Skocz do zawartości

"Rolnicy. Podlasie" i inne programy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Ursus932 napisał:

Alu tu zaraz nieliczni się znajdą i powiedzą że  oni nie proszą o żadne zbiórki 9_9

Przecież im się należy za ciężka i solidna pracę. 

Opublikowano
Kowalsky30 napisał:

3 godziny temu, Łolek napisał:

Kolega z mojej wsi po cielaki jeździ  ok 10 km od tych Plutycz to tam też  ludzie Andrzeja wyzywaja ,ale i oni według hubertussa pewnie też  zazdroszczą i uja wiedzą 

A niby dlaczego go wyzywają?? W miedzę wszedł komuś, czy dlatego, że ktoś złożył się na belarkę?. Pafnucy dostał między innymi moje pieniądze, bo jakieś urzędasy sobie tak wymyśliły, mimo, że ja na to zgody nie wyraziłem i jestem z tego powodu bardzo zniesmaczony. Gdyby dali swoje prywatne to pewnie machnąłbym ręką, a nie wylewał żali jak Wy tu na Andrzeja, ale moje?? 

2 godziny temu, TheraRolnik napisał:

Oj młody młody .... Zapamiętaj sobie, unia nie DAJE unia ODDAJE to co latami zabiera w podatkach i innych gownach 😉 także każdy stara się żeby oddali mu co jego a nie żeby dali mu pieniądze 😉

Unia bierze od wszystkich , a tylko garstka jest tego beneficjentem w tym My rolnicy A miastowym się wmawia, że dzięki im pieniądzom mają sklepy zaopatrzone  śmiech na sali

1 godzinę temu, Luki995 napisał:

Odkąd weszły dopłaty to ceny środków produkcji poszły w górę. Czyli w tej kwestii się zwykłemu rolnikowi nie poprawiło. Lepiej zrobiło się pośrednikom czy to w handlu środkami produkcji czy też plonów. A te dofinansowania nie są za darmo bo trzeba spełnić różne czasem absurdalne wymagania. Wiem co mowię brałem MR i miałem to szczęście że moim wnioskiem zajmowali się niedoświadczeni pracownicy ARiMR. Dużo pisać przez co z nimi przeszedłem teraz to się z tego śmieje bo to naprawdę jest śmieszne czego żądali ode mnie. Tak w skrócie mówiąc dzięki nim znowu wróciłem do palenia fajek.

Taa materiały budowlane też drożały, bo ulga budowlana Teraz jeszcze bardziej drożeją choć ulgi dawno nie ma

2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Szkoda Ci czy co? Ma racje że  bierze, sam go nawet namówiłem. A czym zrobił wzrost to powiem Ci  tyle że ...w d*p...e byłeś  i g...no widziałeś, wymogi spełnia  lepiej niż nie jeden beneficjent tego RMG😎

Do upy mi ten jego wzrost potrzebny zarowno z punktu widzenia konsumenta jak i rolnika Pafnucy oddaj moje pieniądze!!!

Skoro rozdają twoje pieniądze to zabroń im

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, bratrolnika napisał:

Tyś brodaty, to nie masz szans u Kaliny

No chyba że jednak po ostatnim leżeniu pod kombajnem się w końcu ogoliles??

Pamiętaj że jest jeszcze Grzegorz

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
Dnia 18.07.2021 o 14:48, pafnucy napisał:

nie za dobrze Genek wygląda.

ale najważniejsze suby i goście . a co tam....

Na tym filmie zauważyłem, skąd się bierze błoto na podwórzu. Fatalne zdrowie Eugeniusza. Dziwne zachowanie Andrzeja w stosunku do jednego z gości. Wygląd domu w środku. Negatywny stosunek Andrzeja do ojca.

Dnia 18.07.2021 o 15:43, hubertuss napisał:

Większość Podlasia ma onw. Jak chcesz to sobie możesz poszukać to się da w necie sprawdzić. Ja podejrzewam, ze ma. Może nie całe 130 jego ale na pewno sowiej ma dużo. Z tamtych wiosek masa ludzie wyjeżdżała właśnie ze względu na liche ziemie i rozdrobnione gospodarki. Widzisz jakie tam domki jakie podwórka wąskie. Bo gospodarki dzielili na dzieci i po paru pokoleniach każdy z zagonkiem został. Większość nie chciała tego uprawiać i sprzedawała. Przed wejściem do ue i dopłatami ziemia chodziła po 3-5 tys i jeszcze trzeba było się napraszać.

A to, że jednego stać na kombajn a drugiego nie stać na kosiarkę to żadne odkrycie tak było jest i będzie. Zresztą nigdzie nie jest napisane, że on jej sobie nie kupi w tym czy przyszłym roku. Zresztą co tu dużo pisać. Tak jak sobie dyskutujemy to każdego z nas też stać na różne rzeczy i czego to ma być dowodem. Ja bym na Andrzeja miejscu olał w tym orku kosiarkę a chatę na zimę zrobił. Co zresztą robi.

@Bananek Ty tam chyba na Podlasiu mieszkasz. Wszyscy tam biorą ONW ? Ile takie ONW wynosi, ciekawe czy można za to nowy kombajn kupić ?

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał:

skąd się bierze błoto na podwórzu

no skąd? nie z wody? 🤔

Opublikowano

jasne, że można. z tym, że wszyscy w gminie musieliby się na niego złożyć.

dsbh napisał:

@Bananek Ty tam chyba na Podlasiu mieszkasz. Wszyscy tam biorą ONW ? Ile takie ONW wynosi, ciekawe czy można za to nowy kombajn kupić ?

Opublikowano

Z samej wody to by wyschło i śladu by nie było. Woda + krowy = wieczne błoto.

Zapomniał bym. Słynne błoto :D. Może Andrzej powinien go sprzedawać 🤔 ?

4 minuty temu, Bananek napisał:

jasne, że można. z tym, że wszyscy w gminie musieliby się na niego złożyć.

Czyli mówiąc wprost teoria hubertusa się kupy nie trzyma.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Łolek napisał:

Kolega z mojej wsi po cielaki jeździ  ok 10 km od tych Plutycz to tam też  ludzie Andrzeja wyzywaja ,ale i oni według hubertussa pewnie też  zazdroszczą i uja wiedzą 

W wielu wypadkach pewnie, że zazdroszczą. Bo dostał maszynę za darmo a oni nie. A to, że 10km dalej Andrzeja dobrze znają to już w ogóle jakiś cud. Pewnie odwiedzają go co dzień i wiedzą jaki jest. Normalnie kit łykasz od znajomego jak pelikan. Tak jak ty znasz ludzi z wiosek 10 km dalej od ciebie i wiesz jaki kto jest tak ci co znajomy po cielaki jeździł znają ANdrzeja.

11 godzin temu, Roki212 napisał:

No właśnie wie najlepiej bo widzi jak oni tam żyją na codzien, co robią i słyszy jak te krowy mucza w upał chcąc wody bo taki Gienek śpi najebany a Andrzeja gdzieś wymiotło ja tematu nie mam zamiaru rozwijać bo to ich życie i temu właśnie taki sąsiad może najlepiej się wypowiedzieć na ich temat niż przykładowo ty mieszkając gdzieś i widząc tylko to co pokazują w tv czy internecie tak jak to napisałeś że inni oceniają ich po tym co widzą w tv i po nich jada, a po czym ty możesz ich ocenić mieszkasz tam?  To temu ci mówię że nie ma kogo bronić...

Wie lepiej to sarkazm. Wielu z tych sąsiadów więcej od siebie dołoży niż wie. W każdej wsi są animozje i ludzie chętnie na wzajem się obgadują. Wiele jest prawdy jak to, że Gienek za kołnierz nie wylewa ale wiele sjest też dołożonego.

10 godzin temu, marcin19071980 napisał:

Bo według Hubertusa każdy ma nad łóżkiem plakat z prasa Sipma oraz 60siatki z turem i wzdycha do nich co wieczór.Z tego bierze się to błędne przeświadczenie o zazdrości. No ale on już taki jest i za h.... go nie przekonamy. No chyba że sam Anżej by go zje....... że się opi.... i za wolno ciuki nosi to może wtedy by coś zajaśniało. 

Tu nie chodzi  o to czy to sipma czy co tam sobie chcesz. Tu chodzi o to, ze on dostał coś za darmo a ktoś inny musi na to pracować I on uważa, że skoro on musi pracować to tak samo ktoś nie powinien dostać za darmo a dostał i jest ból d.

10 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Szkoda Ci czy co? Ma racje że  bierze, sam go nawet namówiłem. A czym zrobił wzrost to powiem Ci  tyle że ...w d*p...e byłeś  i g...no widziałeś, wymogi spełnia  lepiej niż nie jeden beneficjent tego RMG😎

Racje ma. Ale wyciąga rękę po pieniądze a powinien zapracować. To jest mentalność Kalego jeden może dostawać a inny nie może. Jeden kombinuje z słonecznikiem by dostawać i też jest cacy a drugi nic nie kombinuje i dostaje i też jest źle. Mentalność Kalego. Idąc waszym tokiem myślenia to baj nieroby. Bo wyciągają rękę po łatwy pieniądz zamiast zapracować i kupić za swoje.

9 godzin temu, TheraRolnik napisał:

Oj młody młody .... Zapamiętaj sobie, unia nie DAJE unia ODDAJE to co latami zabiera w podatkach i innych gownach 😉 także każdy stara się żeby oddali mu co jego a nie żeby dali mu pieniądze 😉

Tak to sobie tłumacz. Będziesz lepiej się czuł. Jak będziesz składał wniosek a w nim prosił UE o pieniądz, który w myśl tego co tu piszą powinieneś sam zapracować a nie dostać. Bo jak dostaniesz to powiedzą żeś nierób.

1 godzinę temu, dsbh napisał:

Czyli mówiąc wprost teoria hubertusa się kupy nie trzyma.

Ty naprawdę nie myślisz czy tylko udajesz by podtrzymać konwersację. Dopłaty plus ONW to około 1 tys za ha. Na każdym hektarze nalatuje więc spora suma. Gdy mnożymy to przez 130 i przez kilka lat zbiera się ładny pieniądz. Ja nie pisałem, ze za same ONW kupi kombajn. Ale jest to spory zastrzyk dodatkowej gotówki.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Wie lepiej to sarkazm. Wielu z tych sąsiadów więcej od siebie dołoży niż wie. W każdej wsi są animozje i ludzie chętnie na wzajem się obgadują. Wiele jest prawdy jak to, że Gienek za kołnierz nie wylewa ale wiele sjest też dołożonego.

gdzie tu sarkazm?

Opublikowano
22 minuty temu, hubertuss napisał:

No ja z dziećmi co bawią się jeszcze najwyraźniej w piaskownicy nie będę dyskutował 🤦🤦 żyjesz w swoim jakimś wyimaginowanym świecie co mało ma widać wspólnego z realna rzeczywistością to żyj se tam dalej 🤷 i tłumacz se to wszystko dalej jak tylko chcesz może kogoś znajdziesz kto przyzna ci rację 🙆

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, kris91 napisał:

Ale wilki w stadzie sie trzymaja i watahą atakują inne zwierzęta, a nie siebie nawzajem 🤔

To byś się zdziwił. Mój sąsiad na mnie ciągle donosy wysyła. Żeby jeszcze mieszkał na działce obok to ok. Ale mieszka w mieście i tylko kombinuje jak mi dojechać.

• Like 1