Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 8.10.2021 o 22:10, przemek28_28 napisał:

+/- 40l/100km a nie 30. Ciagnik mając na d*pie  około 40 ton spali więcej. 

Jakiś stary rupieć po zadupiach może i spali 40+ nowe w trasie bez problemu 24-28l/100km

Opublikowano

Nowe na trasie tak ale juz po zadupiach 100km w kółku gdzie wiekszosc czasu to zaladunek i rozladunek nie zamkniesz sie w 35 a nawet i 40l. Ogolnie samochod w gospodarstwie to nie taka tania impreza jesli pracuje na potrzeby gospodaratwa

Opublikowano
8 godzin temu, Rrolniik napisał:

Jakiś stary rupieć po zadupiach może i spali 40+ nowe w trasie bez problemu 24-28l/100km

W trasie. Ale po zwykłych drogach gdzie ciagle zwalnia bo zabudowany bo jakieś remonty i znow sie musi bujać to tak kolorowo nie jest. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, przemek28_28 napisał:

W trasie. Ale po zwykłych drogach gdzie ciagle zwalnia bo zabudowany bo jakieś remonty i znow sie musi bujać to tak kolorowo nie jest. 

Naprawde oszczedny actros 1843 na autostradzie schodzi ze spalaniem do 23 litrow , to gdzie traktor.... w top agrar kiedys to liczyli.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Jurek87 napisał:

Naprawde oszczedny actros 1843 na autostradzie schodzi ze spalaniem do 23 litrow , to gdzie traktor.... w top agrar kiedys to liczyli.

Na autostradzie przy stałej prędkości to nie jest realne spalanie po normalnych drogach gdzie co chwila trzeba sie zatrzymać, skręcić itp. A 90 widzi sie sporadycznie.

Opublikowano
18 godzin temu, jacek1296 napisał:

1000netto z gospodarstwa. cra.

Ile płaciłeś za gaz?

Wiesz ze nie wiem jeszcze , firma ktorej mam butle niema gazu , zamowilem z innej i mialo byc +- 2.1zl netto ale fv jeszcze nie mam a gosc mowil ze codziennie inna cena.

Opublikowano

Hardware 260 fao wilgotność 30,2 % Bioagra Przeworsk cena z umowy z czerwca 550 netto plon na stojącej 15,5t/ha ,1/3 pola 2,15 ha poległa w lipcu po burzy i tam kolby nie było nic ,średni plon z kawałka 10,5t/ha. Także żniwa zaczęte przykrym akcentem nie polecam tej odmiany na dobre stanowiska i wysokie nawożenie 3,8 metra wysokości a łodyga cienka jak palec ,obsada 90tys

Opublikowano

Panowie mam taki przykład w tym roku. Miałem jedna odmianę i na kiszonke i na ziarno. Na kiszonke pole ph 7 fosfor ,b.wysoki ,potas sredni ,klasa ziemi 3. Kolby były małe i duzo nie do końca zazarnione. Nawozenie 200 soli potasowej 120polidapu 200 mocznika wszystko przed siewe. Na ziarno, pole swieza dzierżawa klasa ziemi 4b ph niecałe 5,fosfor sredni potas niski  nawozenie przed siewne tak samo jak na kiszonke tylko dałem jeszcze 100kg mocznika jak była na 1metr wysoka.kolby dużo ładniejsze plon 12t. Podejrzewam że na kiszonke plon ziarna byłyby około 9t. Czyżby odmiana była bardziej na gleby słabsze i nie poradziłaby sobie ma glebach mocniejszych? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v