Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, Strongman napisał:

W moich stronach znowu za ziemniaki ludzie posieli qq bo przemysłówka tania i jadalne tez.

qq wszędzie urośnie jak żyto a pszenica nie.

W tym, mokrym roku tak, ale jeśli bedzie susza jak 2 lata temu to na słabszych glebach qq nie będzie

• Like 1
Opublikowano
Dnia 28.09.2021 o 14:42, fabio napisał:

racja jak co roku co dzien na dol

Dnia 28.09.2021 o 14:15, farmerss34 napisał:

Mateusz1q  zawsze możesz kupić po 800 

I tu się mylicie cwaniaczki. W zeszłym roku startowali z 420 netto a kończyli na 520

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

Kukurydza sucha cały czas drożeje więc wątpię w te obniżki, ale oczywiście znajdą się firmy co cenę obniżą  by jak najwięcej zarobić, ale rolnik nie musi być idiotą i zawsze może poszukać innego odbiorcy. Ja swoje sam suszę i oczywiście gaz podrożał ale bez przesady, i na dzień dzisiejszy samo wysuszenie czyli gaz i prąd ( bez amortyzacji) to i tak  poniżej 100zł za tonę  licząc wilgotność 30%

Opublikowano
Dnia 28.09.2021 o 13:35, jarecki napisał:

cena w trakcie żniw raczej spadnie bo plon bedzie .

w ub.r. była sytuacja odmienna, drożała wraz z postępem żniw mimo dobrych plonów :)

4 godziny temu, Mateusz1q napisał:

I tu się mylicie cwaniaczki. W zeszłym roku startowali z 420 netto a kończyli na 520

dokładnie...

Opublikowano
Mikruss napisał:

dlatego wlasny wilgotnościomierz i wiesz co masz

8 zl  za tonoprocent od suszenia to normalna cena?

jak na ten rok i ceny gazu tanio Płn mazowsze mokra 600-650 netto narazie nieśmiałe propozycje , qq omacnica wpier...la także można liczyć na plony ...

Opublikowano
1 godzinę temu, Mikruss napisał:

Przy dzisiejszych cenach opału to raczej tanio. Jak masz wilgotnościomierz to przynajmniej wiesz o ile kantują.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Mikruss napisał:

w ub.r. płaciłem ponad 10zł więc masz tanio jak na ten rok

dziś mierzyłem z kolby to miała 35-36% i brak czarnej plamki

Opublikowano
proxy8441 napisał:

6 godzin temu, Mikruss napisał:

w ub.r. płaciłem ponad 10zł więc masz tanio jak na ten rok

dziś mierzyłem z kolby to miała 35-36% i brak czarnej plamki

kiedy planujesz żniwa ? bo u mnie podobna wilgotność i też brak plamki xd a pole pod pszenicę to niecierpliwie się 😅😂

Opublikowano

po kombajnie pewnie byłoby 40% bo pamiętam że taką kosiłem w ub.r. 10.10 i miała 40% ponad ale u mnie ten rok w kukurydzy jest bardziej do przodu niz ubiegły, myślę że za 2 tygodnie może, tak z 2 tygodnie wcześniej niż w roku ubiegłym

Opublikowano
2 godziny temu, Sunf napisał:

Wipasz popodpisywal kontrakty po 450 netto za 30 % i co teraz ???

Nic jak masz kare umowną 20% to 450 + 20% = 530 netto, powyżej tej ceny jak sprzedasz to twój zysk więc według mnie warto zerwać umowę

Opublikowano
10 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Umowy są tak zrobione, że płacisz kare od wykonanego kontraktu plus obciążają Cię różnicą za zakup zastępczy

W Bioagrze tak nie ma, 20% kara umowna za niewykonanie jest

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v