Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, Jurek87 napisał:

No jakby bylo 700 netto za mokrą to moze sprzedawać mokrą , gaz drogi do suszarni a jakby na mokro wyszlo 13ton to bylaby lux kasa , kukurydze mam w tym roku piekne

A po ile teraz gaz bo chcę kupić suszarnie i myślę o gazowej!?

Opublikowano
8 godzin temu, krzysztofz14 napisał:

Nie wiem jak u was ale w mojej okolicy jest nasiane pełno kukurydzy.Dzisiaj jechałem przez wioski lokalnymi drogami wszędzie kukurydza,więcej jak zboża.

są rejony w Polsce że tak jest a są że ciężko kukurydzę zobaczyć, myślę że w dużej mierze zależy to od tego czy jest w okolicy duży odbiorca mokrej . W mojej rodzinnej okolicy odkąd powstał Wipasz to się zrobiło zagłębie.

• Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, pawel885 napisał:

13 ton mokrej to piękna kukurydza? Po mojemu bedzie jak z pszenicą, obwalą cenę na żniwa, a że mało kto suszy to ludzie będą przywozić w przeciwieństwie do pszenicy 

Bede mial na lepszych z 15 na gorszych 10 jak mi średnio wyjdzie 13 bedzie spoko , rok temu na sucho mi wyszla 10.9t mam swoja suszarnie ale i firme dom w budowie i sie nie wyrabiam 🙃

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, pawel885 napisał:

Poczekajmy do żniw kiszonkowych... U mnie w okolicy rzepaków było bardzo dużo

W mojej okolicy niektórzy jak widza cenę po 550-600 netto za mokra to mówią ze nie bedą kosić na kiszonke tylko wszystko na ziarno. Przy 10 tonach mokrej 30% maja po 5500-6000 netto auto wysłodków z buraków 1500-1800 w  zależności od kogo. Wiec rachunek prosty za hektar kukurydzy mogą mieć 3-4 auta wysłodków.

A wiemy ze 10 ton to nie jest jakiś wybitny plon.

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano
2 minuty temu, solek01 napisał:

Ale na kiszonkę nie możesz liczyć tylko ziarno ale dodatkowo plon masy zielonej, i nie wiem jaką wartość energetyczną ma ha kukurydzy a ile te 3 patelnie wysłodków

Ale z qq na kiszonke też gruba kasa z resztkami ucieka

Opublikowano
11 godzin temu, Jurek87 napisał:

Bede mial na lepszych z 15 na gorszych 10 jak mi średnio wyjdzie 13 bedzie spoko , rok temu na sucho mi wyszla 10.9t mam swoja suszarnie ale i firme dom w budowie i sie nie wyrabiam 🙃

Jaką masz suszarnię? Ile za nią dałeś? Jak wygląda sprawa z awaryjnością?

Opublikowano
3 minuty temu, Unexpected napisał:

Jaką masz suszarnię? Ile za nią dałeś? Jak wygląda sprawa z awaryjnością?

9ton na gaz sprowadzilem z irlandii 7 lat temu , przewozna taka jak drzewicz (opico gt 380) , mnie wyszla kolo 10tys za grosze kupilem tylko musialem pomalowac i przejrzec wszystko . Napedzana z wałka wom przerobilem na silnik elektry. W sumie to awarii wiekszych nie bylo jakies lozysko czy elektrozawor wymieniłem.

Opublikowano
Dnia 17.08.2021 o 17:58, Navara1988 napisał:

Agro as Grodków kontraktuja po 600

Najpierw kontraktują a później potrącają że i tak wychodzi cena jesienna 

Opublikowano

Trzyma ktoś mokrą kukurydzę w rękawie i później suszy lub sprzedaje poza sezonem?

Mam ofertę oddać w "komis" do rękawa, sprzedaż od grudnia do lutego w momencie kiedy powiem po cenie dnia.

Gwarantowane 500netto, obsługa około 40netto za tonę?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v