Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w 2019 roku dzwoniłem zapytać jak to wygląda to gość powiedział że awizacja 2 tyg do przodu. potwierdził to kolega co tam woził. w dzień awizacji strasznie lało nie kosił to następna za 2 tyg. całe szczęście że wtedy była pogoda

Opublikowano

To albo macie takiego pecha albo ja mam takie  szczęście bo do mnie dzwonili czy będzie dziś dostawa czy na jutro jak był deszcz Lub dzwoniłem rano i z 1 robiłem 4  To nie wiem gdzie te problemy 

Opublikowano

Jeżeli w żniwa qq kupię od okolicznych rolników około 500t mokrej qq, wysuszę, sprzedam za kilka miesięcy i zarobię na tym kilka PLN to kim wg US jestem?

Mogę tak legalnie zrobić jeśli jestem rolnikiem na VAT hodującym 70 loch w cyklu zamkniętym?

Opublikowano

U nas są dwie gorzelnie, ale to obie idą tylko na mokrej kukurydzy, wszystko pakują w rękawy i z tego biorą, suszarnia stoi, ale nie użwyają już od wielu lat.

Jakie u was ceny suchej? Sprzedajecie czy czekacie jeszcze ?

Opublikowano

Powyższego postu nawet nie warto komentować.

7 godzin temu, jacek472 napisał:

Jeżeli w żniwa qq kupię od okolicznych rolników około 500t mokrej qq, wysuszę, sprzedam za kilka miesięcy i zarobię na tym kilka PLN to kim wg US jestem?

Mogę tak legalnie zrobić jeśli jestem rolnikiem na VAT hodującym 70 loch w cyklu zamkniętym?

Trochę śliski temat. Na legalu tak nie wolno.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

Powyższego postu nawet nie warto komentować.

Trochę śliski temat. Na legalu tak nie wolno.

To jak to rozegrać? Mogę np na żonę działalność handlowo usługową  założyć, a na siebie bez zmian swinki i pole obrabiać?

Jeśli kupię suszarnie, silos itd na gospodarstwo, to za rok żona może to przejąć pod działalność?

Opublikowano

możesz to żonie wydzierżawić, nie ma przeciw wskazań

Niby nie widzisz nic śliskiego, ale jak US zacznie się przyglądać to lepiej mieć jakieś podstawy żeby się tłumaczyć,

Jeżeli Kamil wiesz jak to robić, to fajnie że się wprawiłeś, ale niektórzy są zieloni, a jeszcze jak oficjalnie się chłop rozgada na wiosce to życzliwy sąsiad pomoże US się dopatrzeć nieprawidłowości :D

załóżmy jak chłop ma 10 ha kukurydzy to jak może sprzedać 500t suchej?  trochę logiki

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, jacek472 napisał:

To jak to rozegrać? Mogę np na żonę działalność handlowo usługową  założyć, a na siebie bez zmian swinki i pole obrabiać?

Jeśli kupię suszarnie, silos itd na gospodarstwo, to za rok żona może to przejąć pod działalność?

Po pierwsze: czy Twój US jest przyjazny czy czepialski? Idź do US i porozmawiaj, to nic nie kosztuje, a wiele wyjaśni.

Wszyscy mądrzy, ale w razie w to tylko Ty się będziesz tłumaczył.

Edytowane przez jacek1296
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v