Skocz do zawartości

"Rolnicy. Podlasie" i inne programy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, izydor6280 napisał:

ten remont to pewnie taki sam jak tego ciężkiego, bo było widać na filmie że silnik nadal padaka, no ale somsiadów będzie kłuć w oczy 

E tam taki sam. Bieg mógł wrzucić i sprzęgło działało. Elektrykę chyba robili, wspomaganie jest.

1 godzinę temu, Luki995 napisał:

Jeżeli to prawda że za ten "remont" Jędrzej zapłacił 20 tysi to będzie najgorzej wydana kasa. Za taką kwotę kupiłby inną siuntkę i do tego sprawną. Swoją drogą to ciekawe kto robi mu ten traktor. W okolicy nikt za darmo nie chce zrobić a nawet jak zrobi to potem Andrejek publicznie skrytykuje i tyle będzie. Pewnie ursusik pojechał na drugi koniec Polski.

Tak tak kupił by kolejnego dziada do remontu. No i nikt nie wie ile tak naprawdę zapłacił i za co. Za darmo nikt nie zrobi jasna sprawa. Ale do takich traktorów jak ktoś pisał po wsiach majstrów pełno.

Opublikowano
1 godzinę temu, akooo napisał:

Przestan za sam transport by parę k zapłacił.

Jakby ta autolaweta z Ursusem trafiła na kontrolę ITD, to na przywitanie 500zł za przekroczenie dopuszczalnej masy całkowitej pojazdu, plus nakaz  przeładowania na autolawetę o większej ładowności.

Opublikowano

. A 60 tez na 5 ha nie robiła

A co to ma wspólnego?? Widziałem traktory co mają 15 tys godzin A wyglądają jak nowe i takie co na pierwszym przeglądzie mają błotniki połamane maska pogięta szyba wybita  20 cm błota i gnoju w kabinie

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, bergman31 napisał:

Jakby ta autolaweta z Ursusem trafiła na kontrolę ITD, to na przywitanie 500zł za przekroczenie dopuszczalnej masy całkowitej pojazdu, plus nakaz  przeładowania na autolawetę o większej ładowności.

Nie bądźmy tacy drobiazgowi. Laweta z zabudową około 3 t waży. DMC to 3,5. Tysiące ich krąży po kraju i zagranicą. Gdyby patrzyć w papiery to tylko maluchy można by nimi wozić. A często wiozą na sobie auta ważące tyle co ta rozparcelowana c 360 lub więcej.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
bergman31 napisał:

Laweta podobnej wielkości przywiozła mi landini legend ważące wg papieru 6100kg. 😁

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Luki995 napisał:

Jeżeli to prawda że za ten "remont" Jędrzej zapłacił 20 tysi to będzie najgorzej wydana kasa. Za taką kwotę kupiłby inną siuntkę i do tego sprawną. Swoją drogą to ciekawe kto robi mu ten traktor. W okolicy nikt za darmo nie chce zrobić a nawet jak zrobi to potem Andrejek publicznie skrytykuje i tyle będzie. Pewnie ursusik pojechał na drugi koniec Polski.

nalypki z Agrobis'u, więc kto wie czy aż pod Rzeszów nie targali

Edytowane przez izydor6280
Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

Laweta podobnej wielkości przywiozła mi landini legend ważące wg papieru 6100kg. 😁

Ta lawta co Ci przewiozła Landini, to zapewne miała bliźniacze koła na tylnym moście i ramę nośną jak w Starze 200. Autolaweta co wiozła Andrzeja Ursusa, ma pojedyncze koła na tylnym moście.   

2 godziny temu, hubertuss napisał:

Nie bądźmy tacy drobiazgowi. Laweta z zabudową około 3 t waży. DMC to 3,5. Tysiące ich krąży po kraju i zagranicą. Gdyby patrzyć w papiery to tylko maluchy można by nimi wozić. A często wiozą na sobie auta ważące tyle co ta rozparcelowana c 360 lub więcej.

To Iveco z filmu, to chyba najlżejsza wersja z pojedynczymi kołami na tylnym moście.

Andrzeja C360 bez kabiny i tura waży pewnie z 2 tony.

Opublikowano

Jak wiadomo nic nie trwa wiecznie i sława się skończy. Pytanie co potem? Jak się Andrej nauczy że wszystko powstaje samo i robią za niego to ciężko będzie mu wrócić do szarej rzeczywistości.

Opublikowano

No bez przesady,przed programem dawał radę to i po programie tym bardziej da radę. Nawet po programie nie jedną furtkę otworzy swoją rozpoznawalnością.

Opublikowano
2 godziny temu, bergman31 napisał:

Ta lawta co Ci przewiozła Landini, to zapewne miała bliźniacze koła na tylnym moście i ramę nośną jak w Starze 200. Autolaweta co wiozła Andrzeja Ursusa, ma pojedyncze koła na tylnym moście.   

To Iveco z filmu, to chyba najlżejsza wersja z pojedynczymi kołami na tylnym moście.

Andrzeja C360 bez kabiny i tura waży pewnie z 2 tony.

To jest laweta na pojedynczym kole z tyłu z dmc do 3,5 tony. Z czego sama laweta z kierowcą i pełnym bakiem waży z 2,5-3 tony. To normalna i pospolita zabudowa na wielu busach z dmc do 3,5 tony tak aby można było posadzić kierowcę z prawkiem c. Jeździ tego u nas tysiące i w papierach każda ma kilkaset kg może tonę ładowności i każda wozi cięższe samochody.  W tym takie ważące po 2 tony.

Największe takie iveco na bliźniaku z tyłu to dmc 7,5 tony. Samo waży z 3 minimum bo i rama cięższa i zabudowa. Więc jak komuś przywieźli tym traktor co waży 6 ton to i tak był przeładowany.

Opublikowano
3 minuty temu, bergman31 napisał:

@hubertuss Mój Ursus C325 był przywieziony na autolawecie o dmc 7,5t. 

Przeładowanymi busami miałem okazję jeździć w hurtowni napojów. Czasami wiozło się 3-4 palety piwa, gdzie jedna paleta waży 800-1000kg.

Też pracowałem,starym Lublinem jeździłem.  Ziemie woziłem Lublinkiem z paką to ledwo ruszał ale szedł ;)

Opublikowano

No bez przesady,przed programem dawał radę to i po programie tym bardziej da radę. Nawet po programie nie jedną furtkę otworzy swoją rozpoznawalnością.

Wróżbita Michał w programie Dżentelmeni i wieśniacy wywróżył Andrzejowi, że za 3 lat (od tamtego odcinka) pojawią się u Niego większe pieniądze. Co jak co ale wróżbita się niepomylił.

1 minutę temu, akooo napisał:

Też pracowałem,starym Lublinem jeździłem.  Ziemie woziłem Lublinkiem z paką to ledwo ruszał ale szedł ;)

Lublinek miał słaby silnik, ja jeździłem Daily, Jumper i Masterem. Każdy z nich miał ponad 140KM a jak były przeładowane, to też robiły się mułowate.

Opublikowano
3 minuty temu, bergman31 napisał:

Wróżbita Michał w programie Dżentelmeni i wieśniacy wywróżył Andrzejowi, że za 3 lat (od tamtego odcinka) pojawią się u Niego większe pieniądze. Co jak co ale wróżbita się niepomylił.

Ale to Jareczek chyba zamienił się z tym "dżentelmenem".

Opublikowano
9 minut temu, Bananek napisał:

Zasiadają pomału?

nie zasiadłam do powtórki o czarnych szyjach to chociaz nowy zobaczę 😄 

Na rolnik szuka i tak zaśpię 😖 Co oni tak pozno to puszczają 😡

Opublikowano
2 godziny temu, akooo napisał:

Ale to Jareczek chyba zamienił się z tym "dżentelmenem".

Tak. Ale to podczas pobytu wróżbity u Andrzeja i Geńka, Michał zaproponował wróżenie z kart Andrzejowi. Andrzejowi marzyła się wtedy nowa obora dla krów. Z rozstaw kart wynikło, że jakieś większe pieniądze pojawią się za 3 lata.