  jest stanie, nie ważne w jaki sposób ale ma wiedzieć. Każdy sąd przyklepie winę sprzedającego, takie mamy prawo ...

No bzdury opowiadasz chłopie, kupisz  np. samochód zapierdolisz go i będziesz próbował zwalić winę na sprzedającego? zastanów się trochę co piszesz.

Art. 557. § 1. Sprzedawca jest zwolniony od odpowiedzialności z tytułu rękojmi, jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili zawarcia umowy.
§ 2. Gdy przedmiotem sprzedaży są rzeczy oznaczone tylko co do gatunku albo rzeczy mające powstać w przyszłości, sprzedawca jest zwolniony od odpowiedzialności z tytułu rękojmi, jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili wydania rzeczy.

W przypadku samochodu używanego może pojawić się konflikt pomiędzy sprzedającym a kupującym, dotyczący wiedzy lub niewiedzy o wadzie rzeczy. To dlatego tak ważne i pomocne mogą być szczegółowe zapisy w umowie sprzedaży samochodu, zarówno sporządzone przez sprzedającego, jak i kupującego. Nie bez znaczenia pozostaje przegląd techniczny, poprzedzający zakup samochodu. W jego wyniku sporządzana jest szczegółowa lista wad i usterek, występujących w kupowanym aucie oraz obszarów, które były badane. W praktyce, kupujący może być zobowiązany nie tylko do udowodnienia, że o wadzie nie wiedział, ale również do tego, że wada nie wynika ze zużycia pojazdu lub jego charakterystycznych cech. W tym ostatnim przypadku konieczne może być powołanie biegłego sądowego. Nie można zatem korzystać z rękojmi za to, że w pojeździe jest zużyta dana część eksploatacyjna, która ma prawo się zużyć przy określonym wieku lub przebiegu pojazdu. Natomiast dwie najczęściej występujące wady, których sprzedający nie może nie uznać, to zaniżony przebieg i ukryta, powypadkowa przeszłość samochodu.

Edytowane przez Sean
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v